Saturday, October 23, 2010

Kaasua Puolasta?

Pieni copy-paste kyhäelmä Puolaan liittyen siltä varalta että tuolta löytyisi jotain kaupallista epätavanomaisten rintamalta.
Tekstiä on tarkoitus päivittää.

Tähän mennessä Puolan alueella oleviin liuskeisiin on porattu vain kaksi kaivoa: Puolan valtion omistaman PGNigin aiemmin tänä vuonna poraaman kaivon tuloksia ei ole julkistettu ja Conocon poraaman kaivon tuloset eivät vielä varmaankaan ole valmiit. Kiinnostusta Puolan geologiaa kohtaan on viimeisen reilun vuoden aikana osoittanut useampi major ja super major ml. Exxon, Conoco, Marathon Oil ja Talisman sekä joukko pienempiä yhtiöitä. Sinällään on mielenkiintoista että suuremmat öljy ja kaasuyhtiöt olivat pahasti jälkijunassa lähes kaikissa epätavanomaisien resurssien kehittämisessä Pohjois-Amerikassa ja suurimman hyödyn niistä ovat saaneet uudet "super independit" kuten EOG ja Chesapeak. Ilmeisesti majorit ovat ottaneet oppia aiemmista virheistä ja Euroopassa suuret ovatkin kärkijuokossa. Eurooppaan kannustaa korkeampi kaasun hinta: tällä hetkellä Henry Hub spotti on n. $3.50 per MCF ja Keski-Euroopassa vastaava määrä kaasua on hinnoiteltu n. 8 dollariin.

Johtuen siitä että Puolasa varsin vähän oikeanlaista porauskalustoa saati sitten frakkikalustoa ovat exploration-kaivojen kustannukset ainakin tässä vaiheessa varsin korkeita Pohjois-Amerikkaan verrattuna.





Junioreita, joilla toimintaa Puolassa

Tiedot ovat itse kerätty. Luvuissa on 99% todennäköisyydellä virheitä. Markkina-arvot 23.10.2010. C$=Kanadan dollari. Kaikilla yhtiöillä on muutakin toimintaa Puolan explorationin lisäksi, mutta niihin ei tässä ole kiinnitetty huomiota.

Aurelian Oil
-markkina AIM/ tikkeri AUL
-markkina-arvo £ 208.79 miljoonaa($325.71 miljoonaa)
-tarkkaa pinta-ala lukua oikeuksista Puolassa ei löydy yhtiön kotisivuilta, mutta satoja tuhansia eekkereitä

BNK Petroleum
-markkina TSX-V/ tikkeri BKX
-markkina-arvo C$353 miljoonaa
-1.075 miljoonaa netto-eekkeriä oikeuksia Puolassa

FX Energy
-markkina NasdaqGM/ tikkeri FXEN
-markkina-arvo $208 miljoonaa
-4.25 miljoonaa netto-eekkeriä oikeuksia Puolassa
-yhtiöllä tavanomaista kaasutuotantoa ja reservejä Puolassa ja nämä ovat yhtiön pääkohteita jatkossakin

LNG Energy
-markkina TSX-V/ tikkeri LNG
-markkina-arvo C$85 miljoonaa
-146 000 netto-eekkeriä(BKX:n kanssa yhteisen tytäryhtiön kautta)

Realm Energy
-markkina TSX-V/ tikkeri RLM
-markkina-arvo C$32 miljoonaa
-oikeuksia Puolassa 290 000 brutto-eekkeriä

San Leon Energy
-markkina AIM/ tikkeri SLE
-markkina-arvo £63.83 miljoonaa($99.57)
-Puolassa oikeuksia 360 000 netto-eekkeriä(farm-out Talismanin kanssa)

Alla Talismanin lokakuun presentaatiosta info-ruutu:



Talismanin tavoitemuodostelmat Puolassa ovat selvästi syvemmällä kuin Pohjois-Amerikan tämän hetken taloudellisesti paras tuottoisin muodostelma Marcellus, mutta Puolan arvioitu kaasuresurssi per neliömaili on selvästi suurempi kuin USA:n itä-rannikolla sijaitsevassa Marcellus-liuskeessa. Syvyys vastaa suurinpiirtein Haynesville-liuskeen syvyyttä.

Uutisia ja geologiaa:
Poland Silurian Shale Ready for Action (helmikuu 2010)

The shale frenzy comes to Europe(maaliskuu 2010)

Conoco to Drill Shale-Gas Well in Poland; Polskie Gornictwo Had First Well<(toukokuu 2010)

European shale development seen as 'murky' (lokakuu 2010)

Poland next 'drilling hotspot' (lokakuu 2010)

4 comments:

Anonymous said...

No jos yrittäisi riskillä kiinni Puolan/Euroopan kaasuun (alan itsekin uskoa että sitä todella siellä on), niin mihin laittaisit omia roposia, siis ihan superriski roposia?
Oishan se hienoa haisatella Gazpr..:lle pitkät.

Spicer said...

BKX:ää on pieni siivu. Riskiä on tosiaan vielä aika runsaasti, joten kannattaa harkita kahdesti ellei kolmesti. FX:ää katsoin tarkemmin jo reilu vuosi sitten ja yhtiö oli tuololloin todella kallis ja niin se näyttää olevan vieläkin.

Aurelianilla on tällä hetkellä kohteena myöskin tavanoaiset tiukat muodostelmat, mikä on todennäköisesti geologisen riskin kannalta paljon suotuisampi kohde.

tabasco said...

Poraajien, frakkaajien yms onshore-palvelujen markkinat Euroopassa ovat varmasti kasvussa. Löytyykohän pörssistä mitään siltä sektorilta?

Spicer said...

Noissa ensimmäisissä kaivoissa poraajina ovat puolalaiset yhtiöt ja kaivoijen suunnitelusta ja frakeista vastaavat amerikkalaiset(Schlumberger & Haliburton muistaakseni). Tavanomaisen kaasun tuotanto Puolassa on tullut pääasiassa melko syvältä, joten paikallinen kalusto on hevosvoimiltaan käsittääkseni riittävää, mutta ei sovellu kai täysin täysin horisontaaliin poraukseen.

Itse en ole (vielä)löytänyt palvelupuolelta mitään sijoitettavaa. Kiinnostusta on jos jollakulla olisi vihjeitä.