Upstream:
"Singapore’s Sembcorp Marine said today that PetroRig I's lawsuit filed in New York bankruptcy courts to stop its unit from selling a rig has been delayed until Friday due to a proposal made by PetroRig I and its associated third parties to pay Sembcorp in full for the rig. "
Petrorig I(Petromenan tytäryhtiö) ja yhtiöön liittyvä kolmasosapuoli ovat tehneet tarjouksen Sembcorpille koko avoinna olevan velanmaksusta ja lautan pakkohuutokauppaa on sen johdosta siirretty.
Todennäköisemmät vaihtoehdot ovat Berge Larsen tai Seadrill, Hegnarin foorumilla on epäilty Petrobrasia, mutta omasta mielestäni tämä on kyllä erittäin epätodennäköistä. Petrobrasista sanottiin julkisesti n. puolivuotta sitten että he saattaisivat olla valmiita ostamaan tai auttamaan palveluyhtiöitä, mutta tällä todennäköisesti viitattiin vain brasialaisiin yhtiöihin kuten Delba sillä PBR ei reagoinut mitenkään Scorpion Offshoren Petrobrasin-sopimusta varten rakenteilla olleen semin peruutumiseen rahoitusvaikeuksien vuoksi.
Larsenin luulisi jo toimineen jos hänellä olisi siihen varaa. Norjalaisien huhujen mukaan Larsenin tekemät lauttojen myyntien aiesopimukset olivat Noble Corpin kanssa joten on mahdollista että Noble ja Larsen ovat päässeen jonkinlaiseen sopimukseen.
Mielestäni todennäköisin rahoittaja kandidaatti on kuitenkin Seadrill ja John Fredriksen(ja mä).Kun SDRL pari kuukautta sitten tiedotti PMENAn bondin ostosta se sanaili näin:
"If a situation should arise where Petromena is not in the position to finance the rigs or repay the amounts due to the Bondholders in accordance with the existing loan agreements, Seadrill might be prepared to assist the projects with senior financing and operational expertise in order to maximize the recovery to bondholders"
Seadrill saa komian uuden lautan halavalla, muut bondissa mukana olleet saavat rahansa takaisin ja Larsenin Berge saa miljoonien arvoisen opetuksen. No saa nähdä kenen pussiin kolikot lopultaa sujahtaa.
Salkussa siis iso viipale SDRL:ä ja ripaus Petromenaa.
3 comments:
Myöhästyin SDRL:stä hieman. Monta hienoa norjan syvämereläistä on salkussa (Norjalaisia lähinnä siksi että ymmärrän mitä heistä kirjoitellaan dn.no:sa + että teknisesti en pysty ostamaan Kanadalaisia ja muita).
Ihan tyylisyistä tahtoisin Seadrillia salkuun, samalla omat ostokriteerit pistää vastaan, SDRL noussut liikaa...:) Onko mielestäsi hölmöä ottaa 1% SDRL salkkuun, siis ettei nyt hyppäisi mihinkään kuplaan, tulisi läikkä kilpeen.
Toinen juttu, suositteletko hankkimaan kanadan pörssiin oikeudet, vain hinnoitellaanko vastaa norjalainen suunnilleen saman hintaisesti kuin vastaava kanadikki tai muu? (Tämä on kuitenkin perusoletukseni, olen makrotyyppi).
Öljy alkaa tulemaan muotiin, alkaa "wannabee" porukkaa painamaan päälle. Lähinnä ne joille puhuin öljystä tammi-helmikuussa. Nyt viestini on että dippi tulee, mutta pitkä trendi harvinaisen selvä, ainakin 70:iin. Sitten kun talous lähtee kasvuun, muuttuu kartta uudestaan kokonaan. Öljystä tulee kriittinen resurssi, saattaa syntyä sotia.
Omat varat vasta 25% pörssiin käytettävissä tällä hetkellä. Niistä se osa joka ei ole käteisenä, on pääosin (yli 90%) öljyssä eri muodoissa eri valuutta pohjilla, joiden välillä koitiutetaan aina tilanteen ja "muodinhuipun" mukaan.
Itse öljyhän on valuutta, tai ainakin dollarisuojattu.
//yaritz
Etukäteen pahoittelut pitkästä ja varmaankin sekavasta vastauksesta, tänään oli ensimmäinen kerta kun ehti mökille tänä keväänä ja kevätpäivä Saimaan rannalla lataa kehon täyteen energiaa.
SDRL on suurista poraajista selvästi velkaisin(noin viidessä vuodessa nollasta maailman viiden suurimman offshore-poraajan joukkoon tuskin olisi voinut nousta ilman kohtuu kokoista vipua) joten riskiä yhtiössä riittää vielä. Niin SDRL:n,Noble Corpin kuin Pridenkin suurin asiakas on Petrobras, jonka pahempi kompurointi esim. siten että Santosin-altaan löydöt olisivatkin vain kymmenesosa tämän hetken arviosta, saattaisi peräti ajaa Seadrillin konkkaa. Em. on lähinnä hypoteettinen worst case scenario.
Oma mahdollinen myyntihinta on tämän hetken näkymien perusteella sama kuin ennenkin eli 180-200 kruunua joten sanoisin että yhtiö ei ole noussut tarpeeksi, tosin on kyllä noussut paljon nopeammin kuin odotin, todennäköisesti liian nopeasti. Öljyn hinnassa saattaa olla lievä($10-15) kupla, joka puhjetessaan vetää varmasti poraajat lyttyyn mukanaan, joten kevyellä annoksella mukaan nousu on vähintään järkevää. On myös mahdollista että mitään kuplaa ei ole ja että hinta vaan on reagoinut dollari määrän kasvuun ja vaikka hinnassa olisikin kupla se voi elää pitkään ja ehtiä täyttyä substanssilla talouden kääntyessä kasvuun eikä siis puhkea.
Petrobrasin suunnitelma rakentaa n.30 porausalusta on suuri kysymysmerkki, jonka perässä myös huutomerkki. Suunnitelman toteutuessa ultra deepwater-päivätaksat painuvat varmasti tuonne 300k- 350k tienoille. Kyse on vieläkin vain suunnitelmasta eikä yhtään alusta ole vielä tilattu. PBR vaatii että alukset rakennetaan Brasiliassa, mutta maassa ei ole tällä hetkellä siihen kykeneviä telakoita ja tuosta "Made in Brazil"-vaatimuksesta kiinni pitäminen tulee lykkäämään mahdollisien aluksien valmistumista vuosilla. 4000 uuden offshore-ammattilaisen rekrytöiminen ei myöskään ole mikään pikku urakka. Itse luulen että suunnitelmaan liittyy vahvasti myös bluffi, eli PBR yrittää suurilla suunnitelmilla painostaa poraajia pudottamaan päivätaksoja. Oma arvio on että PBR rakentaa alle kymmenen uutta porausalusta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Voin olla pahastikin väärässä.
TSX:n ja Ventureen on listattu melko erilaisia yhtiöitä kun Osloon. Kanadassa on paljon junioreita, eli yleensä markkina-arvoltaan muutamasta miljoonasta pariin miljardiin arvoisia yhtiöitä. Käytännössä kaikki independent ja major-kokoiset kanadalaisyhtiöt(Imperial Oil, Nexen, Encana, Talisman, CNR) on listattu myös USA:n puolelle. TSX:n palveluyhtiöt ovat lähinnä maaporaukseen ja tarkemmin vielä maakaasun maaporaukseen liittyviä yhtiötä(CEnsign Energy Services, Trinidad Drilling, Precision Drilling), kun Kanadan offshore-tuotanto rajoittuu tällä hetkellä pariin kenttään Newfoundlandin edustalla. Norjassahan lähes kaikki yhtiöt niin konepajoista(TTS, Scana) poraajiin toimivat lähinnä veden päällä ja alla, poikkeuksena Ability Drilling, joka on ilmeisesti menossa konkkaan.
Lyhyesti TSX:ssä öljyistä tai kaasuista tavaraa on enemmän kuin Oslossa ja tavara on myös melko erilaista, ns. pelipapereita löytyy paljon enemmän. "Virheellisesti" hinnoiteltuja yhtiöitä on varmaankaankin yhtä suuressa määrin molemmilla markkinoilla.
Kiitos loistavasta taustojen valaisusta.
Hyvä olla hajua tuosta SDRL worst case scenaariostakin. Suht. lievä kuitenkin verrattuna moneen muun alan toimijan vastaavaan riskiin.
Vaikuttaa lisäksi että rahoituspuolen riskit myös hallittavissa. Vahva kassavirta on yleensä siihen toimivaa lääkettä.
Ei voi kuin onnitella että hyvin on SDRL:n pojilla vivutus osunut kohdilleen, ajatellen viiden vuoden kehitystä.
Oma analyysini on ollut vinoutunut kun en ole osannut tai uskaltanut hiffata että yhtiö on onnistuneesti kehittynyt noin hurjasti 5 vuodessa.
SDRL kuuluu olla öljysalkun "palvelu funda"
-osiossa. Eikä nyt peloita ottaa siivu nykyisellä tasolla sisään. Tietenkin pikkudippistä aina hieman mukavampi.
Vasta äskettäin ilokseni huomasin että saahan noita Kanadan pörssin yhtiöitä ostettua ihan yhtä helposti kuin muitakin.
Tarkoittaa että blogisi nousee lukulistan kärkeen uudelleen uusin "Kanada" silmin lukua varten.
Myös ainakin yksi vanha Kauppalehden keskustelupalstan öljy -lanka pitää kaivaa esiin. Meikäläiselle klassikko.
Sekin "uusien" silmien tarkastelun alle.
Kanada alkaa meikäläisellä miltei nollasta, joten perehtymistä riittää, valuutan käyttäytymisen ymmärtämisestä alkaen. Mukavaa ja mielenkiintoista perehtymistä tiedossa.
Luovuin viikolla omista SEK pohjaisista asseteista, mm. 75% Wsibeistä, sekä puolet lopuista SEK pohjaisistä öljycertifikaateista. Suurin osa NOK pohjaisiin syvänmeren öljypalvelusektoriin, aika hajautetusti.
Alkaa Baltian d-vitamiinikuurin todennäköisyys olemaan sitä luokkaa, että ei viihdy SEK:issä. Sitten kun SEK tämän baltian akuutin stressin on selvittänyt, varmaan jossakin vaiheessa voi vaihtaa jo eurojakin SEK:iin. Eurolla on omat stressivaiheet edessä. Dollarista nyt puhumattakaan, vaikka sekin varmaan vahvistuu lyhyellä aikavälillä, jos tässä vielä kunnon paniikki iskisi päälle, lähinnä Jukkatx:n pohdintojen mukaisesti.
Kriittiset raaka-aineet ja niihin liittyvät resurssit on ainoaa luotettavaa valuttaa.
Ihan piruuttani sipaisen kohta vehnä ETF:ää salkkuun, halutessa dollarisuojauskaan ei liian kallista. Liittyy sekin osittain öljyyn, tuotantokustannuspuolelta, diesel + lannoitteet.
Mutta myös pikku spekulaatio että jossain vaiheessa kiinalaiset alkavat hamstraamaan sitäkin resurssia samalla tavalla kuin hamstraavat muita raaka-aineita.
miten sit vehnää hamstrataan, luotan että kyllä siihen keinot keksivät. Kiinalaiset ovat tehneet selvän valinnan, enää ei rahoiteta US:aa sillä tavalla kuin aikaisemmin, osa paukuista menee raaka-aineresurssien hallintaan.
Vehnästä vielä, ei mitenkään epätodennäköistä että kuivuus tai vaikka joku viljatauti vielä iskee. Aika radikaali ilmastonmuutos meneillään paraikaa.
Haasteet ovat suuria, olen kuitenkin optimisti. Ihmiskunnalla on aina ollut suuret haasteet, kyllä tässä vielä uusiakin haasteita selvitetään.
Finanssikriisi on ainakin ollut tehokas luonnonkuormitusta hellittävä tapahtuma. Tosin taitaa kuitenkin olla väliaikainen helpottaja, parempia "konsteja" tarvitaan.
Ehkä sitten kun öljy riittävän arvokasta, sitä kautta opitaan suojelemaan luontoakin, koska silloin ne investoinnit vaadittavaan teknologiakehitykseen tulevat kannattamaan, ihan jo taloudellisestikin.
Tuossa tuli kuormallinen omia mutu-pohdintoja, lähinnä jos edes pientä iloa tuottaa.
Johonkin sitä pitää ihmisen uskoa. Oma uskoni on "harrastukseni" ja on muuttuvaa sorttia, tilanteiden kehityksen mukaan:)
Tulossa hienot mökkikelit.
Toivon onnistunutta nautintoa ja miellyttävää energiavarastojen latautumista.
Post a Comment