Canadian Spirit Resources (TSX-V:SPI), maakaasua Brittiläisen Kolumbian koillis-osassa olevista Montney ja Gething-muodostelmista etsivä juniori.
Markkina-arvo(10/09/2009) C$36.43 milj
Tase(30/06/2009)
Varat
Likvidit C$10.71 milj.
Kaikki C$45.64 milj.
Velat
Lyhytaikaiset C$0.12 milj.
Kaikki C$0.34 milj.
Omapääoma C$45.30 milj
P/B 0.80
Maa: 34 000 brutto? eekkeriä Gething-muodostelman(syvyys n.700 metriä pinnasta) oikeuksia ja 28 000 eekkeriä Montney-oikeuksia(syvyys n. 2100 metriä pinnasta)
Sisäpiirin liikkeet
Yhtiöllä ei ole juuri tuotantoa joten toteutunut liikevaihto tai kassavirta ei ole relevantti. CSRI on edennyt viime vuosina lähinnä farm outtien kautta eli yhtiö luovuttanut mineraalioikeuksiaan toisille yhtiöille, jotka ovat oikeuksien vastineeksi hoitaneet porauksen. Yhtiöllä on Gething-kaasu-pilotti projekti käynnissä Shell Canadan kanssa ja Montneyta kehitetään yhdessä listaamattoman Canbriam Energyn kanssa. Gethingin ensimmäiset kaasuvolyymuit myytiin kesäkuussa ja Shellin suunnitelmissa on ilmeisesti porata noin puolen tusinaa Gething-kaivoa tämän vuoden aikana. Jos Shell toteaa Farell Creekin Gething-projektin kaupallisesti kannattavaksi Shellin omat Gething-maat, jotka ympäröivät CSRI:n maita yhdistetään CSRI:n maihin ja Shell saa 75% WI:n 25% jäädessä CSRI:lle. Mikäli Shell vetäytyy projektista kaikki maille rakennettu infra mm. pieni kokoinen kaasunprosessointilaitos siirtyy CSRI:lle ja se saa ensiosto-oikeuden Shellin Farell Creekin mineraalioikeuksiin. CSRI:n läntisen maaposition lävitse kulkee Spectra Energyn siirtoputki, joten kaasun kuljetuskustannuksista ei pitäisi tulla merkittäviä.
Montney on vielä suuressa määrin kehityksen alla oleva muodostelma ja maakaasun hinnalla on tietysti merkittävä vaikutus siihen kuinka nopeasti sitä lähdetään kehittämään. Montneyn ydinalueen(johon Farell Creek ei kuulu) tuotantokustannukset ovat pohjoisempana olevaa Horn Riveriä matalammat, mutta HR:lla viimeaikoina saavutetut virtaukset ovat selvästi suurempia.
Arvo?
Tietoa virtauksesta, talteenottoasteesta ja tulevaisuuden kaasun hinnoista on rajoitetusti, joten minulle arvon määrittäminen realistisesti on vaikeaa. CSRI on esittänyt karkean arvion että tämän hetkisien tietojen mukaan sen Montney ja Gething mineraalioikeusmailta saataisiin talteen 0.6-1.1 TCF maakaasua(talteenottoaste tuolloin Montneylle 30-50% ja Gethingille 20-40%, ARC Energy Trust on esittänyt että sen Montney-maillaan Dawsonissa voidaan jopa ylittää 50%). Oletetaan että maakaasun hinnat tervehtyvät tuonne 5-6 dollarin tasolle ja että yhtiö tekisi noilla hinnoilla voittoa 8% per MCF, eli n. 0.40 dollaria. 0.4x600 milj MCF = 240 milj.
Toisaalta jos maakaasu pysyy nykyhinnoissa ovat CSRI:n mineraalioikeudet erittäin suurella todennäköisyydellä täysin arvottomia. Ottaen huomioon että yhtiön kassavarat kattavat tämän hetken velvoitteet reilusti(yhtiö on itseasiassa ostellut omia osakkeitaa, mikä näinä aikoina harvinaista juniorille) ja kiitos porauksien mineraalioikeudet eivät ole raukeamassa aikoihin voisi CSRI:ä pitää pitkäikäisenä maakaasu-optiona. Jos maakaasun hinta tuplaa parissa vuodessa niin tämän arvo voisi olla 3-5 kertainen. Jos, jos...
Alla olevista kuvista ylempi on CSRI:ltä ja alempi Talismanin tuoreimmasta presentaatiosta:
8 comments:
Tällä hetkellä ainakin maakaasun näkymät parantua 5-6 dollarin tasoille (IMO) näyttää aika lohduttomilta. Uutta kapasiteettia on kerta kaikkiaan vaan liikaa, mikä on sinun näkemyksesi MIKSI maakaasu tervehtyisi 5-6 dollariin (lähi)tulevaisuudessa?
En odota tuota 5 dollaria saavutettavan tänä vuonna, mutta säistä riippuen se voidaan rikkoa. Tarjontaa on tosiaan paljon nyt ja vielä varmaan vuosikymmeniä. Tammikuun 2010 futuureilla käydään muuten kauppaa tällä hetkellä yli viidellä dollarilla(http://www.nymex.com/ng_fut_cso.aspx).
Tuote on hyvä, ei paras, mutta hyvä ja tarjontaa on runsaasti. Hiilivoiman korvaaminen kaasulla Yhdysvalloissa päästöjen(politiikan) vuoksi, Meksikon laskeva öljyn vienti, öljyn suhteellinen kalleus kaasuun nähden, kylmä talvi, teollisuuden kysynnän nousu.
Itselläni ei ole juurikaan exposurea kaasuun(pois lukien pieni määrä nurkkiin pyörimään jääneitä Statoileja) ja enkä sijoittaisi yhtiöön joka on lyhyellä aikavälillä riippuvainen maakaasun tuottamasta kassavirrasta.CSRI on kiehtova juuri optiona, mutta sen reserveistä ei ole vielä paljoakaan tietoa. Ajatuksia CSRI:stä?
Tutkinnan jälkeen ostin tänään CSRI:tä salkkuuni parilla tonnilla mausteeksi. Tykkään tavastasi analysoida yhtiöitä, kiitoksia blogistasi hirveästi. Miten itse näet tuon Shellin kanssa tehtävän projektin, jos Shelli vetäytyy siitä miten se vaikuttaisi CSRI:hin? Kumminkin puhutaan ihan eri mittakaavan yrityksistä... Imagokysymyskin täytyy ottaa huomioon mielestäni jos tapahtuisi, että Shell pistäisikin projektin jäihin.
Shellin vetäytymisen suorin vaikutus olisi se että CSRI joutuisi itse rahoittamaan projektin eteenpäin vientiä. Osake varmaankin tulisi alas roimasti. Yhtiön rahat näyttäisivät riittävät puoleen tusinaan Gething-kaivoon, mutta ongelma on nimenomaan tuo kaasun hinta. Muutaman muun Gethingistä kaasua tuottavan yhtiön lukujen perusteella(verrokkien luvut ovat lähinnä suuntaaantavia) voitolle pääsee C$4.70-5 tasolla, positiiviseen kassavirtaan pitäisi päästä alle neljällä. Mutta kaasun spotti-hinnat ovat vielä kaukana noista.
Alan itsekin kallistua oston kannalle, mutta panos jäänee hyvin pieneksi. Oma näkemys on kuten aiemmin krijoitin että tämä on pitkällä juoksuajalla varustettu maakaasu-optio, jolla toteutushinta 5 Kanadan dollarin tasolla.
CSRI:tä tosiaan ostin vähäsen itselleni. Eka maakaasuun keskittynyt minulla. Mikä olisi Spicer mielestäsi myös varteenotettava vaihtoehto Kanadasta kaasurintamalta?
Kaasu-painoisia yhtiöitä Kanadassa on paljon, öljy-painoinosia vain kourallinen. Oma mielenkiinto yhtiötä kohtaan useimmiten lopahtaa, jos kaasun osuus tuotannosta/reserveistä ylittää 70 prosenttia. Nykyinen kaasun hintataso ei minusta ole kestävä, joten jos yhtiö on hinnoiteltu tämän päivän kaasun hinnalla olettaisin siinä olevan nousuvaraa.
Peytolla on muistaakseni(muisti voi pettää) alan mataliimpiiin kuuluvat tuotantokustannukset ja trustina se maksaa osan kassavirrastaan omistajilleen. Sisäpiirin omistus on muistaakseni melko vahva. Noihin kustannuksiin vaikuttaa kyllä se että Peyto omistaa jonkin verran kaasunprosessointiinfraa(nesteen keräys laitoksia). Peyton tuotannosta suurin osa tulee Albertan Deep Basinista ja siellä suurin tuotanto alue on Sundance. Tuolla alueella operoi myös pienempiä yhtiöitä kuten Open Range Energy.
Galleon Energy on n.60% kaasua, johto on oman käsityksen mukaan pätevää ja yhtiöllä merkittävä määrä kehittämätontä maata. Osa yhtiön kaasun tuotannosta on hyvin edullista tuottaa.
GLJ:ltä löytyy ennusteet Kanadan lähivuosien kaasun ja öljyn hinnoille(http://www.gljpc.com/pdfs/pricing.pdf), loppu vuoden ennuste AECO-spotille(Alberta) on C$4.54 ja koko vuodelle 2010 ennuste on C$6.32. Useat kanadalaiset yhtiöt käyttävät GLJ:n lukuja omien reservien arvon arvioissa, mutta olosuhteet ovat poikkeukselliset joten on vaikea sanoa miten luotettavia luvut ovat.
Ja kiitos tosiaan kommenteista!
Galleon Energy vaikuttaa pätevältä vaihtoehdolta, ja mielestäni kohtuu edulliselta jos laskeskelee vähäsen jos kaasun hinta palautuisi paremmille tasoille. Myös sopiva suhde kaasua/öljyä heillä. Q2 luin, että aikovat porata tänä vuonna vielä 22 kaivoa, joista noin 60%:lla targettina olisi light oil.
Pitää vielä alkuviikolla tutkia hitusen paremmin ja laskeskella ja ehkäpä ostaa salkkuun sitä.
Hittolainen ku aina unohdan kirjottaa oleellisimpia asioita mukaan innostuksissani. Eli presentaatiosta luin vielä, että eastren montney on vielä kannattava 3CDN/mcf hinnoilla, joka on aika hyvä. Ja hyvä pointti on myös aika kattava oma infra (öljypatterit ja gas plant)
Post a Comment