Friday, October 9, 2009

Mowry

Nimi Mowry kuuluu on liuskemuodostelmalle Wyomingin osavaltiossa. Useimmat Pohjois-Amerikan liuskeet sisältävät lähinnä kaasua, Mowry kuten Bakken (ja jossain määrin myös Barnett) pitää sisällään kevyt öljyä(API 40-55) ja kaasua.



Bakkeniin nähden Mowry on potentiaalisena resursina kooltaan varsin pieni:
US Geological Survey sanoo:
"Mean estimates of technically recoverable undiscovered continuous resource for the Mowry are 198 MMBO, 198 BCF (billion cubic feet of gas), and 11.9 MMBNGL (million barrels of natural gas liquid), and those for the Niobrara are 227 MMBO, 227 BCFG, and 13.6 MMBNGL"


Mowrysta on tuotettu jo 1960-luvulla muutamasta kaivosta yhteensä n.100 000 tynnyriä öljyä. 100 000 tynnyriä ei kuulosta paljolta, mutta ottaen huomioon että kyseessä on shale-muodostelma ja että nuo kaivot on porattu kauan ennen moderneja horisontaaleja ja frakturointi-tekniikkaa, luvut ovat yllättävän suuria. Mitä ilmeisimmin nou vanhat kaivot oat osuneet jonkinlaiseen sweet spottiin.

Tuoreet tulokset Mowrysta ovat kaukana positiivisesta: vuosien 2007 ja 2008 aikana Brigham Exploration suoritti reilun tusinan vertikaali ja horisontaalikaivon porauskampanjan Mowryssa. Paras tulos oli n. 120 tynnyriä/päivä alkutuotanto yhdestä kaivosta, useimmissa kaivoissa alkutuotanto jäi 20-50 tynnyrin välille. Käytetty frakturointi tekniikka ei toiminut, itseasiassa tuotanto putosi kaivoissa frakturoinnin jälkeen. Vuoden 2008 huhtikuun jälkeen Brigham ei juuri ole Mowrya maininnut.

Baytex Energy Trust Kanadasta on tuorein Mowryn murtoa yrittävä, yhtiö hankki vuoden 2007 syyskuussa 9200 eekkerin maaposition Wyomingista. Baytex on lähtenyt Wyomingissa liikkeelle verkkaisesti ja on tähän mennessä porannut mailleen vasta kaksi perinteistä vertikaalikaivoa ja on ilmeisesti juuri tällä hetkellä poraamassa ensimmäistä horisontaalia. Itse en ole löytänyt noista tähän menneissä poratuista kaivoista juuri muuta tietoa kun että kaivot on porattu. Tuo voisi viitata siihen että Baytexinkään tulokset eivät ole maininnan arvoisia.
Yhtiö arvio tuoreissa presentaatioissa omilla Mowry-mailla olevan talteen otettavissa n.12 miljoonan boe:n edestä öljyä ja kaasua, talteenotettavat reservit per kaivo 200 000 boe:ta, alkutuotanto 200 tynnyriä/päivä, kaivon hinta 3.9 miljoonaa (Amerikan) dollaria. Minusta on hieman yllättävää että yhtiö antaa julkisuuteen noinkin tarkkoja lukuja, kun alueella aiemmin poranneet eivät ole päässeet edes kaupalliseen tuotantoon. Tässä on kyse joko huonosta ja harhaanjohtavasta tiedottamisesta Baytexin osalta tai sitten yhtiö on tekemässä alueella läpimurtoa. Ensimmäinen vaihtoehto näyttää selvästi todennäköisemmältä ja yhtiö on vain heitellyt teoreettisia lukuja presentaation täytteeksi.



Abraxas Petroleum on myöskin puuhastellut Mowryn parissa Wyomingissa viime vuosina. Yhtiö tiedotti maaliskuussa 250 tynnyrin alkutuotannosta frakatusta horisontaalikaivosta, mutta kaivo ei ilmeisesti tuota Mowrysta vaan Turner-muodostelmasta eli hekään eivät ole saaneet murrettuan Mowryn koodia. Abraxasin parin vuoden takaiset luvut Mowrylle poikkeavat suuresti Baytexin arvioista: reservit per kaivo 150-500 000 boe:ta, kaivon hinta 2-3 miljoonaan.

Mowryn resurssi on siis vielä toistaiseksi lukkojen takana. Aukeaako tämä jossain vaiheessa?

Mukana olevat/olleet yhtiöt:
Brigham Exploration
Baytex Energy Trust
American Oil & Gas
Abraxas Petroleum

Mowryn geologiasta:
USGS: Assessment of the Mowry Shale and Niobrara Formation as Continuous Hydrocarbon Systems, Powder River Basin, Montana and Wyoming(.pdf)(2008)

Oil & Gas Investor: Stealth Shales(.pdf)(2007)

4 comments:

Anonymous said...

Mitä mieltä Spicer olet Rocky Mountainsien potentiaalista tulevaisuudessa? Eri lähteiden mukaan oil shale esiintymät Rockylla pitävät sisällään 800mrd barrelia öljyä. Olet varmaan tutustunut aiheeseen, tuo mowrykin kuuluu tietty siihen sinällään.

Spicer said...

Ongelma siinä shalessa on se että se ei ole öljyä vaan kerogeeniä, joka on kiinteää eikä nestettä. Mowry ja Bakken on eri tavaraa. Kerogeenista saa öljyä lämmöllä ja sen saa liikkeelle vedellä, eli prosessi vaatii paljon energiaa(sähköä)(arvioitu EROI on muistaakseni todella surkea, <2) ja vettä. Pintakerrostumia voidaan louhia, mutta sekin vie energiaa. Tällä hetkellä oil shalella ei näytä olevan mahdollisuuksia USA:ssa.

Shell on käynnistämässä oil shale-pilottiprojektia Jordaniassa ja Petrobrasilla on myös joitain projektekteja käynnissä Brasiliassa.

Anonymous said...

Shellillähän oli myös jokin pilottilaitteisto tuolla USAssa. Liittyen tähän oil shaleen. Kieltämättä tuo energian kulutus, ja veden (jota ei taida tuhlattavaksi asti olla tuolla päin) on huonompi homma.

Spicer said...

Resurssi on massiivinen ja siksi kiinnostava, mutta varsinkin nyt kun USA:ssa ollaan kiristämässä hiilidioksidi päästöjen säätelyä ei se näytä kaupalliselta, ainakaan Pohjois-Amerikassa.