Friday, September 17, 2010

Kaasulähtöiset nesteet(NGL)

"Meidän kaasumme on märkää" tai "Emme ole vain kaasuyhtiö, me olemme myös NGL-yhtiö". Tuon tyylisiä kommentteja on tullut monilta pääasiassa maakaasua tuottavilta yhtiöiltä viimeisen vuoden aikana. Maakaasun suhteellisen matala hinta tekee kipeää kaasuntuottajille, joten he ovat yrittäneet etsiä kadonneeseen kassavirtaan täydennystä nesteistä, joiden markkinahinnat ovat huomattavasti maakaasua houkettelevammat. Öljyä ei kuitenkaan löydy merkittäviä määriä useimpien yhtiöiden kaivoinventaarioista, joten monet ovat joutuneet tyytymään parhaaseen mahdolliseen korvikkeeseen eli NGL:iin.

Schlumbergerin oilfield Glossary sanoo NGL:stä seuraavaa:
Components of natural gas that are liquid at surface in field facilities or in gas-processing plants. Natural gas liquids can be classified according to their vapor pressures as low (condensate), intermediate (natural gasoline) and high (liquefied petroleum gas) vapor pressure.

Natural gas liquids include propane, butane, pentane, hexane and heptane, but not methane and ethane, since these hydrocarbons need refrigeration to be liquefied. The term is commonly abbreviated as NGL.


Alla olevasta Rosettalta lainatusta taulukosta näkyy eri NGL:n hinnoittelun. Eri hiilivetyjen hinnoittelu vaihtelee rajusti, joistakin saa melkein saman hinnan kuin WTI-laadun öljystä, toisista vain neljänneksen tuosta.



Tässä on tyypillisen Rosettan Gates Ranch-kentältä Eagle Ford-muodostelmasta tuottaman NGL-tynnyrin koostumus. Suurin komponentti on suhteellisen matala hintainen etaani. NGL:n tynnyrin "sisältö" vaihtelee merkittävästi kentältä toiselle.



Monet yhtiöt lyövät presentaatioissaan ja muussa pr-materiaalissaan kaikki nesteet(öljyt, NGL, kondensaatti) samaan kategoriaan kun he esittelevät yhtiön tuotannon jakaumaa. Kuten tuosta hinnoittelusta näkyy, tuollainen voi johtaa sijoittajaa pahastikkin harhaan, sillä parhaimmillaan yhtiö saattaa tienata tuotantonsa neste-komponentilla , joka koostuu NGL:stä lähes yhtä hyvin kuin pelkällä kevyt öljyllä tai sitten nesteet voivat tuottaa vähemmän kuin pelkkä "kuiva" maakaasu(dry gas).

3 comments:

Anonymous said...

Hmm. Mielenkiintosita tosiaan. Itsekin olen luullut, että NGL on vain "NGL:ää", mutta sillähän on monta eri osaa ja hintaa vielä. Kiitoksia sulle

Anonymous said...

Mitä yhtiöitä tulee mieleen joilla huomattavasti keskimääräistä isommat NGL osuudet tuotannosta? Harmattan ainakin NGL rikasta seutua. Vero ja Angle ainakin näyttäisi tuottavan NGL:ää merkittäviä määriä.

Spicer said...

Tuossa Petersin konfessa on noita esittelijöitä jaettu teemoittain ja yksi teema on "Liquids Rich Gas" ja tuottajista Celtic, Orleans, Angle ja Trilogy ovat tuon alla.

Noita kuunnellessa voi yhdistää hyödyn ja hyvin ja pelata juomapeliä vaikka sanoilla "horizontal" ja "fracked". Saa itsensä nesteytettyä.

Montneyssa taitaa kaikkialla olla nesteitä mukana, mutta tietysti joissain paikoin enemmän kuin muualla,