Thursday, April 16, 2009

Scorpion Offshoresta tulossa ostotarjous?

Yhtiön suurimpien osakkeen omistajien joukkoon nousi tänä vuonna iranilais omisteinen maa ja matalan veden poraaja Global Petrotech. Yhtiö omistaa tuoreimman liputuksen mukaan SCOREsta 19.1%. GP:n emoyhtiön Samaneh Stratuksen presentaatiosta lainaus koskien GP:tä:

"hopes to be more active in implementation of major drilling projects and expand its horizons by investing and purchasing Ten (10) Offshore Jack-Up Drilling Rigs and Fifteen (15) new Onshore Drilling Rigs (2000 HP capacity) for execution and provision of drilling services for oil and gas field exploration"

Scorpionilla on yhteensä seitsemän valmista ja rakenteilla olevaa ultra premium jackuppia.
On ilmeisen selvää että GP ei ole ostanut SCOREn osakkeita puhtaana finanssi sijoituksena, mutta kysymys on miten yhtiö aikoo edetä SCORE:n tai sen lauttojen hankinnassa. Seadrill on Scorpionin suurin omistaja ~40% omistus osuudella eikä sillä tällä hetkellä ole taloudellista tarvetta myydä osakkeitaan. On mahdollista että GP luuli Seadrillin joutuvan myymään osakkeensa rahoitusvaikeuksien vuoksi. Seadrill nousi SCOREn omistajaksi viime vuonna spekulatiivisilla ostoilla ja ostos oli mitä ilmeisimmin finanssisijoitus kuten Odfjell Invest tai Aker Drilling eikä strateginen hankinta, jonka tarkoitus oli hankkia koko yhtiö. Onko mahdollista että sijoitus on muuttunut finanssista strategiseksi? Seadrillin syksyllä tilaamat jackuppit osoittavat yhtiöllä olevan kiinnostusta ultra premium-segmenttiin, mutta en usko SCORE:n hankinta on vieläkään SDRL:n lopullisena tavoitteena ja siksi onkin todennäköistä että Seadrill myy osuutensa SCOREsta GP:lle ja edessä on koko yhtiön lunastus.
Yhtiön oma pääoma on tuoreimman raportin mukaan 370 miljoonaa dollaria, markkina arvo nyt on 207 miljoonaa dollaria(1390 kruunua). Substanssi per osake on 28.5 kruunua(kurssi tänään n.16 NOK), minkä luulisi olevan ehdoton pohja ostohinnalle, mutta Seadrill ei osakkeitaan tuohon hintaan myy(osa sen osakkeista on hankittu yli 80 nokin hintaan). Veikkaisin että jos GP ostaa yhtiön on hinta 50-60 kruunun tasolla, eli P/B n.2.
SCORE kävi salkussa neljän päivän vierailulla marraskuussa, upsidea jackup-markkinoiden yleisestä heikkoudesta huolimatta näyttäisi olevan osakkeessa siinä määrin että uusi osto on harkinnassa.

2 comments:

Anonymous said...

Hi, Scorpion Offshore's NAV is over 40 NOK @175 mill USD pr rig, "fair value" is at least 70 NOK incl. secure backlog.

I can almost guarantee you that Seadrill won't sell their stake under that price.

The five largest shareholders now controls over 93% of the company.

Also notice that Kistefos is owned by one of the richest investors in Norway, Mr Christen Sveaas who bought shares just before the Iranians..

Seadrill Ltd 39.3%
Global Petrotech 19.1%
Kistefos 17.0%
Christopher Paus 10.9% (Board member)
+Management/Board 3.0%
QVT Financial 4.0%

Spicer said...

Thanks for the comment!

Considering the share accumulation by GP and Kistefos one would expect that the share would be trading higher. I suppose it's because of the jackup focus and lack of media coverage.

How do you think the Scorpion takeover game will play out?