Tuesday, September 22, 2009

Tiedotetta, mutustelua ym.

NEXSTAR ENERGY PROVIDES OPERATIONS UPDATE
AND ANNOUNCES EXPANDED CREDIT FACILITIES


"September 22, 2009. Nexstar Energy Ltd. (“Nexstar Energy” or the “Company”) announces that production testing of its third Cardium horizontal well in the Pembina area of central Alberta has now been finalized. Initial test data received from the 100/16-13-047-03W5M well indicates that well performance is anticipated to be similar to the Company’s other producing horizontal Cardium oil wells in the immediate area. The new 16-13 well is presently shut-in for pressure build-up and will be equipped for oil production within two weeks. Nexstar Energy participated for a 31.82% working interest in the costs of this well to earn an equivalent working interest before payout and a 20.68% working interest after payout.

The Company also reports that its discovery well located at 100/1-25-047-03W5M, produced to date a total of approximately 32,480 barrels of light oil, 13.8 mmcf of solution gas and no water, after 217 days of production. The follow-up well located at 100/16-19-047-02W5M, produced to date approximately 10,360 barrels of oil, 2.3 mmcf of solution gas and no water, after 45 days of production."

"Nexstar Energy also announces that it has entered into expanded credit facilities (the “Credit Facilities”) with a Canadian Chartered Bank. The expanded Credit Facilities provide for a revolving operating demand loan of up to $3.0 million and an acquisition/development demand loan of up to $1.0 million."



Homma näyttäisi etenevän suunnitelmien mukaan, ainakin pankista löytyy luottoa. Kaivo 100/1-25-047-03W5M on siis tuottanut n. seitsemässä kuukaudessa 32 000 tynnyriä öljyä eli suurin piirtein kahden miljoonan edestä liikevaihtoa kaivon osakkaille(Nexstar & Bonterra). Cardium-horisontaalikaivojen hinnat ovat 2.5-3 miljoonan välillä joten pay out aika 60-70 dollarin tynnyri hinnalla on kohtuullinen.
Frakattujen tiukan öljyn horisontaalien tuotanto putoaa useimmissa muodostelmissa 70-90% ensimmäisen vuoden aikana, mutta tuotanto vakiutuu 10-50 tynnyrin tasolle jopa vuosikymmeniksi. Tuotantovolyymia voidaan nostaa uudelleen-frakturoinnilla eli vanhaan kaivoon vain tehdään uusia virtaus aukkoja öljylle. Re-frac on käsittääkseni erittäin kustannustehokas tapa nostaa talteenottoa tiukassa öljyssä.


Salkkuun päätyi äskettäin Garrington-Cardium-pelin Midway Energyä. Tarkemmat perustelut ostolle löytyvät aiemmasta Midway-pähkäilystä. Midwayn ja Nexstarin kevyt öljyn tuotanto pitäisi nousta seuraavien 18 kuukauden aikana merkittävästi ja kassavirta mukana jos öljy pysyy $60+ sektorissa. Molemmilla yhtiöllä on tämän hetken tietojen mukaan kohtuullinen porauspaikka inventaario joten tuotantoa pitäisi pystyä myös pitämään yli puoli vuosikymmentä nykytasoon nähden selvästi korkeammalla tasolla(Midwaylla 200-300%)

Öljykaivoista
Tämä on siis Pohjois-Amerikan kuivanmaan oil patchin todellisuutta tänä päivänä: pari sataa tynnyriä päivässä tuottavat kaivot joiden tuotanto putoaa yli 50% ensimmäisien 12 kuukauden aikana. Parempiiin lukuihin päästään Pohjois-Dakotan Bakkenissa, jossa Bakkenin ydin-alueella mennään 18-vaihde frakilla jo lähes säännönmukaisesti yli tuhannen tynnyrin tuotantoon, joka tosin putoaa myös säännönmukaisesti 80-90% vuoden sisällä. Nisku-riuttojen syvässä öljyssä Albertassa päästään usein 1000 tynnyriin päivässä ja tuotannon lasku käyrä ei ole lähellekkään yhtä jyrkkä kuin Bakkenissa, Cardiumissa tai Shaunavonissa, mutta kaivot maksavat melkein kaksi kertaa enemmän kuin Cardium-horisontaalit ja lisäksi resurssin koko on melko pieni tiukan öljyn peleihin verrattuna. Alaskassa kuivalla maalla päästään vielä usein neli-numeroisiin kaivokohtaisiin tuotantolukuihin, mutta täälläkin on monta muttaa. Porauskalusto pitää olla erikoistunutta, vuodenajat vaikuttavat porausmahdollisuuksiin ja öljyn kuljetuskustannukset ovat kalliimmat kuin etelässä.


OT:
Etsiessäni tämän kappaleen esittäjää tuli hakusanalla "city lounge" vastaan tämä: Putumayo-Bossi Novai. Sana putumayo tuntui tutulta. Wikipedia sanoo "The word putumayo comes from the Quechua language. The verb putuy means "to spring forth" or "to burst out", and mayo is a variant of mayu, meaning river. Thus it means "gushing river".. Gran Tierran Costayaco-kenttä Kolumbiassa on osa Putumayo Basinia. Hämmentävä yhteensattuma vaiko merkki maailmankaikkeudelta? Jos merkki niin mitä pitäisi tehdä: lisätä vaiko myydä?

10 comments:

Anonymous said...

Ehdottomasti lisätä, kahdestaan emme voi olla kuin oikeassa (väärässä kuten Jopet showssa) :)

Spicer said...

Hyvin johdettu yhtiö eikä kalliskaan tämän hetken reserveihin nähden ja sen kautta pääsee norsun metsästys retkelle Peruun. Perulaiset norsut ovat harvinaisia, mutta pätevän jahtimestarin avulla saattaa lykästää.

Öljyn paino(mukaan lukien palveluyhtiöt) salkussa on vaan nousemassa vähän liian suureksi. Taitaa olla 70%.

tabasco said...

Eikös GTE ole nykyisiin reserveihin nähden kallis, $1B vs 30mmbo? Elefantteja olisi parempi löytyä. Kun geologia on Perussa noinkin suoraviivaista, ihmetyttää että kukaan ei aikaisemmin tehnyt tuohon struktuuriin reikää?

Spicer said...

Ottaen huomioon velan ja likvidit varat omien laskujen mukaan 2P reserveillä arvostustaso n. 8.5% korkeampi kuin esim. Petromineralesilla. PRubiales taas näyttää tällä laskutavalla kohtuuttoman halvalta, tai sitten laskuissani on jotain vikaa, mikä on hyvinkin mahdollista, netback on ehkä eri tasolla. GTE:n 2P-tynnyri hinnaksi tulee eilisen markkina-arvolla C$32.5 per tynnyri. Netback on GTE:llä ja PMG:llä lähellä toisiaan. Molemmissa on kyllä hinnoiteltu mukaan positiivista tulevaisuutta reservien suhteen, mutta ottaen huomioon exp-maan ja sen että nykyiset reservit on hankittu lähinnä oman poran kautta mä en pidä kumpaakaan kalliina tosin en nyt hirveän halpanakaan. Norsua ei kyllä ole mukana GTE:n hinnassa, ei edes sen kymmenystä.

Peru ei ilmeisesti ole geologisesti maailman huokuttelevimpiä paikkoja. GTE:n blokit ovat syvällä sisämaassa eikä tuolla ole tällä hetkellä kunnon infraa. Ja jos olen oikein käsittänyt tuo Iquitos on potentiaalista raskasöljy aluetta ja tuon tavaran hyödyntäminen Etelä-Amerikassa on aiemmin ollut taloudellisesti ei-kovin-kannattavaa esim. Rubiales-kenttä. Farcilla on kyllä ollut osansa Kolumbian resursien alihyödyntämiseen.

Tuosta Perun geologiasta ja öljy ja kaasu sektorista ja sen historiasta löytyy muistaakseni valtion tuottama melko tuore presentaatio.

tabasco said...

Onhan se totta että Kolumbiaa ja Perua ei ole vielä porattu ihan emmentaaliksi kuten Pohjois-Amerikkaa. Uudet löydökset tosin ovat GTE:llä ja PMG:llä niin pieniä että uusia on pakko löytyä jatkuvasti.

PRubiales tosiaan näyttää äkkiseltään halvalta. Kalvoilla kuitenkin sanotaan että Rubiales/Piriri-diili loppuu 5/2016 - mitä se mahtaa käytännössä tarkoittaa? Myöskään STAR ei ainakaan yhden kelmun mittaisen speksin perusteella vakuuta - kuinka taklataan firefloodingin oletettavasti suurin ongelma eli palokaasujen suora karkaaminen tuottajakaivoon?

Mutta mielenkiintoisia ovat kaikki. Jospa vain tietäisi mihin öljy ja pörssi ovat matkalla... Lyhyellä tähtäimellä pörssi vaikuttaa vahvalta, mutta öljystä ei voi oikein sanoa samaa.

Spicer said...

Ilmeisesti vuonna 2016 PRubialesin noiden kenttien hyödyntämisoikeudet päättyvät. Kolumbia voi uusia oikeudet, mutta velvollisuutta heillä ei ilmeisesti siihen ole. Tuosta johtuu tuo agressiivinen tuotannon kasvattaminen.

Useimmat yhtiöt ovat omasta mielestäni ylihinnoiteltuja, tosin kovin laajasti en ole arvostustasoja tutkinut. Kotimaisien konepajojen hinnat ainakin ovat mielestäni kalliita.
Öljy taasen ei ole terveellä pohjalla olessaan alle 55-60 dollarin, mutta ei se ole tervellä pohjalla jos on paljonkin tuon tason yläpuolellla. Tiivistäen maailman talous ei juuri nyt varmaankaan kestä $70+ öljyä, mutta se ei selviä pitkää hengissä <$50-öljyllä. Jotkut ovat ennustaneet että ennen isoa "lopullista" romahdusta talous ja öljyn hinta sahaavat ylös ja alas. Korkea öljyn hinta romauttaa talouden, talouden romahdus vie mukanaan öljyn hinnan, mtala öljyn hintoa auttaa talouden taas kasvuun, kasvu nostaa öljyn kysyntää ja hintaa jolloin taas romahdetaan. Tuon sahauksen johdosta energia yhtiöiden halu ja kyky investoida tuotantoon heikkenee ja tuotanto alkaa laskea ja lopulta hinta piikki on niin massiivinen ja äkillinen että systeemi ei sitä kestä.

Scorpion Offshore on taas myyty taas ja tämä jää varmaankin viimeiseksi omistuskerraksi. Geologiasta on tulossa tuon segmentin suurin kompastuskivi.

Millaisia siirtoja siellä on tehty?

Anonymous said...

Score maininnastasi. Katsotko todennäköisyyden vähentyneen että Sdrl tulisi kunnon tarjouksella?
Erilaisia huhujahan riittää.

Itse vähän lisäillyt Pohjois-Amerikan kaasun osuutta sekä arvometalleja, lähinnä Kanada junnujen kautta. Kokonaisuuden osalta vahvasti öljypainotteisesti mennään, enkä ajatellut isommin myydä ennen väjäämättä tulevaa jonkin sortin dippiä (ajoitukset kuitenkin vaikeita). Makromielessä uskon öljydipin kuitenkin tilapäiseksi. Cashia suht runsas osuus käytettävissä.
Vanha "lapsi" Neste oil myyty kokonaan pois, tosin heidän bondiin pikkuisen laitettu. Jos elvytys matalalla korolla jatkuu, bondin voi myydä matkan varrella.

Spicer said...

Sen sijaan että SDRL ostaisi tai yrittäisi ostaa SCORE:n suoraan pidän mahdollisena että se yhtiöittää omat jackuppinsa ja yrittää fuusioda Scorpionin tuohon uuteen yhtiöön. SCORENn omistajille siis olisi tarjolla osakkeita ei rahaa. Spekuiluahan tämä vain on. Omat SCOREsta irrotetut rahat menevät varmaan öljy/kaasu junioriin. Näköpiirissä on muutama varteen otettava kaasu-juniori jolla reservejä ja tuotantoa Euroopassa.

Fredriksen on näköjään nostanut omistustaan Northern Offshoressa. Tietää varmaan mitä tekee, mutta minulla ei juuri nyt ole hajuakaan mitä hän tekee. Ei tosin ole Northin liikkeitä ole suuremmin ehtinyt seurailla.

tabasco said...

Siirrot ovat tänä vuonna jääneet vähiin ajanpuutteen vuoksi. Varsinkaan öljyltä haisevilla osakkeilla en ole käynyt kauppaa. Olen tällä hetkellä aika lailla cashina. Juniorit kiinnostavat ehkäpä eniten. Poraajista en malta luopua kun ovat niin halpoja. Muista perversiosta mainittakoon aurinkopaneelifirmat.

Öljyn hinnan negatiivinen takaisinkytkentä maailmantalouteen tekee tosiaan ennustamisen vaikeaksi. Viime kesänäkään hinnan piikatessa ei oikein tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa.

Anonymous said...

Lue koko blogi, melko hyva