Friday, January 29, 2010

Prosafe liemessä

Eni names FPSO for Kitan
"Italian giant Eni has selected Netherlands-based Bluewater to supply the floating production, storage and offloading vessel for the Kitan field in the joint petroleum development area of the Timor Sea"


Petrobras signs up Guara floater
"Brazilian oil giant Petrobras has signed a letter of intent with engineering company Schahin and Japan’s Modec for the chartering of one floating production, storage and offloading vessel"


Petrobras turns to SBM
"Dutch engineering group SBM Offshore has landed a $1.7 billion contract with Brazilian giant Petrobras to lease and operate a floating production, storage and offloading vessel"


Uusia FPSO-sopimuksia on tehty viimeisen parin kuukauden aikana useita, mutta Prosafe Prod. ei ole saanut ainuttakaan. Edellisestä sopimuksesta on itseasiassa kaksi vuotta ja kaksi kuukautta. Myöskään P-P:n suurin omistaja BW Offshore ei ole saanut ainuttakaan tuoreimmista sopimuksista, yhtiön tuorein kokonaista FPSO:ta koskeva sopimus on lokakuulta, mutta tuokin vain LOI.

Missä vika? Ehkä hinnoissa, ehkä teknologiassa. Maailman ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa FDPSO Azurite näyttää toimivan odotusten mukaan, joten tuon odottaisi olevan parantavan yhtiön mainetta. Myös muut P-P:n operoimat kelluvat tuotantoalukset ovat toimineet hyvin.

Kilpailijat:
Aker FP

Bluewater
BW Offshore
Modec
SBM

4 comments:

Anonymous said...

Keväällä -09, kun en ymmärtänyt muuta kuin että noihin norjalaisiin öljypalvelusektorin merifirmoihin voisi olla hyvä vähän panostaa, niin kyytiin tuli myös tätä mainittua.
Miltei kaikki kehittynyt varsin mukavasti, mutta tämä mainittu ei ollenkaan. En ole myynyt, koska ei ole tarvetta, päinvastoin.

Vaikka nyt ymmärrän hieman paremmin mitä tahdon, niin kuitenkin, ne mitä haluan, ne on huomattu muutenkin (=kurssit nousseet rajusti).
Toisaalta sontaa en tahdo salkkuihini.
Kysymys onkin, onko tämä sitten sontaa vai lantaa? Ehkä lantaa kuitenkin, mutta rehelisesti sanoen, niin en tiedä.

Kiva kuitenkin että blogi ei ole unohtanut norjalaisia.
Oslon pörssi kuitenkin varsin mielenkiintoinen.

Löytyykö tämän firman kehitykseen luottavia?

Yleisesti, olen pitkään odottanut, noin 20% tasokorjausta, näyttääkin nyt toteutuvan, pikku paniikkidippi vielä loppuhuipennukseksi, niin taas uutta valikoitua paukkua peliin, ehkei kuitenkaan niin paljoa tuonne Osloon kuin Torontoon.

Menestystä kaikille palstalaisille myös tälle vuodelle.

Spicer said...

Luettuani yhtiön tuoreimman raportin uudelleen ja vilkaistua jouluista pressua käy selväksi että syy miksi projektit ovat menneet muille on hinta. P-P sanoo että ei halua alentaa tuottovaatimuksiaan.

Kelluvatuotanto on tulevaisuuden ala. Mitä kauempana porataan rannasta sitä todennäköisempää on että tuotanto hoidetaan FPSO:lla. Ja melkein kaikki uudet Länsi-Afrikan rannikolla vähintään 100 jalan syvyydessä ovat potentiaalisia FPSO-projekteja.

Meksikonlahti on tosin käsittääkseni poikkeuksellinen että siellä ei juurikaan käytetä tankkereista konvertoituja FPSOita vaan erityisesti rakennettuja puoliuppoavia tasanteita ja SPAReja. Liittyy varmaan alueen voimakkaisiin sääilmiöihin.

Tänä vuonna uusia FPSO-tarjouspyyntöjä pitäisi olla selvästi enemmän kuin viime vuonna ja oletan että P-P saa yhden tai kaksi niistä.

BW Offshoren strategia on kysymysmerkki. Luulin että olisivat viimeistään viime keväällä yrittäneet fuusiota, mutta ei.

Siis toimialan näkymät minusta erittäin hyvät, itse yhtiön track recordin perusteella ok. Olemassa olevien aluksien sopimuksien suhteen tilanne on hyvä ja tänä vuonna päättyy vain kaksi FSO-sopimusta(joita tosin saatetaan jatkaa).

Anonymous said...

Mielenkiintoista.
Vahvuushan se on ettei ole katsottu tarpeelliseksi laskea hintoja. Jos homma hallussa ja toimialanäkymät hyvät, niin ihan oikein.
Täytyykin vilkaista tarkemmin tätä.
Koitan laittaa tänne jos jotakin asiaa löydän.

Spicer said...

Tekstissä mainittu BWO:n LOI on vahvistunut varsinaiseksi sopimukseksi.

DnbNor näkee kasvua FPSO-marrkinoilla, mutta ei P-P:lle

http://www.hegnar.no/bors/energi/article408637.ece

Tämä ei liity Prosafeen:

Thailand’s PTT Exploration & Production and Norwegian gas shipper Golar LNG have broken off an agreement to jointly develop a floating liquefied natural gas project (FLNG) off north-west Australia, Golar said.
http://www.upstreamonline.com/live/article204967.ece

Golarin ainoa liitymiskohta Seadrilliin on pääomistaja Fredriksen, joten tällä ei pitäisi olla mitään tekemistä Montaran onnettomuuden kanssa. Silti ruokkii pelkoja.