Saturday, September 18, 2010

Venoco & Monterey

Kalifornia-pure play Venocon tutkailua. Yhtiöllä on merkittäviä mineraalioikeuksia suurta potentiaalia omaavassa Monterey-liuskeessa. Yhtiön omapääoma on miinuksella, joten velkaan on kiinnitetty tavallista enemmän huomiota. Tämä ei ole analyysiä nähnytkään.

Tikkeri(NYSE): VQ
Markkina-arvo $1.04 miljardia

Tase(30.06.2010)
Varat
Likividit $90.23 milj.
Kaikki $709.08 milj.

Velat
Lyhytaikaiset $76.15 milj.
Kaikki $827,65milj.

Omapääoma $-118.56 milj.(huom! tämä on tosiaan miinuksella)

EV $1,777.00 milj
P/B -

Velasta:

  • $500 miljoonan laina erääntyy toukokuussa 2014, tuon vakuutena käytännössä kaikki omaisuus.
  • $125 miljoonan revolveri(limiitti), josta nostettu tähän mennessä vain $31 miljoonaa erääntyy tammikuussa 2013.
  • Vakuudetonta velkaa $150 miljoonaa 11.5% korolla, joka erääntyy lokakuussa 2017
  • Korkokulut tämän vuoden ensimmäisllä puoliskolla olivat n.$20 miljoonaa, eli vuositasolla ~40 miljoonaa

Kassavirta
Liiketoiminnan kassavirta tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla oli $55.10 milj, jolloin koko vuoden luku on noin $110 miljoonaa.

  • Nettovelka/ liiketoiminnan kassavirta= 6.7
  • EV/ liiketoiminnan kassavirta= 16.2
Näyttää julmettoman kalliilta tuoreimmilla luvuilla.


Käteismarginaali per boe h1/10(mukanaan ei ole suojauksien vaikutuksia)

  • Öljyn ja kaasun myyntihinta $45.83($68.77 per bbl & $4.73 per MCF)
  • Operointikulut $12.78
  • Verot $1.05
  • Kuljetuskustannukset $1.38
  • Hallintokulut $5.93
  • Korkokulu $6.01 (!!!)
  • Netback $18.68

Korkokolut ovat massiiviset.
Maakaasun myyntihinta on Kaliforniassa seuraa melko tiukasti Henry Hub-viitehintaa. Venoco tuottaa raskaita ja kevyitä öljyjä ja näidenkin hinnoittelu seuraa hyvin tiukasti tärkeimpiä viitehintoja. Suhteellisen hyvä hinnoittelu on luonnollisesti seurausta siitä paikallinen markkina kulutttaa tuotannon: Kalifornian osavaltiossa tuotetaan noin puoli miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä ja alueen jalostamoiden jalostuskapasiteetti on 2 miljoonaa tynnyriä ja paikallinen kulutus n.1.5 miljoonaa tynnyriä päivässä.

Reservit
  • P1: 93.9 miljoonaa boe:ta(53% öljyä)
  • P2: 137.1 miljoonaa boeta
  • EV/P1-reservit= $18.92
  • EV/P2-reservit= $12.96

Tuotanto
Q2/10 18,190 boe/päivä(42% öljyä)


Monterey Shale
Kuten Bakken-liuske Williston Basinissa Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla Monterey on source rock eli lähdemuodostelma, jossa biomassasta on muodostunut öljyä ja josta se on sitten "vaeltanut" muissa muodostelmissa(reservoir rock) oleviin "ansoihin".
Aivan kuten Bakkenista, myös itse Monterey-muodostelmasta on tuotettu öljyä ns.sweet spoteista jo vuosikymmeniä. 1990-luvun lopulla Monterey-tuotanto kasvoi rajusti kaivojen happoperforointi-tekniikan kehityttyä ja muodostelmasta on nyt tuotettu kymmeniä miljoonia tynnyreitä öljyä, mutta US Geological Surveyn arvion mukaan 300 miljardia tynnyriä on jäljellä. Se missä Monterey poikkeaa Bakkenista ovat luonnollisesti syntyneet murtumat muodostelmassa ja juurikin nuo ovat syynä sille miksi Montereysta on voitu tuottaa merkittäviä määriä öljyä ilman horisontaali-kaivoja ja monivaihe frakturointia eli keinotekoista murtamista.

Alla oleva vertailutaulukko on Venocolta. Bakkenia koskevat tiedot pätevät US:n puolella osin, Kanadassa muodostelma on selvästi pinnemmassa, Viewfieldin alueella muistaakseni n.4500 jalassa, kaivokohtaiset reservit ovat tuolla huomattavasti pienemmät kun etelämmässä.




Taulukko saa Montereyn näyttää todella potentiaaliselta muodostelmalta. Muodostelman paksuus vaihtelee 500 jalasta 6000 jalkaan, keskimääräisen paksuuden ollessa 1000-2000 jalkaa, mutta annettu OOIP-luku per osio on kuitenkin pelkkä 80 miljoonaa tynnyriä, joten voisi päätellä että tässä kohtaa on hieman kaunisteltu kuvaa.
Läpäisevyys(permeability) näyttää olevan aivan eri asteikolla Bakkeniin ja Eagle Fordiin nähden, mutta Occidental Petroleum käyttää Montreyn yhteydessä skaalaa 0.0001-2 mD omissa presentaatioissaan, joten tässä on joko virhe tai sitten taas kaunistelua.

Ylivoimaisesti suurin Monterey-mineraalioikeuksien haltija on Occidental Petroleum(OXY), joka on myös Kalifornian suurin tuottaja; Oxylla on n. 900 000 eekkeriä Monterey-oikeuksia. Venoco on Monterey oikeuksissa kakkonen 158 000 netto-eekkerilä ja kolmonen on Plains Exploration(PXP) noin 90 000 eekkerillä.
Monterey ja Kalifornian muut liuskeet kuten Antelope-muodostelma kuuluvat Oxyn tulevaisuuden suunnitelmiin ja yhtiö ennustaa että Kalifornian liuskeet voivat muodostaa suurimman osan Oxyn alueen öljyntuotannosta 10 vuoden kuluttua(Oxy tuottaa jo nyt 1/4 Cali-öljystään liuskeista).

Alla olevassa kartassa näkyy Venocon ja Oxyn Monterey-aktiviteetti alueet.



Kaliforniassa ollaan hyvin "ympäristötietoisia", jopa republikaanien keskuudessa, joten tämä saattaa aiheuttaa ongelmia, jos Montereyta aletaan kehittämään frakturoimalla. Frakturoinnissa käytettävien kemikaalien on pelätty pilaavan pohjaveden, mutta tämä pelko on useimmissa muodostelmissa kuten Montreyssa täysin aiheeton sillä kohdemuodostelmat sijaitsevat satoja metrejä pohjavesivarantojen alapuolella. Tosin täysin aiheetonkin pelko voi saada aikaan suuriakin vaikutuksia. Suurempia vaikutuksia alueen pohjaveteen on todennäköisesti hyöryn avustuksella tapahtuvalla raskas öljytuotannnolla. Mm. Oxy ja Berry Petroleum tuottavat Kaliforniassa noin 300 metrin syvyydestä raskas öljyä Kanadan bitumien tuotantoon kehitettyä SAGD-tekniikkaa muistuttavalla tekniikalla.

Monterey ja Venoco

Monterey näyttää olevan oljenkorsi, johon Venovo tarrautuu epätoivoisesti. Velkaa on runsaasti, joten yhtiön exploration-ohjelman on pakko edetä ilman suurempia ongelmia. Riskiä vähentääkseen yhtiö on hakemassa kumppania Monterey-projekteihin, itselleni ei ole selvää onko kyse pelkästä taloudellisesta partnerista vaiko taloudellisesta ja teknisestä partnerista kuten esim. EOG, Chesapeak tai Apache.

Tänä vuonna yhtiöllä on tarkoitus porata 3 "epätavanomaista" Monterey-kaivoa, ensi vuonna 10 ja vuonna 2012 jo 24 kaivoa. Vuodelle 2013 VQ ennustaa 7000 tynnyrin päivittäistä tuotantoa uusista Monterey-kaivoista. Tuo ennustus on todella rohkea ottaen huomioon että yhtiö ei tuota tällä hetkellä epätavanomaisesta Montereysta juuri lainkaan öljyä.

Se mikä yhtiössä hieman vaivaa on se että yhtiön runsaassa pr-materiaalissa ei mainita millä tavalla yhtiö aikoo lähteä Montereyta kehittämään, siis millaisilla kaivoilla, millaisilla frakeilla, frakki määrät jne.

VQ on korkean riskin paperi ja kaikki on kiinni Montereysta. Muodostelma vaikuttaa kuitenkin niin hyvältä geologian osalta(ennen kaikkea öljy määrät) että näkisin projektin etenevän menestyksekkäästi. Oikeaa arvoa on vaikea laskea tässä vaiheessa, kun kaikki tiedot ovat suurin piirteisiä, VQ:n tuoreimmassa presentaatiossa on kyllä tarkat ennusteet tuotannosta lähivuosille, mutta ottaen huomioon miten kaunisteltuja osa geologiaa koskevista luvuista on en luota noihin missään määrin. Yritän laskea lukuja myöhemmin ja lisään ne sitten tekstiin. VQ on itse arvioinut yhtiön Monterey-upsideksi yli 5 miljardia dollaria eli kolme kertaa tämän hetken EV:n.

Ilmoitus mahdollisesta Montrey-yhteistyökumppanista voi potkaista osaketta ylös päin merkittävästi

Mitään tekstissä mainittua yhtiötä en tällä hetkellä(19. syysuuta '10) omista.


Lähteet: Venoco, Oxy, Plains Exploration, EIA, Berry Petroleum(BRY)

Lukemista:
California Producer Makes a Difference

Monterey Shale - Monterey Shale Map - California Oil & Natural Gas

Monterey Shale a marvelous target

Päivitelty 20.09.2010

Päivitelty lisää 24.09.2010

VQ:n Enercom presentaatio ei tehnyt vaikutusta. Itselleni syntyi käsitys että heillä ei ole kunnollista näkemystä miten Montereyta pitäisi lähteä hyödyntämään. Puhetta oli tieteen teosta siis tutkitaan porattujen kaivojen (petrofysikaalisia)ominaisuuksia, mutta jos yhtiö on nyt vasta tuossa vaiheessa miten se voi ennustaa tuhansien tynnyrien tuotantoa muodostelmasta parin vuoden kuluessa. Noin heikolla taseella ei ole pahemmin aikaa tieteentekoon. Mitään mainintaan yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja negatiivisesta op:sta ei presentaatiossa ollut. Tuollaisissa tilaisuuksissa on tietysti tarkoitus esitellä ensisijaisesti yhtiön parhaita puolia, mutta noin heikko tase on melkoisen tärkeä asia. sijoittajille.

Monterey on hyvin vaikuttava resurssi, mutta VQ:n kohdalla on ilmeisesti taas vastassa se ongelma mihin on tullut törmättyä aika usean yhtiön kohdalla: johto ei kykene hyödyntämään resurssia. Venoco on aiemmin tuottanut pelkästään tavanomaisilla tekniikoilla kuten perus vertikaalikaivoilla öljyä ja kaasua tavanomaisista muodostelmista ja tullut tuolla hyvin toimeen. Tilanne on kuitenkin se että yhtiö ei enää pysy hengissä noilla keinoilla "matalan" kaasun hinnan ja tavanomaisten porauskohteiden puutteen vuoksi.

1 comment:

Anonymous said...

Mielummin Oxyä.