Saturday, August 8, 2009

Kenen öljy?

Santosin-altaan(basinin oikea käännös on syvänne tai laskeuma) suolanalaisien kerroksien massiiviset öljy ja kaasulöydöt ovat herättäneet maan johdossa halun ottaa löydetyt reservit valtion suurempaan kontrolliin.Aiemmin on huhuttu täysin uuden yhtiön perustamisesta pre-salt öljyn tuotantoa varten.

REUTERS: Lula wants Petrobras to operate sub-salt -source

"Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva will propose to Congress that state oil company Petrobras (PETR4.SA)(PBR.N) be the exclusive operator of new sub-salt oil projects, a government source said on Wednesday."

"The source said the plan also includes new government capitalization of Petrobras, following months of discussions of a plan whereby the state could give the company rights to new fields in exchange for shares in the firm."


Huhujen mukaan Petrobrasista tulisi jokaisen Santos-blokin operaattori ja Brasilian-valtio kasvattaisi omistustaan yhtiössä. Aiemmin on muistaakseni valtion taholta sanottu että olemassa oleviin sopimuksiin ei puututa, mutta ehkä ahneus on menossa kunnian edelle.

Olen tavallaan olen odottanut tätä jo pari vuotta. Petrobras näyttäisi olevan matkalla Meksikon PEMEXin ja Venezuelan PDVSA:n tielle. Brasilian kansan suuri sosiaalirahasto. Ero PEMEXiin ja Chavezin lypsylehmään on se että Petrobrasin öljy on paljon kalliimpaa tuottaa.

No comments: