Sunday, May 24, 2009

Ocean Rigin hallituksen ex-pj povaa kovaa laskua syvän veden päivätaksoihin

Geir Aunen mukaan markkinoille tuleva massiivinen uusi kapasiteetti tulee painamaan (ultra)deepwater-porausalusten päivätaksat $300-350 000 tasolle.

Hänen mukaansa markkinoilla on 4-5 yhtiötä, joiden rakenteilla oleville aluksille ei ole vielä varmistettu rahoitusta ja siten nämä ovat potentiaalisia ostokohteita.

Hegnar: Aune venter stup i dypvannsrater

Tuoreimmissa ultra deepwater-sopimuksissa päivätaksa on ollut yli $500k, joten pudotus olisi huomattava, ~40%.
Öljyn ja kaasun hintojen romahduksen myötä energiayhtiöiden kassavirrat ovat supistuneet merkittävästi ja siten etsintä ja kehittämisporaukseen käytettävissä olevat varat ovat vähentyneet. Vähenevä porauspalveluiden kysyntä luo luonnollisesti painetta päivätaksoihin. Mutta uudet reservit ja varsinkin öljyreservit ovat välttämättömiä energiayhtiöille. Maakaasureservejä pystyy tällä hetkellä ostamaan edullisemmin pörssistä kuin hankkimalla niitä mineeralioikeus oston-seismisen-porauksen kautta. Öljyn tilanne on käsittääkseni hyvin toisenlainen.

Deepwater-kalustoa on tulossa paljon markkinoille, mutta useimpien rakenteilla olevien aluksien ensimmäisille vuosille on jo sopimukset ja kysyntä näyttäisi jatkavan kasvua: Brasilia imee kymmeniä yksiköitä ja käyttöä aluksille löytyy todennäköisesti vuosikymmeniksi, Meksikon laskeva tuotanto ajaa Pemexiä kohtii syvää vettä, USA:n puolella GOMissa merkittävät löydöt tukevat kysyntää, Länsi-Afrikan merkittävät löydöt jatkuvat Angolassa, Ghanassa ja Nigeriassa ja etsintä on alkamassa mm. Namibiassa, etsintäporaus alkaa todennäköisesti lähivuosina myös Kuuban vesillä, missä lähes kaikki potentiaalinen öljy on syvässä vedessä. Taloudellinen paine saattaa ajaa myös Kalifornian purkamaan offshore-porauskielto hyvinkin pian. Kyproksen aluevedet ja Mustameri ovat potentiaalisia. Itse näen että alle $350k mennään vasta, jos Petrobras toteuttaa julkistamansa porauskalustosuunnitelmansa vähintään 50 prosenttisesti.

Aunen viittamien alirahoitettujen yhtiöiden joukkoon kuuluvat varmaankin jotkut seuraavista: Vantage(Nyse:VTG), Dryships-Ocean Rig(DRYS), PetroMENA, Sevan, Seadragon, Schahin, Delba.

No comments: