Tuesday, September 1, 2009

Petroolia Bahamalta?

LSE-AIM:n listoilta löytyy eläkeläis(ehkä bingo-porukan)pöyrittämä pöytälaatikkoyhtiö nimeltä BPC Ltd. Yhtiö omistaa e&p lisensejä Bahaman vesialueilla. Bahamalta ei ole aiemmin tuotettu öljyä ja etsintä-kaivojakin on porattu vuosien mittaan vain kourallinen, viimeisin kaivo on vuodelta 1987. Geologista potentiaalia Bahaman-alueella silti ilmeisesti on. BPC vaikuttaa kotisivujensa perusteella puolikuolleelta, itse en löytänyt mitään aikataulua koeporauksille tai seismiselle, yhtiö on lähinnä tutkaillut aiemmin suoritettujen porauksien näytteitä. Pari uutista tekee tästä yhtiöstä ei-täysin-mielenkiinnottoman:

18.05.2009: UPDATE 1-BPC eyes Bahamas exploration revival with Statoil

08.07.2009: Statoil Buys Terminal in Bahamas

Noilla kahdella uutisella ei välttämättä ole mitään tekemistä keskenään, Statoil on vuokrannut tuota terminaalia jo viisitoista vuotta. Toisaalta jos Bahamalta tuotetaan öljy viiden vuoden kuluttua olisi tuon terminaalin hinta todennäköisesti korkiampi. Tongitaan ja tarkkaillaan.

8 comments:

Anonymous said...

Erittäin mielenkiintoinen, mutta vähän ehkä riskaabeli kun tietoa ei oikein saa tuosta millään. Potentiaalisia / mielenkiintoisia assetteja tosin.

Miten näet Kuuban ja sen merialueiden geologisen potentiaalin? Olen lukenut, että potentiaalia olisi Meksikonlahden puolella jopa 20 miljardia barrelia???

Anonymous said...

Unohdin vielä kysyä Floridan rannikon potentiaalia, eikös siellä poraaminen ole kiellettyä vielä nykyään. Geologisesti aika samanlaista kuin texasin/lousianan jne. alueet. Luulisi tämän taantuman avaavan nuokin portit...

Spicer said...

Kiitos kommentista!

Lukemani perusteella Kuuban vesialueilla on todennäköisesti joidenkin miljardien edestä öljyä ja kaasua. Ongelmia on useampiakin, yksi on Kuuban poliittinen ja talousjärjestelmä. Toinen joka osin liityy ensimmäiseen on se että potentiaalinen öljy on syvässä vedessä. Kovin moni yhtiö ei ole valmis käynnistämään satojen miljoonien exploration-projektia jos suurin osa mahdollisista tuotoista päätyy paikallisille kommunisteille ja että merkittävien löytöjen takavarikoiminen kokonaisuudessaan näyttää lähes todennäköiseltä. Bahaman tilanne hyvin toisenlainen niin politiikan kuin veden syvyydenkin osalta.

Floridan rannikon geologia poikkeaa muistaakseni Länsi ja Itä-GOMin geologiasta ja jossain määrin myös Kuuban vesistä. Öljyä sielläkin on. Floridan poraus moratorio taitaa olla voimassa vuoteen 2020. Turismin rooli on Floridassa on niin merkittävä että porauskielto tuskin kumotaan lähivuosina.

tabasco said...

Entäpäs Namibian ja Grönlannin offshore? Kunene-1 vaikutti aika lupaavalta, potentiaalia pitäisi olla 14Tcf. Löytöpaikasta etelään on suuria alueita varannut mm. Tower Resources.
Grönlannissa Cairn on tehnyt valtauksia mutta porauksia ei kai ole vielä aloitettu.

Anonymous said...

PA Resourcesilla on myös etsintää Grönlannissa.

Spicer said...

Energulfin tiedote Kunenesta oli hieman outo ja Sintezneftegazilta meni aika kauan tuon resurssiarvion hankkimiseen, ottaen huomioon että se perustuu yhteen ei-tuottajakaivon dataan ja seimiseen. Jotain outoa tuossa minusta on.

Gröönlantiin tai Islantiin ei kennelläkään tunnu olevan kiirettä.

En tiedä onko tuttu presentaatio, jos ei niin kannattaa ehdottomasti lukea, jos Afrikan öljy kiinnostaa:

http://www.searchanddiscovery.com/documents/2008/08257clarke/ndx_clarke.pdf

tabasco said...

Kieltämättä Kunene-1 tiedotus oli erittäin epämääräistä, toisaalta se taitaa olla venäläisyhtiöille aika normaalia.

Varmaankin Namibiassa on offshore hiilivetyjä, mutta jos löydöt ovat kaasua (kuten tähän asti), hyödyntäminen on tietysti hankalaa.

Tower porasi kuivan kaivon Ugandassa, ja se tietysti voi haitata menoa. Operaattori (Arcadia) on saanut jatkoaikaa aikoo kai ampua lisää 3D seismistä talven aikana.

Cairn ainakin tuntuu olevan kovasti innoissaan Grönlannista.

Spicer said...

Kiitos tuosta Cairn/Gröönlanti-tiedosta.
Ylättävän positiivisia näyttävät olevan tässäkin artikkelissa:
http://scotlandonsunday.scotsman.com/business/Cairn-abuzz-at-prospect-of.5601109.jp

Jos tuolta jotain löytyy sen paras olla öljyä ja sitä täytyy olla paljon. Edes miljardin boen maakaasu-kentät tuskin ovat kaupallisia tuolla seudulla. Itä-Kanadasta on tähän mennessä löydetty lähinnä vain kaasua.