Thursday, April 14, 2011

Peru

Presidentin vaalien ensimmäinen kierros oli sunnuntaina ja jatkoon menivät vasemmistopopulisti Ollanta Humala ja oikeistopopulisti ja entisen presidentin Alberto Fujimorin tytär Keiko Fujimori. Ensimmäisen kierroksen tulokset:

1. Ollanta Humala 31.7%
2. Fujimori 23.5%
3. Kuczynski 18.7%
4. Alejandro Toledo 15.5%


Fujimorin voitto merkitsisi nykyisen sijoittajaystävällisen politiikan jatkumista, kun taas Humalan presidenttiys erittäin suurella todennäköisyydellä johtaisi yhtiöverojen ja luonnonvararojaltien korottamiseen, ehkäpä jopa kansallistamisiin. Humalan tulilinjalla olisivat ilmeisesti ensisijassa maassa toimivat kaivosyhtiöt.

Useilla Kanadan lattareilla on exploration-oikeuksia Perussa(mm. Petrominerales, Pacific Rubiables, Petrodorado), mutta tuotantoa näillä ei juurikaan maassa vielä ole, joten mahdollisista mullistuksista Perun luonnonvarasektorilla ei aiheudu merkittävää väitöntä haittaa näille yhtiöille, pidemmän aikavälin potentiaali kylläkin kutistuu. Norjalainen Interoil taasen tuottaa öljyä pääasiassa Perusta, joten tämä voi olla yksi kärsijä( ja siten potentiaalinen shortti).

Economistin artikkeli: The masses blow a raspberry

1 comment:

Anonymous said...

Ihan pelottaa kun omistaa GTE, PRE, PMG :)