Monday, February 22, 2010

Bakken$ < Cardium$ < Swan Hills$?

Arcan Resources Ltd. Announces Successful Results From Its First Horizontal Multi-Stage Fracture Well, a Significant Asset and Land Acquisition and Related Equity Financing

"The Deer Mountain Unit #2 12-29-68-8W5 Horizontal Multi-Stage Fracture Well:

The well was drilled to a vertical depth of 2,450 meters into the Beaverhill Lake carbonate reservoir with a horizontal leg of 1,165 meters. The horizontal section was successfully completed using 10 separate, 60 cubic meter 28% hydrochloric acid fracture stimulation treatments. Arcan has been production testing the well to establish the productivity of the well and to recover the spent acid from the formation. Arcan is pleased to announce that after 10 days of testing, it has been established that the well has a productive capacity at the end of the test in excess of 600 barrels per day of 40 API light sweet oil. Arcan is presently tying the well to its existing Arcan operated oil pipeline and production facility and will continue to monitor the well closely for longer term productivity. Arcan sees this well as a significant step forward in the continuing process of accelerating production and reserve capture under the existing ERCB approved Enhanced Oil Recovery Scheme for the Unit.

This well represents a shift in the exploitation of the Swan Hills reef complex. Arcan intends to rapidly realign its development plans from drilling economic vertical producers to drilling highly productive horizontal producers. The 12-29 well presently exhibits productive capability of up to 8 times that of an average vertical producer at only two times the cost. The horizontal drilling and multi stage fracture completion capital along with associated equipment and tie in costs is expected to be approximately $4.7 million. Arcan already has existing operated pipelines and facilities in place to accommodate 4,000 barrels per day with room for expansion...




Hankittu maa on suurelta osin melko kaukana Swan Hillsin merkittävimmistä tuotantoyksiköistä ja osa arvioista(OOIP) näyttää hyvin optimistisilta. Osa maasta(Morse River Unit 1)on ilmeisesti Celtic Explorationilta, jonka johto on varsin pätevää, mikä taas saa miettimään miksi ovat päästämässä näin merkittävän resurssin käsistään.



Cardiumin OOIP per sektio vaihtelee 6-10 miljoonaan(Garringtonissa taisi olla 5 miljoonaa), tuossa on siis hieman yksinkertaistettu kuvaa. Bakkenissa muistaakseni keskim. 4 miljoonaa, joten tuolla Swan Hillsin rajalla ollaan varmaan lähellä tuota samaa neljää miljoonaa. Tuossa ensimmäisessä kaivossa käytetty frakki on selvästi kalliimpi kuin Cardiumissa tai Bakkenissa käytettävät vesi ja öljypohjaiset frakit. Sen hintaa saadaan varmaan jonkin verran alas jatkossa, mutta se silti jäänee selvästi korkeammaksi.

Slidet tänään julkistetusta Arcanin presentaatiosta. Varsin informatiivinen vaikkakin tuossa extrapoloidaan mielestäin melko vähäisien tietojen pohjalta.

Taustamusiikki

KIRJOITUSVIRHEITÄ KORJAILTU 23.02.2010
LISÄÄ 24.02.2010

Myyjä on tosiaan Celtic Exploration(yhtiön tiedote). Celticin nimi löytyy itseasiassa Arcanin presentaation kartasta, tosin hyvin pienellä fontilla.

Arcanin sivuilta liittyen DM2:n
"Arcan owns an 81% interest in Deer mountain Unit #2 ("the Unit"). Initial production from the Unit commenced in 1964 and it was unitized in 1984. Recovery from the Unit is low compared to offsetting pools in the field because of a historic lack of drilling and water injection"


Yhtiön tarjoama selitys DM2:n suhteellisen matalalle talteenotolle ei oikein vaikuta uskottavalta. Käytännössähän tuossa sanotaan että TO on matala koska yksikköä ei ole kehitetty. Muita Swan Hillsin yksiköitä on kehitetty, mutta tätä ei?


Schlumbergerin brosyyri:Carbonate Reservoirs
"At deposition, carbonate sediments often have very high
porosities (35%–75%) but this decreases sharply as the
sediment is altered and buried to reservoir depths. As
a result, carbonate reservoirs exhibit large and abrupt variations in rock type distribution"


Swan Hillsin öljy on siis BHL-karbonaatissa. Uskottavampi selitys on että geologia poikkeaa tuolla toisista yksiköistä.Kun geologia on ilmeisesti hyvin vaihtelevaa edessä on varmaankin 3D seismisen kuvaus.

Vesi. Sekä Deer Mountain 2 ja hankittu Morse River 1 ovat olleet vuosia waterfloodissa, joten voisi olettaa öljyntuotantokaivoista tulee öljyn lisäksi aika paljon vettä, mutta viime perjantain tiedotteessa ei mainita mitään water cutista. Suuret vesimäärät pakottavat sijoittamaan nesteenkäsittely kalustoon. DM2:n nesteenkäsittely kapasiteetti on tällä hetkellä 4000 tynnyriä päivässä, mutta tuo ei kyllä riitä pitkälle, jos kaivon tuotto on ennustetun mukainen ja vaikka water cut jäisi 15%.

Rahoitus on tässä myös kysymysmerkki. Q3-raportin mukaan yhtiöllä oli nettovelkaa 40 miljoonaa, 50 miljoonan pankkipiikistä käytössä 41 miljoonaa. Tuon ostoksen hinta on 53 miljoonaa ja sen rahoitukseksi tehtävä anti tuo kassaan 30-50 miljoonaa riippuen osakkeen hinnasta. Jos annin tuotto jää tuonne haitarin alapäähän alkaa rahoitus olla tiukoilla, koska tuon ostoksen reservit(2P 2 miljoonaa boeta) lisäävät rahoituspohjaa vain 10 miljoonalla dollarilla. Toisaalta jos annin tuotto on tuolla yläpäässä rahoitus on tällä hetkellä kunnossa. Toisaalta yksi epäonnistunut 4.5 miljoonan hintainen kaivo saattaa kaataa veneen.

Presentaatiossa mainitaan että yhtiöllä on hankinnan myötä 220 potentiaalista horisontaali porauspaikkaa. Hmm... Maata on 140 netto osiota, joista 40 on todistettavasti öljyä. Karttojen perusteella kehityssuunnitelma on porata keskim. 3 horisontaalia per osio. Kartalla näkyvien tuottamattomina hylättyjen kaivojen perusteella voisi arvioda(mahdollisesti pahasti pieleenkin) että 2/3 maasta(90 osiota) on öljytöntä ja arvotonta. Jäljelle jäisi 50 osiota, joille max. 150 kaivoa.
150 vaikuttaa karttaa katsoessa tarkemmin epärealistiselta, uskottavampi luku on 60.

Kaivon NPV(diskonttaus% 0?) on presentaatiossa 18 miljoonaa, mutta laskuissa käytettyä öljyn hintaa ei näy. Oletetaan että puolet puutaheinää, eli arvo 9 miljoonaa. 9x60=540. 8 kaivoa per vuosi, suurin osa tuotosta viiden vuoden aikana elin rahat maasta noin 13 vuodessa, 41 miljoonaa per vuosi. EV mukaan lukien anti tällä hetkellä n. 200 miljoonaa.

4 comments:

Anonymous said...

Meinaatko hypätä kyytiin? Ajattelin pienen position hommata. Jonkin verranhan tossa on riskiä mutta mielestäni ei liikaa, jos yhtiön antamat tiedot pitää edes vähän kutinsa niin arcanin arvo pian ihan toisenlainen.

----
Hyvä kipale.
http://www.youtube.com/watch?v=LfxVE97eXiA

Spicer said...

Mahdollisesti. ARNin näkemykset ovat melko optimistisia ja minusta näyttää siltä että tuossa presentaatiossa on verailtu Swan Hillsin hyviä osia, kun yhtiön hankkima maa on osin selvästi tuolla muodostelman rajalla jossa geologia voi olla selvästi heikompi laatuista tai tuota muodostelmaa ei ole ollenkaan.

Yksi syy miksi Celtic on luopunut maasta voi olla että he eivät ole saaneet frakkeja kohdalleen. Muistaakseni ensimmäisen frakturoidun horisontaalin Pembinan Cardiumiin porasi Crescent Pointin ostama Triaxion jo vuonna 2007, mutta tekniikassa meni jotain pieleen ja varsinaista läpimurtoa piti odottaa vielä kaksi vuotta. Tai sitten maa on vain heikkoa.

Tässä on vielä se että on porattu vasta vain yksi horisontaali happo-frakki, joka ei edes ole ollut normaali tuotannossa(perjantaisessa tiedotteessa sanotaan sitä on testattu 10 päivää, mutta ilmeisesti pelkkiä swab-testejä, eli lyhyitä jaksoja, joissa paineet pääsevät nousemaan).

Melko skeptinen olen, mutta kiinnostunut. Varmaan pieni erä alkuun ja sitten lisää riippuen uusista tiedoista.

-------------------
Erittäin miellyttävä raita. Kiitos.

tabasco said...

Jos kaiken ottaa ns. naama-arvolla niin vaikuttaisi erittäin kannattavalta ostokselta.

Mutta, jos tuotannon profiili on sama kuin Bakkenilla, NPV10 on vain $5M/kaivo ($40 netbackillä). Toisaalta 600kb per kaivo talteenotolla profiilin on oltava parempi. $18M arvoon ei pääse kyllä millään.

Celtic-kaupalle ainoa "toimiva" selitys on tosiaan se että frakit eivät onnistuneet. Onkohan tuo happofrakkaus vielä harvinaista?

Mielenkiintoinen juttu kaiken kaikkiaan, kiitoksia bongauksesta ja analyysistä. En ole vielä päättänyt, päätyykö salkkuun.

Spicer said...

Happoja suuremmassa määrin käytetään kai enimmäkseen karbonaateissa.

Faktoja on tässä aika vähän ja johdon lievästi sanottuna optimistiset näkemykset saavat epäluuloiseksi. Jos EUR per kaivo olisi tosissaan 500k niin pelkästään DM2 arvo olisi yhtä suuri kuin yhtiön tämän hetken EV.

Tuon kartan perusteella Deer Mountainista näyttäisi jatkuvan kapea riutta, joka muistuttaa hieman Cardiumin shorelineja. Ehkä yhtiön ajatuksena on tavoitella SH:n pääriuttojen häntiä/kärkiä joita ei aiemmin voitu hyödyntää.

Yhtiön johdossa ei muuten ole ainoatakaan insinööriä, mikä omien havaintojen mukaan ei ole hyvä merkki.

Kaikesta huolimatta alan kallistua ostoon.
---------------
Ei liity aiheeseen, mutta huomasin vasta nyt että tuon Rue de Soleil-videon kuvat on tehty Brycella, kuten oma avatarkin. Tosin nuo videon kuvat tuskin ovat 13 vuotta vanhoja.