Friday, August 21, 2009

West Atlaksen väki evakuoitu

Upstream
"Staff and crew members were evacuated from the Seadrill’s jack-up rig West Atlas after an incident involving a crude oil and gas leak on the drilling unit."


Atlaksen PTTEP-sopimuksen dr on $255 000, mikä on paljon jackuppille. Jackuppien operointi kulut ovat tuolla päin maailmaa 50-60 000 dollarin tienoilla per päivä, joten suhteellinen menetys toiminnan keskeytymisestä on suuri. Kukaan ei ole ilmeisesti kuollut tai vahingoittunut. Aluksen vaurioista ei ole tietoa.

Lisäys: Pidempi uutinen Bloombergillä

Lisäys II
Montara leak 'may take two months to plug'
Tästä näyttää tulleen kalliimpi operaatio: stackattu West Triton joudutaan kuljettamaan Singaporesta poraamaan haarakaivo nykyisen tukkimista varten. Virtaus kaivosta Atlakselle ja mereen jatkuu ilmeisesti, joten lautalla on vieläkin räjähdysvaara. Vahingot mitataan kymmenissä miljoonissa, mutta kuka maksaa?

7 comments:

Anonymous said...

Minkälaista tulosta odotat Seadrilliltä?

Spicer said...

Kiitosta kommentista!
Vuoden takaiseen ja vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna selvä parannus pitäisi olla tulossa, kun Eminence(vain n. kk:en), Acquarius, Taurus ja Capella ovat päässeet tositoimiin. Noiden pitäisi nostaa eps:ää 10-13 senttiä/ 60-80 ööreä Q1:n verrattuna. Jackuppien alempia dr:ä ja warm stackausta kompensoi tender rigien ja muiden floaterien paremmat dr:t ja käyttöasteet. Sopimuksena alla olevien yksiköiden käyttöasteen voisi odottaa olevan lähellä 90%. Kvartaalin eps:n odotan olevan 70 sentin/ 4.20 NOK lähettyvillä.

Rakenteilla olevan West Elara-jackupin rakennussopimus saatetaan purkaa. Tästä tulisi reilun 20 miljoonan tappio, mutta myöhemmin purku kasvattaisi tappiota. Itse pidin noiden neljän uuden j-u:n tilausta alusta alkaen selvänä virheenä.

Petromenan bondeihin sijoitetuista pääomasta suurin osa on ilmeisesti palautunut kvartaalin aikana Petrorig-pakkkohuutokaupan myötä.

Muutama analyytikko on ennustanut sale-lease-back-sopimusta loppu kesälle/syksylle, mä en sellaista pidä todennäköisenä.
Jos West Cereksen-kauppa on sitova osinko ($0.20-0.25/1.20-1.50 NOK) saattaa olla mahdollinen tuon kaupan ja Petromena-rahoilla.

Ikävä juttu tuo öljyvuoto, mutta onneksi se näyttää suhteellisen pieneksi.

Anonymous said...

Tuommoisella epsillä jos toteutuu niin tämä pulju on vieläkin sikahalpa.

Oma mälli seadrilliä on ostettu keskiarvolla 57,6 nokkia.

Erittäin hieno ja mielenkiintoinen firma, odotan myös tulevaisuudessa hyvää osinkotuottoa.

Spicer said...

Ennuste on ennuste, todellisuus voi olla jotain aivan muuta, mutta ainakaan mistään ongelmista ei maaliskuun ja kesäkuun välillä uutisoitu.

Omien keskihinta on selvästi tuon yläpuolella, halvin erä tänä vuonna hankituista on 50.90 kruunua.

Spicer said...

Analyytikkojen keskim. ennuste näyttää olevan $0.57, joten oma vaikuttaa optimistiselta, mikä on harvinaista.

Anonymous said...

Taitaa mennä Seadrillin piikkiin tuo. Ei taida paljon vakuutuksia olla tämmösiä varten.

Toivottavasti tämä ei vaikuta Seadrillin kuvaan tulevien asiakkaiden mielessä.

Spicer said...

Vakuutukset on, ympäristön ja miehistön vakuuttaminen on pakollista, kaluston vakuuttaminen eri riskeiltä on vapaaehtoista. Ensijassa vastuu on ymmärtääkseni operaattorilla eli PTTEP:llä. Vielä ei ole tietoa mikä on aiheuttanut blowoutin ja miksi BOP ei ole toiminut.

Seadrillin tiedottaminen ontuu kyllä pahemman kerran.