Saturday, February 27, 2010

Kolumbiaan presidentinvaalit

Colombian election race starts, Santos favored
"The race for Colombia's presidency began on Saturday, with former defense minister Juan Manuel Santos the favorite after the South American nation's popular incumbent was blocked from running for a third term..."


Kolumbian perustuslakituomioistuin totesi Uriben kolmannen kauden mahdottomaksi, joten uudet vaalit ovat edessä. Tällä hetkellä todennäköisimmältä voittajalta näyttävä ehdokas Santos mitä ilmeisimmin jatkaa hyvin suuressa määrin istuvan presidentin Uriben linjalla talouspolitiikassa, mikä tietysti olisi positiivista maassa toimiville ulkomaisille öljy ja kaasuyhtiöille.

Öljyntuotanto Kolumbiassa kävi toistaiseksi korkeimmillaan vuonna 1999 830,000 tynnyrissä per päivä. Tuotanto lähti muutama vuosi sitten uuteen nousuun kiitos paljolti lakiuudistuksien jotka houkuttelivat maahan paljon uutta ulkomaista pääomaa ja yhtiöitä. Tämän vuoden tammikuussa tuotanto on noussut jo 742,000 tynnyriin. Tuotannon kasvuun on toki vaikuttanut muukin seikka kuten öljyn hinnan nousu, FARCin heikentyminen, raskas öljyn hinnan vahvistuminen suhteessa kevyeen ja naapurimaan Venezuelan kansallistamispolitiikka, joka on ajanut maasta ulkomaisia yhtiöitä ja paikallisia öljykenttien ammattilaisia.

Maan nykyinen verotus ja rojaltikäytäntö näyttää reilulta sekä öljyntuottajia että valtio kohtaan, joten sijoittajana sitä toivoo että samalla linjalla jatketaan. Kanadalaisilla yhtiöillä näyttää olevan selvä yliedustus Kolumbiassa, mikä lie syynä. Ehkä raskas öljy?

2 comments:

Anonymous said...

Hyvä näin. Salkussa GTE:tä, PRE ja PBG.

Spicer said...

Farc on ilmeisesti viime vuosina keskittynyt huumekauppaan ja osin hajoamassa sisältä päin.

Rubiales, Minerales ja Tierra ovat ehdottomasti "best in breediä". Taloudellisesti ovat niin vahvoja että jos tulee ostatarjouksia preemion pitäisi olla huomattava. Kaikilla on elefantti-potentiaalia inventaarioissa. Noin vahvoilla taseille ja kassavirroilla ei sitä ostotarjousta tule ilman elefanttia. Kasvunvaraa on vielä runsaasti joten tuskin yksikään kolmikosta on myynnissä.