Friday, May 20, 2011

Celanese(CE) & etanoli

Kemianyhtiössä kasvupotentiaalia?

P/E 14.7(Q1x4)
EV/EBIT 11
P/B 7(Liikearvoa varoissa $800 miljoonaa)

Tämänkuisesta presentaatiosta:
TCX™ ethanol today would be equivalent to gasoline produced at ~$60/bbl crude oil
TCX™ Advantage
►Sustainable cost advantage
►Lower cost and volatility versus competing technologies
►TCX™ produced ethanol cash cost would be ~$1.50/gallon today


Presentaatio lupailee kovaa kasvua mm. etanolin taholta, 10-15% kestävää tuloksen kasvua ja yli 6 dollarin EPS:ää(adjusted) vuodelle 2013(noin $4.20 on ennuste kuluvalle vuodelle).

Celanesen raaka-aineet(hiili, maakaasu jne.) ovat samoja kuin kilpalijoilla, mutta prosessin pitäisi olla selvästi edullisempi kustannuksiltaan.

Myöhemmin lisää aiheesta.

Celanese sees new TCX ethanol process as key component in future growth; a “paradigm shift” in ethanol production


21.05.2011 korjailtu
22.05.2011
Comexin etanoli-futuureilla käydään tällä hetkellä kauppaa välillä $2.66(toimitus kesäkuu 2011) $2.27(joulukuu 2012).
Tuo 60 dollarin break-even hinta vastaa suurin piirtein uusien öljyhiekka-projektien kustannustasoa. SAGD-projekteteihin nähden hiili tai maakaasu(mahd. biomassa)etanolin yhtenä etuna on se että vastuksena ei ole heterogeenistä geologiaa. Voikohan sama etanolilaitos käyttää syöttöaineenaan sekä hiiltä että maakaasua? Jos voi niin tuo vähentäisi valtavasti raaka-aineen hintojen heiluntaan liittyvää riskiä.

6 comments:

Anonymous said...

Tuossahan valmistetaan etanolia hydrogenointireaktiolla etikkahaposta. Hiili tai maakaasu pitää ensin muuttaa hydraukseen sopivaksi synteettiseksi kaasuksi eli syöttöaineena voidaan käyttää hiiltä, maakaasua tai biomassaa.

Hiukan epäilen voivatko tosiaan tuohon hintaan valmistaa etanolia. Tehtaat vaativat suuret muutosinvestoinnit ja mitkä olisivat tuotantovolyymit?pq

Spicer said...

Niinhän tuossa lukee. Tuskin Amerikkalainen listattu yhtiö tekee kevein perustein tuollaisia väitteitä mitä mm. presentaatiosta löytyy. Jos kustannukset ovat todellisuudessa selvästi korkeammat seurauksena on iso liuta korvausvaatimuksia huolimatta safe harbour-lausekkeista. Cash costs ei ilmeisestikkään pidä sisällään kapitalisoituja tuotantolaitoksien rakentamiskustannuksia.
60 dollarin break-even ei loppujen lopuksi ole kovin matala.


Patentti:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=7863489.PN.&OS=PN/7863489&RS=PN/7863489

Anonymous said...

1.5$/gallona ei tosiaan kovin edullinen varsinkin jos verrataan tavanomaisiin etanolin valmistustapoihin (pois lukien krakkaus). Prosessin kompleksisuus huomioiden asia vaikuttaakin toisenlaiselta. Toivottavasti TCX:n myötä loppuisi ruuan haaskaus etanolin valmistukseen.pq

Spicer said...

Skeptisyys on aina hyväksi. Tässä ei kuitenkaan ole kyse start-upista, joka on kaupittelemassa osakkeita vaan liki 100-vuotiaasta asemansa melko hyvin vakiinnuttaneesta yhtiöstä.

Anonymous said...

Yhtiö on tuttu kyllä.
Todennäköisesti pilotin perusteella saatu käsitys tuotantohinnasta joten varmasti perusteet löytyvät arvioille. Melkeinpä pakkohan tuota on tuollaisen uutisen jälkeen kyytiin ottaa vai mitä?pq

Spicer said...

Tarkkailuerän ajattelin kyllä ottaa ja katsoa miten tilanne kehittyy, sitten tarvittaessa lisäillä. Jos tuo kasvuennuste toteutuu niin osakehan ei ole nyt varsin kallis. Prosessi "hyödyntää" kallista öljyä ja halpaa maakaasua, mikä sopii nyky oloihin varsin hyvin.