Monday, December 28, 2009

Riski + suuri potentiaali



Yllä oleva on lainattu Cairn Energyn joulukuisesta presentaatiosta. Viime vuosien frontier explorationin suuria menestys tarinoita ovat olleet Ghanan Tano(offshore), Ugandan Albertine, Meksikonlahden syvät osat ja tietysti Brasilian Santos. Ölkkää ja kaasuja on löytynyt monen pytyn täytteeksi.

Entä tulevat löydöt? Missä tankkerit tankataan ja letkut lastataan? Grönlanti(offshore), Itä-Afrikka(onshore ja offshore), Länsi-Afrikka V.2: Sierra Leone/ Norsunluurannikko/Liberia(offshore), Guyana/Surinam/Ranskan Guyana(offshore), Uruguay(offshore), Uusi-Seelanti(offshore)?
Toiselta frontier explorationin suurnimeltä(Tullow Oil) on myös mätkähtänyt uusi presentaatio joulukuussa.

22 comments:

tabasco said...

Jotain siellä Diskon edustalla on, kun satelliittikin oli bongannut öljyvanoja.

Kovin moneen hutiin ei Cairnin kokoisella pelurilla ole varaa. Haastetta varmaan riittää, kun meri on jäässä puolet vuodesta.

Spicer said...

Italialaisia rasvalettejä? Vuotavia turskatroolareita?

Seep:it eivät valitettavasti ole merkki kaupallisista määristä öljyä. Israelin Punaisenmeren kaistaleella on nähty useita läiskiä, mutta ei tuolta porattaessa ole toistaiseksi löydetty tavaraa.

Luulisi että muidenkin Grönlantin blokkien haltijat bukkaisivat porausaikaa nyt kun porapaatti on seudulla.

Oliko sulla Cairnia hallussa?

tabasco said...

Ei ole salkussa. Enkä ole kovin tosissaan koskaan katsellutkaan. Äkkiä katsoen maksaisi $70000/boed (jos ~100000 boed tuotantoa). Liekkö paljon vai vähän intialaisesta öljystä.

Grönlannin keikalta voi tulla turskaa, kirjaimellisesti.

Spicer said...

Taitaa olla paljon. Valtio kontrolloi energiasektoria Intiassa melko suuressa määrin määräämällä hintoja ja kai myös siitä kenelle öljyä ja kaasua saa tai pitää myydä. Eli tuskin saavat öljystään maailman markkinoiden hintaa.

Grönlanti on mielenkiintoinen alue, mutta vaikka ensimmäisestä kaivosta löytyisi öljyä löydön pitäisi olla aika suuri että sitä alettaisiin kehittämään tässä vaiheessa näillä hinnoilla. Alle 100 miljoonan tynnyrin kenttiin ei varmaankaan aleta panostamaan. Tai tuskin edes tuon kokoinen riittää.
Ja löydön pitää olla öljyä tai kondensaattia, kaasu projektit ovat tuolla niin taloudellisesti ja teknisesti haastavia että kaasun hinnan pitäisi varmaankin triplaantua jotta homma olisi kannattavaa.

Anonymous said...

Mutta onhan se hauskaa olla suuressa pelissä mutta pienellä rahalla mukana ;)

Anonymous said...

Miten Spicer muuten näet kun nyt puhutaan, että Irak saisi tulevaisuudessa pumpattua (kunhan teknologia tulee näiltä kumppaneilta) yli 10mlj. barrelia/ päivässä. Miten näet Iranin öljyntuotannon tulevaisuudessa, eikös se ole suurimmalta osin vanhentunutta ja jos he haluavat saada fyffet ölkästä talteen niin hekin joutuvat lie panostamaan erittäin suuria summia uusin teknologioihin ja kenttiin.

Anonymous said...

Onkohan tässä alkamassa uusi öljyinen vallankumous.

tabasco said...

Ilman mustaa hevosta eli Irakia globaali ölkäntuotanto kääntynee väistämättömästi laskuun muutaman vuoden sisällä. Irakilla voi olla stabiloiva vaikutus markkinoihin. Opec kykenee pitämään hinnat korkealla leikkaamalla muuta tuotantoa, vaikkakaan en usko että suuriin leikkauksiin on tarvetta. Eli en usko mihinkään pysyvämpään hinnan rommaukseen.

Iranin tuotantoon ei ole tulossa isompia muutoksia lähivuosina, ellei nyt sitten joku sota puhkea.

2010 ei mielestäni tarjoa vuoristoratakyytiä, koska Opecilla on vielä pari miljoonaa barrelia hihassa.

Jos elpyminen jatkuu, 2011 voisi sitä tarjota.

Spicer said...

Tuotantokapasiteetti ei varsinkaan OPECin jäsenien osalta tarkoita samaa kuin tuotanto. Ulkomaiset yhtiöt jotka nyt kehittävät osaa Irakin kentistä eivät oman käsityksen mukaan päätä noiden kenttien tuotannosta vaan Irakin johto. Oma näkemys on että sopimukset ovat melkoinen virhe ulkomaisien kannalta, koska he joko saavat maasta fudut kymmen vuoden sisällä tai muutaman vuoden kuluessa kun kenttien infra on kehitetty Irak pudottaa noiden kenttien tuotannon alas vuosiksi.

Tankkeri-sektrille tuo Irakin tuotannon kasvattaminen näyttää melkoisen hyvältä, mutta tuon vaikutuksia odotellessa on edessä vaikeita vuosia.

PARin blokki ei näytä olevan aivan Cairnin operoimien vieressä. En tiedä veden syvyyttä blokin alueella, mutta jos se on samaa luokkaa kun Diskossa on yhdenkin reijän saaminen blokkiin aikamoinen urakka PARille. Yhden kaivon hinta on varmaan 30-50 miljoonan välillä(Cairnin bukkaamat puoli vuotta Stena Forthilla maksaa n. 100 miljoonaa, yhden kaivon poraus pari kuukautta). Varmaankin farm outtaavat osan blokista jollekin isommalle.

Grönlanti on todellakin suuren potentiaalin alue, joten itsekin harkihten mukaan lähtöä.

Anonymous said...

PAR on lasketellut jonkin verran tässä lähikuukausina. Itse lisäsin sitä joulukuun puolivälissä.

Anonymous said...

Jos Cairn löytäisi kunnon lottopotin tuolta Grönlannista niin kieltämättä PARin blokkikin olisi arvoltaan huomattava vaikkeivät olisi poranneet sinne mitään. Toivotaan, että Cairn löytää ölkkää.

Spicer said...

Itä-Kanadan kentät ovat suhteellisen suuria: Hibernia reservit 1.4 miljardia tynnyriä nesteitä, Terra Nova reservit 350 milj. tynnyriä nesteitä, White Rose reservit 270 milj. tynnyriä nesteitä(sis. muutama vuosi sitten löydetyt läheiset kentät), Hebron OOIP 580 milj. tynnyriä nesteitä(taitaa olla ainoa raskasöljykenttä tuolla). White Rosen satelliittikenttiä lukuun ottamatta nuo kentät on löydetty yli 20 vuotta sitten ja tuoreammat löydöt ovat lähinnä kaasua. Kaikki nuo kentät ovat Jeanne d'Arc Basinissa, joka näyttää kooltaan melko pieneltä eikä ulota Grönlantiin(jos ulottuisi siellä olisi varmasti porattu).

Täytyy tunnustaa että vaikka olen Itä-Kanadan offshoresta lukenut aiemmin muutamaan otteeseen vuosien varrella on tuo Hibernian koko jäänyt huomaamatta. Kenttähän on melkoinen. Reserviarvio on vajaassa vuosikymmenessä 870 miljoonasta nykytasolle.

Lottopoteista puheen ollen en ole muuten koskaan lotonnut tai ostanut arpoja, pois lukien "hyväntekeväisyys" arvonnat luokkaretkien ja erinäisien yhdistyksien hyväksi.

Mitään kesken olevista teksteistä en saanut vuodenvaihteeseen mennessä valmiiksi ja viestittämättä on myös LUPEn IR. Aika vähissä ja takki tyhjä.

tabasco said...

Berensin lapusta näköjään raaputettiin voittoja. (Sitä ei toki löytynyt salkusta.) Cardium-hehkutus varmasti vain lisääntyy nyt kun Bakken-poraaja tekee syrjähypyn. Tulikohan firman nimikin päätettyä hätiköidysti.

Minkä näet parhaana tapana osallistua Grönlannin talkoisiin?

Anonymous said...

Offtopic:

Olipas hyvä päivä tänään Petrobankin ja Petromineralsin omistajille, eli minulle. Mikäs on teidän suosikkinne tuolla Etelä-Amerikassa.

Joo onhan se hassua omistaa Petrobankia ja Petromineralsia samalla läjää kieltämättä :)

Spicer said...

Kalliilta näyttää tuo Berens-kauppa: 30 kymppiä per boe(2P) ja 95 000 per virtaava 80% kaasuinen boe. En kyllä oikein ymmärrä PBN logiikkaa tässä.
Tuo Berensin pari kuukautta sitten mainostama 1200 bbl/päivä testattu cardium-kaivo onkin tällä tuotannosta 180 tynnyrin teholla, eli kyse oli puhtaasta bluffista/puffista koska tuo on normaalin cardium-kaivon tuotanto tahti.

Kanadaan en osaa ottaa vielä kantaa. Ehkä Cairn. Keräävät tietoa näköjään oikein kunnolla, mikä on kyllä järkevää, ei tuonne asti kannata mennä testaamaan yhtä tai prospektia. Ja saatavat wireline logit ovat melkoisen arvokkaita.

Spicer said...

Alange, Canacol, BPZ on niin kuin jossain määrin mielen kiinnostusta herättäviä. Groundstar. Geopark. Kanssa hieman, mutta vähemmässä määrin, mutta kuitenkin siinä määrin että voi mainita.

Canacolia näköjään omistan. GTE on myyty. CNE:llä nousuvaraa, JOS homma etenee ennusteiden mukaan 100-300% neljässä vuodessa.

Spicer said...

Görnlantiin siis(tämä on kunnianosoitus 16 vuotta sitten kuollutta pappa-vainaata kohtaan, jolla oli tapana kutsua Grön-nimistä naapuriaan Görniksi.) Cairnilla varmaan paras vipu.

tabasco said...

Juu ei tuo Berens-kauppa vaikuta kovin järkevältä... Eekkerit näyttivät olevan sivussa parhaalta Cardium-trendiltä, mutta niinhän tuo Bakkenkin on kummasti levinnyt.

Salkusta löytyy Petrobankkia, Canacolia ja GTE:tä. Näkisin Canacolissa parhaan potentiaalin.

Anonymous said...

Spicer:

Miksi möit GTE:n?

Spicer said...

Arvostustaso, pääoman rajallisuus ja vaihtoehtoinen sijoituskohde jonka tuotto-odotus on suurempi lyhyellä välillä. Osake noussut puolensataa prosenttia ostohinnasta neljässä kuukaudessa ilman suurempia uutisia tai muutoksia fundissa.
Mä muuten poistun paikalta lähes aina aivan liian aikaisin.

Anonymous said...

Okei kiitoksia tiedosta vaan.

Itse ostin tänään PacificRubialesia dipistä ja Canacol Energyä. Eiköhän tässä ole vähäksi aikaa tarpeeksi energiaa salkkuun, ellei tule loistavia mahdollisuuksia eteen.

Mites muilla?

Anonymous said...

Hyvin Spicer tiesi, että GTE löytää yhdestä kaivosta vettä näin etukäteen :)