Sunday, August 9, 2009

"Barnett Combo"

EOG Resources on tuotannoltaan tällä hetkellä 70 prosenttisesti kaasupainoinen yhtiö, mutta yhtiö yrittää agressiivisesti kasvattaa nesteiden osuutta tuotannostaan ja tavoitteena on 50/50 jakauma vuoteen 2013 mennessä. EOG on merkittävä toimija Barnett-maakaasuliuskeella Teksasissa ja se on löytänyt maakaasun lisäksi kohtuullisia määriä nesteitä(öljyä ja NGL) Johnson ja Montague-piirikuntien alueelta.

Q2 CC:
"I'll start with the Barnett Combo Liquids Play. This play continues to gain momentum and the pace of development and progress of our learning curve in Montague County is analogous to when our Johnson County Barnett project lifted off from the launch pad a few years ago.

We started the year with three rigs in the combo and expect to end the year with a seven rig program. Our press release highlighted initial rates on multiple wells we completed during the quarter. Recent well costs are running less than $3 million and typical per well initial rates are between 200 and 500 barrels of oil per day, with 1 to t2 million cubic feet a day of rich gas that contains a lot of natural gas liquids.

Our working interests range from 89% to 100%. Most importantly these wells generate a 30% to 60% direct after-tax rate of return using current oil, gas and NGL prices. As in Johnson County, we believe that per well reserves are improving as we gain experience fracture treating this rock, but it's too early to quantify this improvement. We expect to drill 100 to 120 combo wells this year.

In early July we closed on a tactical Montague/Cooke County acquisition from a private company for stock and cash whereby we acquired 2,000 barrels of equivalent oil per day of net production and 25,000 net unproved acres that were intertwined with our existing acreage.

We now have 194,000 acres in Montague and Cooke counties with an additional 144,000 acres farther west in Clay and Archer counties where the Barnett is thinner. For now we're concentrating only in Montague and Cooke counties where the Barnett is very thick and where we have an overwhelmingly dominant acreage position, i.e. this play is ours."


EOG:n Barnett Combo(kaasu+nesteet) on vielä kehityksen alla mutta luvut ovat melko mielenkiintoisia(alla olevat ovat EOG:n elokuun sijoittaja presentaatiosta):

Reservi potentiaali per kaivo:
Öljy 45 000 tynnyriä
NGL 75 000 tynnyriä
Maakaasu 540 MMcf
Yhteensä 210 000 boe

Koko maa-alueensa Barnett Combon reservipotentiaaliksi EOG arvioi yli 200 miljoonaa boe:ta.

Verrokkina Crescent Pointin lukuja Bakken kaivolle: kaivon hinta $1.3 miljoonaa, reservit per kaivo 145 000 boe. Em. luvuilla ja WTI:n ollessa $50 CPG arvioi IRR:n olevan 185%, WTI $60 nostaa IRR: jo 220%. Saskatchewanin Bakkenin keskimääräisen kaivon tuotanto lähtee 100-200 tynnyristä per päivä.

EOG arvioi kaivokohtaiseksi öljy potentiaaliksi vuoden 2008 maaliskuussa 75 000 tynnyriä ja nyt arvio 45 000, toisaalta kaasuarvio per kaivo on yli tuplaantunut aiemmasta ja CEO Papa sanoi että 210k boe per kaivo arvio on melko varmasti alakanttiin. EOG:n mukaan tuo 200k boe per kaivo vastaa vain 2% talteenottoa maa-aineksesta olevista hiilivedyistä.

EOG:n näkemys Barnettista on vahva: yhtiö on tänä vuonna ostanut alueelta lisää maata ja aikoo porata yli 100 yhdistelmä kaivoa alueelle(3 milj. per kaivo ja >80 WI:llä tuo tarkoittaa $300 miljoonaa), ja tuo näkemys poikkeaa mm. Denburyn, Quicksilver Resoucesin ja Cheasapeakin näkemyksistä sillä nuo ovat myyneet Barnett-oikeuksiaan.

6 comments:

Anonymous said...

Jos maa-aineksista saadaan noin 2% talteen hiilivedyistä niin paljonko koko bakkenin reservit olisi jos tuo vaikka olisi 10%? Mitkä yhtiöt ovat tällä alalla kehityksen kärjessä?

Spicer said...

Kiitosta kommentista!

Tuo 2% koskee EOG:n Barnett-maata, mutta Bakkenissa tämän hetken talteenottoaste arvio on suurin piirtein sama eli 1-3%. Koko Bakken resursin koko arviot vaihtelevat 170 miljardista tynnyristä 500 miljardiin, mikä tarkoittaisi että talteen öljyä saataisiin 3 miljardista reiluun 10 miljardiin tynnyriä. 10 prosentin talteen otto koko resursista tarkoittaisi 17-50 miljardia tynnyriä. Luvut, sekä resursi että talteenotto tulevat todennäköisesti muuttumaan useamman kerran tulevina vuosina(ehkä vuosikymmeninä)kun uutta tietoa saadaan poraamalla ja tekniikat kehittyvät. Pohjois-Dakotan Three Forks-Sanish kasvattaa varmaankin resurssi arviota.

Kanadan Bakken-resursin avaamisessa yksi tärkeimpiä yrityksiä on ollut Packers Plus, jonka frakki-tekniikkaa käyttää mm. Petrobank. Yhtiö on muistaakseni yksityinen. Halliburton oli vahvasti mukana USA:n puolen Bakkenin kehityksessä, mutta palveluyhtiöistä juuri nyt mikään taida olla muiden edellä.
Sekä Bakkenilla ja Barnetilla on lähivuosina todennäköisesti edessä waterfloodit ja mahdollisesti hiilidioksidin pumppaus. CO2:lla on saatu Saskatchewanin Weyburnissa nostettua talteenottoa merkittävästi(muistaakseni 10 prosenttiyksikköä eli 150 miljoonaa tynnyriä). Minulla ei ole alan koulutusta joten en tiedä miten CO2-pumppaus toimii tiukassa reservoirissa kuten Bakkenissa tai Barnetissa. Encore Acquistionilla(NYSE:EAC) on käynnistymässä tavanomaisen öljyn CO2-projekti ja jos se toimii yhtiöllä voi olla etulyöntiasema kun Bakkenissa siirrytään toisenasteen talteenottoon. EAC:lla on 300 000 eekkeriä maata Pohjois-Dakotassa.
EAC:n projekteista lisää tietoa täältä: http://www.encoreacq.com/presentations.cfm

Anonymous said...

Miten muuten näet "öljyhiekan" (Bakken jne) kannalta muut alueet maailmalla, nythän kaikki katseet ovat käytännössä Kanadassa / Pohjois-Amerikassa.

Anonymous said...

http://www.stockhouse.com/News/CanadianReleasesDetail.aspx?n=7415858

Tuossahan tuota tuli informaatiota Packersistakin.

Spicer said...

Bakken on toki epätavanomainen hiilivety resurssi kuten Athabascan öljyhiekka, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvat. Bakkenin öljy on kevyttä, yli 40 API-asteikolla, öljyhiekan öljy (bitumi) on hyvin raskasta, alle 10 API:lla. Bakken öljyn vaikeus johtuu maa-aineksesta(tämä ei varmasti ole oikea termi, englanniksi ehkä source rock) jossa neste ei pääse virtaamaan. Öljyhiekan öljy ei virtaa, koska se on raskasta.

Kanadan lisäksi merkittäviä ekstra raskaan öljyn kumulaatioita on mm. Venezuelassa, USA:ssa, Venäjällä. Venezuelan Orinoco-vyöhykkeen raskas öljy resurssi on massiivinen, mutta poliittinen ilmasto on melkoisen epävakaa.

Italian ENI:llä on Kongossa(en muista oliko demokraattinen tasavalta vai Brazzaville) jonkinlainen öljyhiekka tyyppinen projekti menossa, mutta heilläkään ei ilmeisesti ole mitään ratkaisua tuotannollisiin ongelmiin, lähinnä jalostukseen.

Trinidadissa on muistaakseni pienimuotoinen raskas öljy kumulaatio, jota kehittämässä on pienehkö pohjois-amerikkalainen yhtiö, en muista mikä.

Meksikon Chicontepecissä yhdistyy Bakkenin ja Athabascan öljyhiekan ominaisuuksia: pääasiassa hyvin raskas öljy ja heikosti nestettä läpipäästävä maa-aines. PEMEX yrittää paikata Cantarell-kentän rajusti laskevaa tuotantoa Chicotepecillä, mutta keskimääräisen Chicon...-kaivon tuotanto ikä on alle kaksi vuotta ja volyymit surkeita. Yhdysvalloista ja Kanadasta on virrannut kymmeniä poria PEMEXin palvelukseen "Chicolle". Joku yhtiö saattaa pystyä tuolla Packers Plusin kaltaiseen innovaatioon ja tienaamaan rutkasti.

Anonymous said...

Venezuela on näinä aikoina pois suljettu vaihtoehto kieltämättä. Ja teknologiaa heillä ei ole varmaankaan kovin kummoista hyödyntääkseen kunnolla Orinocon potentiaalia. Venäjän öljyhiekka-alueita en itse ainakaan usko saatavan tuotantoon pitkiin aikoihin (ei kyllä pitoisuuksistakaan tietoa). Itse omistan Petrobankia ja uskon, että jos jotakin teknologia kehitystä tapahtuu (Bakken / THAI jne) niin ykkösvaihtoehto sijoitukseen on Petrobank.