Friday, May 8, 2009

Chavez jatkaa ryöstelyä

Venezuelan kansallisen öljy-yhtiön PDVSA:n rahat ovat vähissä öljyn hinnan laskun myötä ja yhtiöllä miljardien edestä laskuja maksamatta niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin palveluyhtiöille (mm. Ensco, Helmerich & Payne, Williams Companies), joten Chavez on taas ryöstöretkellä:

Venezuela to seize services players
"Venezuela today approved legislation allowing the nationalisation of a group of oil service companies, opening the door for future takeovers as President Hugo Chavez extends control over the oil industry..."


Law on control over hydrocarbons is passed

"Dissenting congressman Luis Díaz lamented the endorsement and called it a “most serious mistake,” as the country lacks technological capacity, among others"


Itse öljyn kansallistamiselle voi olla jossain määrin hyväksyttävät perusteet, mutta palveluyhtiöiden "kansallistaminen" ei poikkea varkaudesta mitenkään. Maa on matkalla kohti täydellistä sosialismia. Matka, siis yksityisen omaisuuden kansallistaminen voi olla mukava, mutta siinä vaiheessa kun kaikki yksityinen omaisuus on "kansallistettu" on hauskuus todennäköisesti vähissä. Kansallistamista voi tietysti jatkaa maan rajojen ulkopuolella.

Millainen olisi maailma jos kaikki toimisivat Chavezin tavoin eli sopimuksilla ei olisi minkäänlaista merkitystä ja kun omat rahat ovat loppu niin uutta hankittaisiin varastamalla? Chavez on demokraattisesti valittu valtionpäämies, minkä perusteella voisi väittää että enemmistö Venezuelan äänioikeutetuista on rikollisia.

No comments: