Thursday, February 25, 2010

Super-meriporilla super-tappiot

Superrigger kan påføre Røkke milliardtap

"Ved kvartalspresentasjonen ble det klart at Aker Spitsbergen og Aker Barents er bokført til henholdsvis 942 og 905 millioner dollar (5,6 og 5,4 milliarder kroner) ved utgangen av 2009. Pareto-analytikeren tviler på om det er en pris Aker vil oppnå ved et salg av riggene.

- Det er ikke noen tvil om at dette blir gode rigger, men de må bevise at de fungerer først. Nå er disse riggene også bokført veldig høyt, over 900 milliarder dollar, og akkurat i dag tror jeg det er veldig vanskelig å få mer enn 600-700 millioner dollar, sier Stubsrud."


Harsh Environment-UDW-aluksia, mutta rajusti yläkanttiin ovat kirjaukset. Yläkanttiin oli kyllä maksetut hinnatkin.

"Men konsernsjefen avviser at det ligger konkrete planer per dags dato.

- VI har ingen konkrete prosesser på salg, børsnotering eller fusjoner i dag, så det er et tema foran oss og ikke bak oss, sier Eriksen"


Myynti jossain vaiheessa vaikuttaa todennäköiseltä. Ocean Rigin johto totesi aikoinaan että kaksi alusta on liian vähän. Heikkoutena mm. se että tuollaisen yhtion tulos heiluu rajusti jomman kumman tai molempien aluksien ollessa huollossa. Akerille poraus on tosin vain (pieni) osa sen liiketoiminnasta.

Seadrill yritti keinotekoiselta vaikuttaneen yritysosto yrityksen avulla saada aiemmin listattuun Aker Drillingiin dd-oikeutta, mutta siihen ei suostuttu. Tuolloin muistaakseni vasta liikkui huhuja siitä kuinka pahasti noiden aluksien rakennusbudjetti oli ylittymässä.

Joidenkin tuntien kuluttua pitäisi tulla SDRL:tä lukuja. Keskimääräiset odotukset ammattilaisten taholla näyttävät olevan liikevaihto 868 milj./ EBITDA 470 milj./EPS 0.73 ja osinko se 0.50. Omat odotukset ovat hieman tuota alempana, tosin olen laskenut (hyvin suurpiirteisesti)mukaan nuo huoltojen vaikutukset pahimmilla mahdollisilla luvuilla. Petromenan-bondi rahat ovat mahdollisesti siirtyneet SDRL:n tilille.

5 comments:

Anonymous said...

Hyvä tulos ja 0.55 osinko wuhuu

Anonymous said...

Mielestäni Seadrill:n pitäisi pidättäytyä osingoista ja suunnata osinkoihin menevät varat velkojen lyhentämiseen.

Spicer said...

Velan vähentäminen parilla miljardilla kävisi kyllä itsellenikin, mutta ymmärtääkseni osingot liittyvät velan vähentämiseen. Yhtiöllä on 1.4 mrd edestä vaihtovelkakirjalainaa ja jos osakkeen kurssi on tarpeeksi korkea, osake likvidi ja osinkotuotto ylittää koron VVK-haltijoiden on kannattavampaa vaihtaa velka osakkeiksi.

Spicer said...

Yllättävän hyvältä näyttää.

Seadrillin raportti toistaa samaa kuin Priden raportin yhteydessä mainittiin että vanhat ja raihnaiset jackupit jäävät ilman sopimusta ja tilalle tulee uusia ja suorituskykyisempiä.

Statoil käytti Venturen option, mikä oli itsestään selvyys kun dr on 267 000. Tuon aluksen dr olisi tämän päivän markkinoilla lähellä 400 000 dollaria. Tuon option hinnoittelu on melkein kymmenen vuoden takaa.

Päälistaus siirtyykin sitten New Yorkiin, mutta likviä riittää kyllä varmasti Oslossa jatkossakin.

Anonymous said...

Sdrllä homma hallussa.
Ei auta muuta kuin jatkaa tankkaamista osinkosalkkuun.

Koko homma perustuu tietenkin siihen että uskoo öljyn arvoon, joka johtaa siihen että merenpohjan öljytkin haetaan käyttöön.

Hieman kirpaisee ostaa Euroilla NOK:eja, mutta voihan se olla että Euro vieläkin heikkenee.
NOK:in fundat kuitenkin kodillaan, samaa kun ei voi sanoa Eurosta.
Tosin kohtahan Sdrlää saa dollareillakin, hinta vaan voi olla hieman eri kuin nyt.

Tulothan Sdrllä on dollareissa. En tiedä miten on tietoa, onko tuloissa, niissä soppareissa minkälaiset valuutta suojaukset. Toisaalta luotan kyllä johtoon, koska heillä omaa rahassa sen verran pelissä.
Pidemmällä tähtäimellä, öljy itsessään on dollarisuojaus.

Makrosuhdanteesta niistä, tai ainakaan ajoituksista, ei kukaan tiedä. Riittävä ajallinen hajautus saa olla lääke sitä vastaan.
Nyt sentään put/call ratio hieman enemmän oikeassa asennossa ostoja ajatellen.