Sunday, October 3, 2010

Syystulvia

Crescent on pukannut ulos uuden presentaation, jossa on ensimmäistä kertaa esillä waterfloodien tuloksia. MacQuarien keväällä julkaistussa Emerging Oil Plays-julkaisussa oli jo makupaloina ensimmäisen pilottialueen kaivojen tuotantotietoja, jotka näyttivät todella lupaavilta, mutta nyt CPG on itse tuonut julki pilotin tuloksia. Alla pari slidea pressusta.



Ensimmäisessä on kuvattu tyypillisen Viewfield-kentän Bakken-kaivon tuotanto: tuotanto alkaa noin 200 tynnyrillä per päivä ja putoaa ensimmäisen 12 kuukauden aikana 70% eli noin 60 tynnyriin per päivä. Kahden vuoden aikana tuotanto laskee jo noin 35 tynnyriin per kaivo. Arvioidut reservit ovat 125-145 000 tynnyriä öljyä.



Tässä yllä ensimmäisen pilottialueen tuotantokaivo, joka sijaitsee 200 metrin päässä injektiokaivosta. Kaivo on alunperin Mission Oil&Gasin vuonna 2006 poraama. Crescent Point osti Missionin muistaakseni vuonna 2007. Kun CPG vuoden 2008 lopulla aloitti veden pumppaamisen tämän kaivon öljyntuotanto oli laskenut n.25 tynnyriin per päivä. WF:n aloituksen yhteydessä kaivo myös uudelleen frakturointiin, tällä kertaa eri tekniikalla mitä Mission oli käyttänyt. WF:n ja uusien frakkien ansiosta kaivon tuotanto on noussut takaisin yli 100 tynnyriin per päivä ja se on myös pysynyt siellä jo kaksi vuotta. Tämän kaivon kumulatiivinen tuotanto on jo nyt 130 000 tynnyriä öljyä.
Bakken-muodostelma on heterogeeninen myös Viewfieldin alueella ja ensimmäinen wf-pilotti on toteutettu melkeipä kentän ytimessä, joten hirveän suuria johtopäätöksiä tästä ei voi vielä vetää, mutta lupaavaa on.
Näyttää siltä waterfloodien kustannukset jäävät varsin kohtuullisiksi(yksi injektiokaivo per kolme tai neljä tuottajaa + mahdolliset uudelleen frakturoinnit) ja paitsi että wf:t nostavat talteenottoastetta ne myös nopeuttavat talteenottoa huomattavasti, joten kaivon reservit saadaan muutettua rahaksi huomattavasti nopeammin.

Aiheesta aiemmin

3 comments:

Anonymous said...

Jos tuo toimii muissakin paikoissa niin tämähän suurinpiirtein mullistaa Bakkenin.

Spicer said...

Presentaatiossa ei ole mainittu pilotti alueen geologiasta(huokoisuus, virtavuus, pay zonen paksuus) mitään, joten ei oikein uskalla mennä yleistämään. Toisaalta jos pilotti olisi alueella jossa geologia olisi poikkeuksellisen hyvä ei koko pilotissa olisi juurikaan järkeä sillä tuolloinhan tuloksia ei voisi käyttää muualla hyväksi. Pr:ssä mainitaan että yhtiö saattaa porata ensi vuonna jopa 40 injektiokaivoa, mikä viittaa aika vahvaan näkemykseen.

Spicer said...

CPG on ollut jo jonkin aikaa varsin kallis joten olen pitänyt yritysostoa epätodennäköisenä, mutta jos(hyvin suuri jos) tämä toimii niin yhtiö on kyllä ostokohde.

Bakkenin geologiasta sen verran että muistini mukaan ainakin Montanan Elm Coulee-kentän alueella on luonnon murtumia, jotka ovat helpottaneet öljyn tuottamista suuresti, mutta nuo voivat vaikeuttaa wf:a, koska pumpattu vesi kanavoituu murtumien kautta.