Tuesday, January 19, 2010

"2010 lookahead: Reason for optimism in natural gas market"

Peter Tertzakian kirjoittaa taas maakaasusta ja vuoden 2010 näkymistä. $5-7 hintahaitaria ennustaa tälle vuodelle.

Oma ennuste(oikeampi ilmaisu olisi ehkä mitätöntä hieman paremmalta tietopohjalta tehty arvaus) lähivuosiksi oli viime vuoden puolessavälissä $3.50-6.00 ja tuo pitää. Kun sää lämpenee hinta laskee luulen ma. Poraus aktiivisuus on noussut ja Kanadassa on ollaan ylitetty viime vuoden luvut ja ollaan lähelle kolme, neljän vuoden takaisia. USA:ssa ollaan selvästi alempana kuin vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen parina viimeisenä vuonna. Syy on ehkä se(toistan taas itseäni) että epätavanomaisissa muodostelmissa dry holien ja ei-kaupallisien kaivojen osuus on olematon ja poraus Yhdysvalloissa ei ole riippuvaista vuodenajoista(pois lukien osa GOMista hurrikaanikauden aikaan) kuten Kanadassa, jossa muistaakseni melkein puolet kaasuntuotannosta tulee alueilta joissa poraaminen on mahdollista vain talvella.

Horisontaalikaivot ja frakit ovat mullistaneet shale ja muuiden tiukkojen muodostelmien tuotannon, mutta meneillään näyttäisi olevan pienimuotoinen mullistus perinteisien maakaasun tuotantohorisonttien(kerroksien) kuten Granit Wash, Notikewin ja Cardium kohdalla. Jo rakennetun infran läheisyyteen poratun frakatun kaasu-horisontaalin tuotot ja elinikä ylittää selvästi vastaavien vertikaalien ja shale-horisontaalien tuoton. Määrällisesti perinteisen tuotannon horisontissa on varsin vähän porattavaa verrattuna shale-maahan, mutta ne joilla maata(joukussa kanadalaisista mm. Peyto ja Tabascon mainitsema Bonavista) on pystynevät tuottamaan kaasua tulevina vuosina selvästi edullisemmin kuin useimmat muista.

Syteen tai saveen, kaasu pysyy salkussa kevytpainoisena.

Oilweekista petrokonsulttien AJM:n näkemyksiä Forecast 2010: It’s a gas ja toisen petrokonsultin GLJ:n ennusteet öljyn ja kaasun hinnoille löytyvät täältä.

2 comments:

tabasco said...

Oma arvaukseni on että 4-5 taalan ympärillä oskilloidaan eteenpäin, se kun näyttää olevan break-even isoimmissa shale-esiintymissä. Noilla hinnoilla esim. Bonavista ilmoittaa pääsevänsä Hoadleyssä 60-80% RORiin, mikä olisi öljykaivollekin hyvä saavutus.

Spicer said...

Vähän ihmetyttää noiden Kanadan isojen poikien bisneksen teko esim. Encana Hoadley ja mahdollisesti Maxhamish, Talisman Bakkenissa. Keskitytään aivan liikaa skaalaan laadun sijaan.