Tuesday, September 13, 2011

Porausmarkkinailla myyjä rulettaa

Morgan Stanley venter riggoppgang

Morgan Stanley konkluderer med at forholdene ligger til rette for fortsatt stigende rater for ultradypvannsrigger etter å ha møtt ledelsen i riggselskapene Seadrill og Ensco.

Tuo asetelma ei tietenkään säily ikuisesti. Tätä oli kyllä aika vaikea ennustaa vuosi sitten. Libyan tilanne kutisti tarjontaa nopeasti, mm. Avaldnes ja Skrugard kannustavat poraamaan lisää ja Fukushima nosti Japanin öljyn(jalosteiden) kulutusta väliaikaisesti.

 

5 comments:

Anonymous said...

Jaat siis MS näkemyksen markkinatilanteesta?

Toivon että ovat oikeassa, koska ostan miellään esim SDRL:ää n.10% osinkotuottoon.
Jos tekstin kirjoittaja olisi GS, niin en purematta nielisi.
//p

Spicer said...

Fundat tukevat poraajia tällä hetkellä useammaltakin taholta, mutta Libyan tuotanto ja vienti palaa todennäköisesti suhteellisen nopeasti. Markkinat ovat nielleet uusia aluksia todella helposti, mutta uusia on tulossa vieläkin. Toisaalta GOMissa on vieläkin tilaa.
Yleisnäkymät ovat hyvät ja huomattavasti paremmat kuin muilla sektoreilla ml. e&P.
Skrugardin ja Avaldnes-Aldous-kompleksin vuoksi NADL näyttää SDRLiä houkuttelevammalta.

Mutta makrosta: oma näkemys on että edessä on ainakin EMUssa massiivisen inflaation tai inflatoimisen aika. Kreikan, Portugalin ja muidenkin velat aiotaan pyyhkiä papereilla poijes. Heikompi euro on jossain määrin Suomen viennin etu, mutta toisaalta täällä ollaan riippuvaisia melkein kaiken tuonnista(öljy, maakaasu, potaska, fosfaatti, hiili, rautamalmi, kupari, sähkö).
Jos inflaatio pysyy EMU:n sisällä niin kiinteät päivätaksat on plussaa, mutta jos leviää niin cost escalation clauset eivät pelasta marginaaleja.

Anonymous said...

Kiitos näkemyksestä.

Sehän se, noita aluksia tilattu niin perkeleesti, monia (suurin osa) ihan spekulatiivisesti. Tuli fiilis että toistuuko "shippingit", siksi oli alkuvuodesta pakko myydä melkein kaikki SDRL:t suun muut siltä sektorilta (ihan sun näkemysten mukaisesti). Nyt ilmeisesti vaikuttaa, ehkä, ettei semmoiseen hulluuten kuiteskaan olla menossa.
Saudien kentissä myös ilmeisesti suurempiakin ongelmia (vaikka pitävätkin fasaadia yllä ja voivat vielä vähintään muutaman vuoden pelata ja säätää.)
Siksi syvämeriölkkä (syvämeriporaajat) relatiivisesti vahvistuu. Samalla löydetty lisää syvämeriölkkää, + brasilian omat (alus)suunnitelmat tökkivät jne.

Makrosta olen samaa mieltä, pitkässä juoksussa cash on varma looseri. Se on ollut selvää jo sitten -09. Länsi ei voi selvitä veloistaan, mustasta aukostaan, kuin painamalla helvetisti rahaa.

Pitkässä juoksussa cash on täysin paska juttu. Mutta nyt jonkin aikaa cashillä voi tienailla. Itse "henkissti" holdari, nyt kuitenkin pakko pitää suht runsasta operatiivistä käteistä ja treidailla. Nyt vedän kovaa linjaa, kun joku, noussut 8% myyn kylmästi pois, ja sit odotellaan uusia paniikkikausia, niitä tulee, niin kauan kun epäbalansseihin ei ole edes toivoa ratkaisuun (ovat poliittisesti vaikeita, siksi kestää).
Ehkä jossain vaiheessa uskaltaa taas hakea kunnon peruspohjaa esim. syvämeriporaajista, mutta todennäköisesti ei tarvitse hoppuilla.

Mahtavia aikoja, vaikka turpaan tullutkin (fiktiivistä, 12 kk "voitot" poissa). No, onpahan kuitattavaa, ei tarvitse voittoveroja maksella. Se on tässä ollut toinen harrastus, myydä ja hyödyntää tappiot ja ostaa samat takaisin (yleensä vaan jatkavat uppoamistaan:).
Onneksi toisesta päästä uutta pätäkkää virtaa kehiin...

Eilen oli muuten Brent Cook, Bnn:llä. Äijä vaikuttaa luotettavalta, vaikka esiintymiset tietenkään eivät ole oikeita ostohetkiä. Pitäis tilata kaverin newsletteri, mutta kun ei jaksa perehtyä teksteihin kielen vuoksi.

Kuparia ja korkeatasoista rautamalmia koitan opetella.
Olen siis 2-3 vuoden tähtäimen jonkinsortin Kiina ym. bull, kaiken tämän hässäkän keskellä.

Sitten kun markkinatalous taas toimii, ja korot sen mukana, aion olla erittäin "käteisenä".
Tai jos ölkkä dippaa jonnekin alle 70 taalaan, olen todennäköisesti hyvin agressiivinen ostaja.

Oma alani edelleen suuri "non buy", tosin jokin päivä sekin muuttuu, liittyy kuitekin todennäköisimmin korkokehitykseen.

Kaikkea hyvää, blogin ylläpitäjälle ja sen lukijoille.

//p

Spicer said...

Shippingissä yli tarjonnan takana on myös se että kiinalaiset telakat ovat yrittäneet repiä markkinaosuuksia korealaisilta ja muilta aasialaisilta telakoilta nolla-katteisilla sopimuksilla, joten aluksien hinnat ovat olleet kestämättömän matalalla. Samalla mm. COSCOn tytäryhtiöt ovat tilanneet aluksia myöskin vain massan kasvattamiseksi(bulking up, pardon the pun).

Itselläni mutu että Kiinan viranomaiset eivät hyväksyneet West Hercin jatkosopimusta, koska aikovat saada tilalle Kiinassa rakennetun aluksen(tosin tuo voi kyllä liittyä verotukseen ja rahan kiertoon).

Anonymous said...

Aiheiden ohitse, mutta kun tuli mainittua tuo yksi
kettu, eiku heppu...
Peruskauraa leppoisasti.
//p

http://incakolanews.blogspot.com/2011/09/dudes-metalheads-must-watch.html

Veivailu jatkunut, mm. jopa SDRL:ää ulos, lähti näköjään vähän liiankin aikaisin.
Esim. Lupea aamulla sisään.

Paribakset sun muut kun kärähtää, paras olla mahdollisimman käteisenä, ehkä ei kuitenkaan vielä tänä viikonloppuna...

Hurjat on karkelot.