Sunday, September 27, 2009

Perinnön arvon määritystä



Siinä se on, pappa-vainaan jäämistöstä löytynyt aarrekartta. Ei hemmetti tämähän on Legacy Oil +Gasin mineraalioikeus-kartta. Noh palataan siihen papan aarrekartaan joskus myöhemmin.

Trustien, siis energia trustien(Kanadan trustien/income fundien skaala on laaja, löytyy pizza-trustia, suihkari-trustia, viina-trustia ) ja junioreiden välillä on ollut vahva riippuvuussuhde. Yield-orientoituneet suhteellisen matalan riskin operaatioihin keskittyneet trustit ovat olleet aktiivisia junioireiden ja keskikastin-tuottajien ostajia ja ne ovat myös tarjonneet junioreille rutiininomaisen keinon muuttaa hyvin rajoitettua kasvupotentiaalia omaavat tuotanto-operaatiot rahaksi. Paul Colborne on Kanadan öljykentän suuri tekijämies(myös lakimies) ja hän ollut mukana kymmenissä juniori-trusti transaktioissa. Colborne johti toimitusjohtajana 90-luvulla Startech Energyn 120 boe:n tuotannosta 16 000 boe:n tuotantoon ja osaksi ARC Energy Trustia. Agressiivisien asset-ostojen ja fuusioiden kautta Colborne kasvatti Starpoint Energy Trustin tuotannon 8 000 boe:sta 36 000 kolmessa vuodessa. Starpoint sulautui vuonna 2006 Canetic Resources Trustiin(nykyisin osa Penn Westiä), mutta ennen sulatumista Starpointista pyöräytettiin ulos Tristar Oil & Gas. TOG, jonka hallitusta Colborne johtaa on sulautumassa Petrobankin Bakken-operaatioden kanssa osaksi uutta Petrobakkenia. Colborne oli trusti-muotoista Crescent Pointtia edeltäneen Crescent Point Energy Ltd:n tj ja on tuosta lähtien istunut CPG:n hallituksessa. Tällä hetkellä Colborne istuu Crescent Pointin lisäksi useiden listattujen ja listaamattomien öljy ja kaasu junnujen hallituksissa.
(Alla Colborne-yhtiöiden piirin pyörintä)


Colbornen uusin listattu projekti on Glamis Resources(TSX-V:GLM.A), uudelta nimeltään Legacy Oil +Gas. Colborne, Trent Yanko, Dale Mennis ja Matt Janisch ottivat private placementin kautta heinäkuussa Glamisin haltuun. Yankosta tuli tj., Colbornesta hallituksen pj. ja Jaschista CFO. Yanko oli aiemmin mm. nykyisin Crescent Pointiin kuuluvan Mission Oil & Gasin tj ja pressa. Mission oli Saskatchewanin Bakkenin uranuurtaja ja CPG:n tärkein hankinta tähän mennessä.
Glamis tai Legacy on uuden johdon alaisuudessa ehtinyt reilussa kahdessa kuukaudessa ostaa kaksi listaamatonta yhtiötä(Medora Resources ja Renegade Oil & Gas) ja tehdä yhden asset-oston Bonavista Energy Trustilta. Kaikki hankitut mineraalioikeudet sijaitsevat Kaakkois-Saskatchewanissa ja Lounais-Manitobassa. Käytännössä kaikki listatut kunnollista Saskatchewanin Bakken-maata omistavat juniorit on ostettu pois. Ryland Oil on vielä markkinoilla, mutta yhtiössä on jotain outoa. Takaisin Legacyyn:

Yhtiön uudet ostot lukuina:
  • kokonaishinta $281.6 miljoonaa(rahana ja osakkeina)
  • 2P reservit 12.65 miljoonaa boe:ta
  • hinta per boe $20.23
  • tuotanto 3,675 Boepd (93% kevyt öljyä)
  • kehittämätön maa 195,000 netto eekkeriä


Uusi Legacy Oil+Gas
  • Markkina-arvo(25/09/2009) C$494 miljoonaa
  • Velka C$40 miljoona(ei tarkka)
  • Reservit(2P) 14.3 milj. boe
  • Tuotanto 4,000 Boe/d(90% öljyä)
  • RLI(2P) 9.8 vuotta
  • Kehittämätön maa 205,000 netto eekkeriä
  • Sisäpiirin omistus 8.8%(15.8% optiot mukaan lukien)
  • Fokus: kevyt öljy, Kaakkois-Saskatchewan ja Lounais-Manitoba(Bakken, Torquay ja Mississipian-poolit)


Tuore presentaatio uudesta Legacysta ei ole erityisen vaikuttavaa luettavaa. Yhtiön strategia tässä vaiheessa näyttää olevan lähinnä reservien ja tuotannon kasvattaminen täyteporauksen ja uudelleen frakturoinnin kautta. Mitään mullistavaa ei siis ole suunnitelmissa juuri nyt(tosin alla olevassa audiossa CEOvihjailee uudesta resource playsta).
Mutta 90% kevyt öljy yhtiö, jolla on todella kokenut ja osaava johto. Osaamista on paitsi Saskatchwanin geologiasta myös yritysostoista.

(494 milj.-40 milj.)/14.3=31.75, eli perjantain hinnalla tulisi yhden 2P-boen hinnaksi 31.75 Kanadan dollaria. Tässä ei ole otettu mukaan optioita, eikä tarkkaa tasetta ole tiedossa(tosin uudelleen kapitalisoinnin johdosta working capital on plusssalla ja lainapiikeissaä on 40 miljoonaa nostovaraa), joten luku on lähinnä siellä päin. Syyskuun pressun mukaan pro-forma operating netback on (WTI:n ollessa $69), 47 Kanadan dollaria per boe. WTI:n ollessa $60 päässee Legacyn netback lähelle 40 dollaria. $40>$31.75. ONB ei ole sama mitä yhtiölle jää käteen mutta suhteellisen lähellä sitä.
Yhtiön nimi muuttuu virallisesti Legacy Oil+ Gasiksi lokakuussa ja yhtiö siirtyy TSX Venturesta varsinaiseen TSX:n. Osa rahastoista ei voi sijoittaa Ventureen, joten Legacy tulee tuon muutoksen johdosta suuremman potentiaalisen ostaja joukon ulottuville.

Jos hinta ei huomenna karkaa käsistä hyppään kyytiin. Ostopäätös perustuu 40 prosenttisesti tiedossa oleviin lukuihn, 50% johdon track recordiin ja 10% Kaakkois-Saskatchewanin ja Manitoban geologiasta lukemaani(Manitobassa saattaisi olla jäljellä jonkin verran pieniä kevyt öljy pooleja, jotka ovat merkityksettömiä isoille +100 000 boe/päivä-yhtiöille, mutta arvokkaita pienille). Tuotto-odotus ei ole tällä hetkellä korkea, mutta tämän hetken tiedolla riskikään ei ole minusta merkittävä. Colbornen historian tai osan siitä tuntien tässä kasataan Crescent Pointille tai Petrobakkenille parin vuoden sisällä myytävää yhtiötä.


Syyskuun presentaatio(pdf)

Peters & Co. ölppä ja kaasu konferenssin pressu(mp3)

Colbornesta puolen vuosikymmenen takaa:
A deal maker's crowning achievement


LISÄYS 29.09.2008

Kyydissä ollaan.

PÄIVITYS 30.09.2009

Tekstiä säädetty

No comments: