Tuesday, September 13, 2011

Libyassa alkavat pumpjackit pyöriä jälleen

Libya's Agoco pumping 160,000 barrels

Libya's Arabian Gulf Oil Company (Agoco) has said production at its Sarir oilfield has now reached 160,000 barrels a day, Reuters has reported. 

 Tuotantoa voidaan nostaa useita satoja tuhansia tynnyriä hyvinkin nopeasti, mikä tulee painamaan Brenttiä selvästi. Toisaalta Gaddafi menetti valtansa pitkälti NATOn iskujen johdosta eikä taivaalle Kalashnikoveilla ja PKMillä räiskineiden "kapinallisten" toimien vuoksi, joten maassa on tällä hetkellä todellinen(ei ehkä virallisesti) valtatyhjiö. Tuota tyhjiötä pyrkivät täyttämään sekä kapina-koalition eri ryhmittymät että Gaddafin hallinnolle yhä uskolliset tahot ja todellinen sisällissota voi olla pian käsillä. Helppo keino horjuttaa väliaikaista hallintoa on iskeä öljyntuotantoon, jolloin hallinnon kassavarrat hupenevat nopeasti. Yhdysvalloilla eikä juuri millään muullakaan länsimaalla ole varaa rahoittaa Libyaa tai sen hallintoa pidempää aikaa.
Mahdollista on että nyt Libyassa rauha palaa maahan vuosikymmeniksi, mutta todennäköisempää on että volatiliteettiä riittää.

No comments: