Sunday, January 16, 2011

Sask. Bak. EOR

Petrobakkenin tammikuun presentaatiossa on ensi kertaa laajemmin esillä toisen vaiheen talteenotto Bakkenissa. Kuten on jo aiemmin tullut esille PBN:ssä toisin kuin Crescent Pointissa, ei pidetä waterfloodia toimivana vaihtoehtona talteenottoasteen nostamisessa.




Tuo hiilidioksidi-pilotti oli käsittääkseni jossain määrin turha sillä teoria tasolla on ollut jo kauan tiedossa että CO2-floodi toimisi Bakkenissa, mutta se lähes ylitsepääsemätön ongelma on se että hiilidioksidia ei yksinkertaisesti ole tarjolla riittäviä määriä laajudeltaan kaupalliseen floodiin. Em. ongelma ei koske vain Bakkenia vaan sama tilanne on myös Cardiumissa. Weyburn-Midale-projekti lähestyy loppuaan, joten ehkä Saskatchewanin Bakkeniin löytyykin hiilidioksidin lähde hyvinkin pian.



Viisi pilottia vuodelle 2011? Kuulostaa tutulle. Toivon mukaan kyse on vain sattumasta ja että tämän pilotti-buumin takana ei ole nimellinen kilpailu CPG:n kanssa.
Olen itse hieman skeptinen sen suhteen onko pelkkä solution gas, eli öljyn mukana Bakkenista tuleva maakaasu riittävä saamaan muodostelmassa jäljellä olevan öljyn liikkeelle.

Upper ja Lower Shaunavonin mahdollisien CO2-floodien syöttöaine saattaa löytyä läheltä sillä Lounais-Saskatchewanin Duperowissa näyttäisi olevan paikoittain aika paljon hiilidioksidia esim. SCS:n kesäkuisessa tiedotteessa todettiin että

"The Company believes that it has substantially more CO(2) gas in the Duperow formation than what is required to fully flood its Madison oil pool in Battle Creek"

(aiheesta lisää mm. tässä tekstissä: The Upper Devonian Duperow Formation of Southwestern
Saskatchewan: An Example of a Natural CO2 flood.
).

8 comments:

tabasco said...

Celtic uskoo duvernayhin...
Celtic has evaluated core samples from its 100% WI Duvernay well located at 13-25-059-19W5 and is very encouraged by the results. The well showed matrix permeability as high as 0.018 millidarcies, which is as good as or better than the leading shale plays in the United States in the Eagle Ford and Marcellus shale formations. These rock characteristics, high liquid yields (75 barrels per MMCF of raw gas), along with an extremely over-pressured reservoir in excess of 62,000 kilopascals (9,000 PSI), should make this one of the premier shale plays in North America. The Company expects to have production from the Duvernay come on stream in the third quarter of 2011.

Raimo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Spicer said...

Duvernay-oikeuksista on maksettu jo useista satoja miljoonia. joten joillakin tietoa on enemmänkin(Husky on ainakin ollut suurena ostajana). Pitäisi seuloa yhtiöitä joilla maata tuolla oletetussa Duvernayn öljyikkunassa.

Eagle Fordista sen verran että märkä kaasuakkuna näyttää taloudellisesti kannattavammalta kuin osa öljyikkunasta, kun kaivojen EUR:t ovat boeina kolmanneksen suurempia. Tuo riippuu osin siitä miten suuri osa "märkyydestä" on kondensaattia. Jos kaasun hinta hilautuu viiden taalerin seudulle niin nesteinen kaasu voittanee selvästi.

tabasco said...

Duvernayn nestakaasuikkuna näyttäisi olevan paljon suositumpi kuin öljyisempi alue. Öljyikkunan parametreissä on varmaan jotain vikaa. Oikein hyviä small cappeja en ole löytänyt. Yoholla on muistaakseni 15 net sektiota oletettavasti hyvää maata. DEE:llä on paljon maata mutta kaukana muista. Isommista TET:llä ja tietysti CLT:llä on paljon eekkereitä.

tabasco said...

Tarkemmin laskettuna, Juhuuta voisi harkitakin; onko tuttu yhtiö?

Spicer said...

Nimestä tykkään, se on reipas, kun sanoo yhdellä henkäyksellä, tuhma jos pitää tauon. Olen muutaman kerran katsonut ja kuunnellut pari presentaatiota. Suht matala kustannustaso tuotannossa, mutta runsas kaasuinen on. Jos lukuja haluaa pyöritellä niin 15 sectiota Duvernay-maata, sanotaan että 80% hyvää maata, 5 kaivoa per sectio, 8 miljoonan NPV per kaivo(low case per yhtiön PR) antaa 480 miljoonaa. YO:n ja Celticin mukaan poraustiheys olisi peräti 8 kaivoa per section. Jos käytää tuota poraustiheysolettamaa ja hieman korkeampaa kaasun hintaa(4.50) kuin YO:n laskuissa on käytetty ollaan jo lähellä miljardia. Tase ei ole kyllä mahtava ja omaisuutta ei juurikaan ole myytävissä Duvernayn kehittämisen rahoittamiseksi. Silti ihan kiintoisan näköinen riski-potentiaalisuhde

Spicer said...

Kävik sää imaisemassa laidan tyhjäksi? YO kun ui vahvasti vasta virtaan ilman uutisia. Duvernay on varsin alkutekiöissä ja yksi kaivo(vai onko niitä enemmänkin) ei paljoa kerro, mutta nykyinen EV vs. Duvernayn potentiaalinen arvo tekee tästä omasta mielestäin riittävän huokuttelevan. Tietysti voisi odottaa noiden parin Q1:llä porattavan vertikaalin tuloksia, mutta sitten osa mahdollisista tuotoista voi olla mennyt ohi suun.

tabasco said...

Yo oli vasta harkinta-asteella, kun on jo vanhastaan Duvernayta salkussa (TET) eikä muutenkaan massi taida normaalisti riittää myyntilaidan tyhjennykseen. Pelkkä sattuma? Syksymmällä kävi niin että kun täällä oli pari sanaa Railmountista, kurssi pompsahti välittömästi.