Wednesday, December 26, 2012

Ostetut jalostajat

Olen tuossa kuukauden aikana ottanut positiot Calumetiin(CLMT), Alon USA Partnersiin(ALDW) ja Northern Tieriiin(NTI). Kaikki MLP-muotoisia jalostaja, joten noiden holdaaminen ei ole verotuksen kannalta järkevää(USA:n IRS käsittelee suomalaisille maksettavia osinkoja/jako-osuuksia ansiotuloina ja verottaa muistaakseni korkeimman maksuluokan mukaan, fiscal cliffin jälkeen ilmeisesti tuo nousee vieläkin). Tarkoitus ole pitää näistä kiinni pidemmän päälle. Mainitsen vielä, että alla oleva tulee ulkomuistista, joten tekstissä voi olla tavanomaisien kirjoitusvirheiden lisäksi asiavirheitä.


CLMT: kolme öljyjalostamoa(Lousianassa, Montanassa ja Wisconsinissa), yhteensä n.115,000 tynnyriä jalostuskapasiteettiä, puolen tusinaa erikoispetrokemikaalijalostamoita ja tusina raakaöljy & jalosteterminaaleja. Yhtiö tiedotti pari viikkoa sitten 14,500 tynnyrin jalostamo-ostoksesta.
Yksi noista kolmesta Calumetin jalostamosta on Connacher Oil and Gasin entinen laitos Montanassa. CLL mainosti aiemmin presentaatioissaan, että Great Fallsin jalostamo toimi suojauksena(hedgenä) heidän raskasöljyn tuotannolle. Noh, nyt jalostamo on myyty ja Kanadan raskasöljyn hintaero WTI:hin nähden on suurimmillaan vuosiin. Great Fallsin jalostamo on ainoa CLMT:n jalostamoista joihin öljy ei tule siirtoputkea pitkin, vaan junalla ja tankkiautoilla.

NTI: tästä on kirjoiteltu runsaasti amatöörien taholta viimeisen parin kuun aikana ja Googlella löytyy helposti noita kirjoitelmia tietoa yhtiöstä. NTI omistaa vain yhden jalostamon(riskiä!!!) ja tuo on Minnesotassa; tuolla on jalostuskapasiteettiä muistaakseni n.80,000 tynnyriä per päivä. NTI:n yksityinen emo hankki jalostamon o  Marathon Oililta vuonna 2010.  Jalostamon lisäksi yhtiö omistaa liudan huoltoasemia, jotka tekevät tappiota. NTI on tällä hetkellä mielenkiintoisessa asemassa siten, että sen jalostamo on Pohjois-Dakotasta ja Kanadasta öljyä etelään ja itään kuljettavien putkien varrella, joten se hyötyy ainakin hetkellisesti Bakkenin ja Kanadan öljyjen alennushinnoittelusta.

ALDW: Yksi  70,000 tynnyriin kapasiteetin jalostamo Teksasissa.
NTI  ja ALDW ovat ainakin tällä hetkellä yhden jalostamon firmoja, joten laitoksien huoltoseisokit heiluttavat yhtiön rahavirtoja rajusti. Molemmat näistä puskevat ulos kaiken jakokelpoisen rahan neljänneksittäin mikä tarkoittaa sitä, että muutaman viikon huoltoseisokki merkitsee selvää pudostusa osingossa, mikä puolestaan lisää arvopaperin volaa selvästi.

Korjailtu suurehkoja asiavirheitä 28.12.2012

No comments: