Friday, July 3, 2009

Seadrill ostaa ja myy

SDRL:
"Seadrill has today exercised its right to repurchase the jack-up drilling rig West Ceres from a subsidiary of Ship Finance International Ltd, for the pre-agreed price of US$135.5 million.

Furthermore, Seadrill has subsequently entered into a memorandum of agreement to sell the jack-up rig to a reputable Middle East drilling company for a consideration of US$175 million plus an additional US$ 3 million for inventory related to West Ceres. Seadrill is expected to record a gain on sale of approximately US$20 million in the third quarter 2009. Closing of the agreement and transfer of ownership of the unit is scheduled to early July 2009."


Hyvältä vaikuttava kauppa. Veikkaan että ostaja on iranilainen Global Petro Tech, jonka emo on suuromistaja Scorpion Offshoressa. Ceres on melko uusi alus(valmistunut vuonna 2006) joten miksi myydä? Rahapula? SDRL:n rahoitus on kunnossa eikä 20 miljoonaa muuta tilannetta juuri mihinkään. Oma veikkaus on että SDRL kerää varoja joko Scorpion Offshoren ostoon tai sitten Petrorig II todennäköiseen pakkohuutokauppaan. Kolmas mahdollisuus on uuden aluksen(porauslaivan) rakennuttaminen Brasiliassa Petrobrasia varten.
SCOREn jackuo Offshore Mischief on myynnissä ja on hieman outoa että Cereksen kauppa toteutuu ennen Mischiefiä.

6 comments:

Unknown said...

Hi, is it possible for you to translate your comments to english?

Anonymous said...

Iskuvalmiutta kerätään, yleistä öljydippiä odotellen. Niin paljon psykologiaa kuitenkin. Puolipitkällä tähtäimellä, varsin rauhallisin mielin, kunhan sillä aikaa oppii erottamaan mädät omenat. Kun dippi tulee, on varsin todennäköistä että suuri osa, jopa puolet paukuista, hajoitetulla aikataululla, menee SDRL:ään. Tällä hetkellä oma SDRL potti pari prossaa miinuksella. Ei tässä pikavoittoja ollakaan hakemassa. Tiedän että myöhästyin SDRL:n osalta tuosta 1. vaiheesta.

Nyt on tullut ripoteltua pikku indikaatiopotteja vähän sinne sun tänne, (lähinnä Oslon pörssin öljypalveluyhtiöitä), ihan oppimista varten.

Asiasta toiseen, voisitko kommentoida parilla sanalla "ruotsalaista" PA Resources, mitä niistä tuumit. Aika paljon yritystä Afrikassa (=suuri poliittinen riski). Kuitenkin itse ehkä mieluummin voisin ladata Afrikka pol.riskiä, kuin esim. Putinin vastaavaa.

Kanada kiinnostava, mutta hieman hankalaa kuitenkin harjoittelijana operoida niin kaukana "kotoa". Ei meinaa saada "tatsia" firmoihin. Ruotsin listalla Black Pearl, jota haussataan välillä BS:llä reippaasti, mutta ei kuitenkaan vakuuta. Tahtois kuitenkin pitää riskit omassa hallussa.

Jatkuvaa mielenkiintoista blogitoimintaa, ja aurinkoista kesän jatkoa.

Spicer said...

@Mr
The blog post was a short commentary on the sale of West Ceres:
I think it's a good deal, my guess is that the buyer is Global Petro Tech, which is one of the largest shareholders in Scorpion Offshore(Seadrill has the largest holding).
What's the logic for the sale? SDRLs current fleet and newbuilds are fully funded so the sale isn't mandated by financial needs.
My hunch is that SDRL is gearing up for an asset acquisition. That asset could be Petrorig II, which is likely to go under the hammer. Another possibility is that SDRL will order a new vessel(drillship), which will be build in Brazil to facililitate Petrobras's new requirements(the Made in Brazil-thing).
A third possibility that I came up with is that SDRL intends to take over Scorpion Offshore completely. Scorpion Offshore's jackup Offshore Mischief is for sale(has been for months) so it's a bit odd that the sale of West Ceres takes place before the sale of Mischief.

Spicer said...

Dippiä kaipaan minäkin, mutta en ole täysin jäänyt lompsa kourassa matalampia hintoja odottamaan, vaan hieman on tullut osteltua isoimmat erät Crescent Pointtia ja Seadrillia eli. Crescent on öljyä ja yhtiön johto on johdonmukaisesti viime vuosina panostanut vain öljyyn(aiemmin Bakken ja nyt Shaunavon).

Poraussopimus rintamalla on ollut varsin hiljaista viime kuukausina ja vähän näyttää siltä että syvän sopimuksissa päivätaksat laskevat rajusti lähelle 400 000 dollarin rajaa.

Muuten miten alas itse ennustat öljyn hinnan putoavan ja kuinka kauaksi aikaa?

BlackPearlin sivuilla on tullut vierailtua pari kertaa ja suoraan sanoen minä en kiinnostunut yhtiöstä pätkääkään. Raskasta öljyä Kanadassa(Albertassa ja Saskatchewanissa) on kohtuullisesti
ja raskas öljy paperireservien hankkiminen on helppoa(ei maksa paljoa). Ongelma on rahan teko tavaralla. Teknologinen innovaatio on se todennäköisin keino millä sitä rahaa tehdään. Toinen, melko passiivinen tapa olisi löytää alue jossa geologia on poikkeuksellisen hyvä ja raskas öljy virtaa paremmin tai tarkemmin sanoen pidempää, suurempia volyymeja tuskin on saavutettavissa. En näe kummankaan toteutuvan BlackPearlin tapauksessa.
BRP:n netback per boe oli ensimmäisellä kvartaalilla $2.84, mikä on todella heikko.

PAR on todellakin mielenkiintoinen yhtiö ja pitää yrittää tulevalla viikolla kirjoittaa siitä pidempi teksti.

Anonymous said...

Niin, nyt on se öljydippaus sitten ilmeisesti alkanut...
Päästään vaikeimpaan vaiheeseen, paljonko dipataan?

Takana nopea nousu. Öljyvarastot on täynnä (ilmeisesti) ja tulossa kylmää Q2 tulosdataa tuutin täydeltä.

Rekyylejä tietenkin matkan varrella. Itse en ole semmoinen treidaaja, että niillä pelaisin.

Koitettava arvioida asiaa muun makron ja yleisen psykologian kautta.
Suurin kuluttaja USA on aikamoisessa sillassa.
Öljydipin vastapainona kuitenkin muutamia seikkoja, mm; OPEC voi lisätä tuotantovähennyksiä, öljyn "kulta" -rooli, (tarkoitan suojaa Fedin dollaritaikurointiin), Aasian kasvava öljytarve (tosin ei ilmeisesti lyhyellä tähtäimellä lähimainkaan korvaa Usa/länsimaiden kulutuspudotusta).
Jännitettä lisää, että mitä matalampi öljyn hinta sitä, vaikeammin rahoitettavissa ovat tarvittavat öljyinvestoinnit, finanssikriisin jälkimainingeissa.

Joten varsin mielenkiintoinen aihe.
Pitää vaan malttaa pitää pää kylmänä rauhassa, ainakin jonkin aikaa. Näillä näkymin, jos öljy on elokuun lopulla alle 50, eikä makrodatassa ole mitään ihmeyllätyksiä, silloin varmaan itse käynnistän osto-ohjelman, aikahajoituksella, valmiina nopeisiinkin lisäpainotuksiin.

Pika "super"dippikin mahdollinen, sen verran suuret rahat ihan spekulointimielessä öljyssä kiinni. Jos jostain syystä dippaa 40:iin, en epäröi ladata kunnolla.
Joten, kait itse olen aikalailla "öljyuskovainen", tosin koitan olla varovainen sellainen.

Kiitos BP ja PA kommenteista.

Onko käsitystä miten nuo jotka varastoivat fyysistä öljyä spekulointimielessä. Minkälaisia pelureita siellä on? Ovatko altiita pakkomyyntitilanteisiin ja onko heillä sellaista volyymiä että tuo "super"dipin todennäköisyys on suurempi kuin osaan aavistaakaan?

Taitaa maailman öljyvarastot olla aika pullollaan täynnä öljyä.
Kiina varmasti lisää varastointikapasiteettiä niin paljon kuin ehtii, vaihtoehtoisesti ostaa "käteisellä" öljyvarantoja (+muita strategisia raaka-aineita), mieluummin kuin rahoittaa USA:n alijäämää.

Mielenkiintoisia aikoja. Aikamoisia karikoita vaanii matkan varrella. Olen kuitenkin optimisti. Maailma on selvinnyt pahemmistakin tilanteista. Nyt vaan katsotaan miten vahvana/heikkona länsi tästä
selviää ulos.

Spicer said...

"Onko käsitystä miten nuo jotka varastoivat fyysistä öljyä spekulointimielessä. Minkälaisia pelureita siellä on? Ovatko altiita pakkomyyntitilanteisiin ja onko heillä sellaista volyymiä että tuo "super"dipin todennäköisyys on suurempi kuin osaan aavistaakaan"

Varastointi tapahtuu pääasiassa veden päällä tankkereissa ja osin öljyterminaalien yhteydessä olevissa varastoissa. Tankkerien taksat ovat niin matalalla viime vuosiin nähden ja muutenkin että tankkerivarastointi on edullisinta. VLCC:n, johon mahtuu n.2 miljoonaa tynnyriä, päivätaksa on ~30 000 dollaria eli tankkerin vuokrakustannukset per tynnyri per päivä on 2 senttiä, reuku vuosi sitten kustannukset olisivat olleet melkein kymmenkertaiset.

Spekulatiiviset öljyn varastoijat ovat käsittääkseni iso pankkeja, öljy-yhtiöitä, raaka-aine kauppataloja(á la Cargill, mutta suurin osa on tietysti pienempiä), hedgejäkin on muistaakseni joukossa. Useimmat näistä ovat vakaavaraisia, käsittääkseni tulilinjalla ovat vain pienimmät toimijat, joiden osuudesta minulla ei ole tietoa, olettaisin että heidän roolinsa on varsin pieni.