Wednesday, May 6, 2009

Öljy vs. kaasu

WTI:n huippu oli viime vuonna 147 dollaria ja tuorein noteeraus $54.11, NYMEX maakaasun huippu $13.69 ja tuorein noteeraus $3.62. WTI öljyn hinta on laskenut huipustaan 63% ja maakaasun 74%. Matkaavatko hiilivety-veljesten hinnat käsikädessä tulevaisuudessa vaiko peräti eri ulottuvuuksissa? Alla hyvin pikainen ja kapea alainen vilkaisu Pohjois-Amerikan tulevaisuuden tarjontatilanteeseen, jolla on tarkoitus karkeasti hahmottaa hintojen kehitystä tulevaisuudessa.

Apache Corporation
"US gas resource base has multiplied “overnight”"...Shale plays: An undeveloped “sea of gas”"...Supply demand fundamentals favor oil...

Geologiaa: alla on listattu Pohjois-Amerikan merkittävimpiä uusia öljy ja kaasu liuskemuodostelmia. Joidenkin perässä on tuorein resurssi ja/tai reservi arvio. TCF= trillion cubic feet, Bbbl= billion barrels. Meksiko on jätetty pois, koska oma kiinnostus on sijoitusmahdollisuuksissa ja PEMEXin laillisen monopolin vuoksi Meksikon öljy ja kaasusektori tarjoaa vain vähäisiä ja välillisiä sijoitusmahdollisuuksia piensijoittajalle. (Kartta on varastettu Schlumbergeriltä)

"Uudet" maakaasu muodostelmat
USA
Barnett 30 TCF
Gammon
Eagle Ford Shale
Fayetteville
Haynesville Shale 250 TCF talteen otettavissa
Marcellus resurssit 363-1,307 TCF
Utica
Woodford

Kanada
Horn River resurssit 750 TCF (75 TCF talteen otettavissa)
Montney resurssit 500 TCF (50 TCF talteen)
Utica(Quebec)

"Uudet" öljymuodostelmat

USA/Kanada
Bakken resurssit 300-500 Bbbl(5 Bbbl talteenotettavissa)


Uudet on lainausmerkeissä siksi koska jotkut muodostelmat ja niiden teoreettinen potentiaali ovat osin olleet tiedossa jo vuosikymmeniä, mutta resursseihin on päästy käsiksi vasta viime vuosina mm. horisontaaliporauksen ja erilaisien frakturointitekniikoiden avulla.

Drilling Contractor:

So what changes has shale gas brought about?

For one, Mr Latshaw believes it has significantly reduced the risk in drilling new wells. “If you go back 30 years, the rule of thumb was nine dry holes for every producer,” he recalled. “They call it natural gas farming now because every well you drill, you just drill it horizontally and frac it, and they all produce. It’s like planting seeds out there and watching it grow.”
Another change is in initial production rates, with shale gas wells coming on-line at massive volumes. In the Haynesville, for example, some wells have announced initial production rates of up to 28 MMcf/day. That’s more than 10 times as much as an average Gulf of Mexico shelf well, Mr Mauger said.

But the biggest thing about shale gas is not so much its absolute size today, he continued. Rather, it’s its size relative to five or eight years ago – 5 Bcf/day now versus just over 1 Bcf/day then. “We’ve got nearly a 500% increase in production... Particularly in the last three years, we’ve seen shale gas production really soar, and that has contributed to an oversupply of natural gas in North America.”


Kuten listasta näkyy ovat löydöt ylivoimaisesti kaasu voittoisia, toki monet noista muodostelmista sisältävät kevyt öljyä ja kaasulähtöisiänesteitä(NGL), mutta näiden volyymit ovat kaasuun verrattuna melko vähäisiä. Liuskemuodostelmien lisäksi uusia löytöjä on tehty Meksikonlahdelta ja Alaskasta.
Kuinka paljon ja millä aikavälillä öljyä ja kaasua saadaan otettua talteen riippuu geologian lisäksi öljyn ja kaasun markkinahinnoista ja tekniikan kehityksestä. Talteenotto määräarviot vaihtelevat paljon esim. Montneyssa karkea arvio tällä hetkellä on että 10% resurssista saadaan talteen, mutta yksittäiset yhtiö kuten arvioivat oman talteenotto asteen 50-60% välille. Bakkenin öljystä on arvioitu saatavan talteen ~1%, Tristar Oil&Gas arvioi saavansa oikean pituisilla horisontaalikaivoilla ja riittävän tiheilla frakturoinneilla talteen yli 15% oman mineraalioikeusmaansa öljystä.
Monet näistä muodostelmista ovat massiiivisia esim. Bakken on pinta-alaltaan puolitoista kertaa Suomen kokoinen ja muosdostelman geologia vaihtelee suuresti tietynasteisesta yhtenäisyydestä huolimatta esim. keskimääräisen Saskatchewanin Bakkenin öljykaivon alkutuotanto on 250 tynnyriä öljyä per vuorokausi kun etelässä USA:n puolella Pohjois-Dakotassa kaivon tuotanto alkaa 350-1000 tynnyristä(1000 tynnyriä pätee ns. sweet spotteihin, Sanish, Three Forks) per vuorokausi.
Lainaus maakaasulla rajusti viime vuosina kasvaneen Cheasepeakin(CHK) Q1:n CC:stä:
"Our own internal work suggests that the very best unconventional plays will need $6 to $7 NYMEX -- gas prices to justify an increase in drilling while the more challenging conventional plays will need at least $8 to 9$ NYMEX gas prices for drilling to return at sufficient levels to maintain current production."



Wood Mackenzie laski vuosi sitten Horn Riverin break-eveniksi 6-8 dollaria per mcf riippuen kaivon tuotantovolyymista. Öljykenttäpalveluiden(poraus, painepumppaus, frak, putki) hinnat ovat laskeneet viime kesästä yli 20% kautta linjan ja joiltain osin yli 50%, jolloin b-e putoaisi $4.8-6.4 tasolle. Galleon Energy sanoo heidän Itä-Montneyn tuotannon olevan voitollista 3 Kanadan dollarin kaasun hinnalla. Norse Energy ennustaa tälle vuodelle Marcellus-liuskeen tuotannolleen $1.05 etsimis ja kehittämiskustannuksia ja $0.70 nostokustannuksia per mcf, jolloin break-even on tuskin kuutta dollaria. FBR Capital Marketsin mukaan kaasuntuottajat pääsevät omilleen seuraavilla kaasun hinnoilla: Haynesville $2.88, Pinedale $3.16, Fayetteville $3.60, Marcellus $4.00, Piceance $4.02, Barnett $4.04, Woodford $4.55. Noiden perusteella voisi arvella kaasun hinnan asettuvan 4-5 dollarin tienoille Pohjois-Amerikassa.

Löydetyt maakaasu määrät ovat todella massiivisia esim. Horn Riverin ja Montneyn yhteenlaskettu talteeotto määrä arvio 125 TCF vastaa energiasisällöltään 21 miljardia öljytynnyriä(1 Mcf=1/6 BOE). USA:n viime vuoden maakaasun kulutus oli 23 biljoonaa kuutiojalkaa eli pelkästään Horn River ja Montney pystyisivät tämän hetkisen reserviarvion perusteella kattamaan koko USA:n maakaasuun kulutuksen 5 ja puoleksi vuodeksi. Bakkenin viidellä miljardilla tynnyrillä ei tyydytetä edes amerikkalaisien yhden vuoden kulutusta(päivä kulutus ~20 milj. tynnyriä/päivä).
Maakaasun tarjonnan todella merkittävä kasvu on todellisuutta Pohjois-Amerikassa ja jos kysyntä-tarjontatilanne ratkaisee markkinahinnan on viime vuosien hintataso vain haikea muisto. Lisääntynyt tarjonta ja aiempaa matalampi hinta luo varmasti uutta kysyntää esim. liikenteen polttoaineena ja sähköntuotannossa hiilen korvaajana, mutta kuinka nopeasti ja paljon uutta kysyntää syntyy?

Apache:
"We were also quite pleased to announce that Apache has begun operating its first compressed natural gas refueling station at Elk City, Oklahoma; enabling the Company to fuel 40 field vehicles with cleaner-burning natural gas produced from the company's wells in the Anadarko basin.

We had to install conversion kits in these trucks since domestic pick up manufacturers do not presently produced CNG vehicles. We are hopeful that the success of this project will encourage production of such vehicles in the future leading to both cleaner air and lower costs."


Kysyntä-tarjonta tilanne Euroopassa on hyvin erilainen, kun täällä ei ole löydetty maalta tai mereltäkään juuri mitään mullistavaa vuosiin. Joitakin epätavanomaisen kaasunprojekteja on käynnissä mm. Britanniassa, Ruotsissa, Italiassa, Saksassa ja Puolassa, mutta ilmeisesti resurssipotentiaali on melko vähäinen verrattuna Pohjois-Amerikkaan tai Australiaan. Euroopassa ja ainakin Etelä-Afrikassa maakaasun hinta on suurelta osin sidottu öljynhintaan, mutta tämän käytännön luulisi vähenevän tulevina vuosina.

Kokonaiskustannukset yhtiöittäin:

XTO:n luvut liuske-peleille

Murphy Oilin arviot IRR:lle per muodostelma


Artikkeleita:


Guardian: US shale supplies seen capping natgas prices for years

Look beyond traditional indicators


Natural Gas Is Heading to 1997 Levels, Should Stay There Awhile

Alberta Energy: What is Shale Gas ?


News About Natural Gas From Shale

LNG plants unlikely to shut-in production

Union of gas producers unlikely

Lisää linkkejä artikkeleihin löytyy "natural gas"-tagilla

No comments: