Thursday, June 9, 2011

Näköjään

on tullut tehtyä ostoksia. Petromineralesia, Lupea ja ONR:ää lisätty sitten viime perjantain. Brenttu $110-120 ja WTI $100, joten mielestäin Lupe ja PMG eivät ole kalliita. PMG arvostustasoltaan ehkäpä kalliin vastakohta.

Tuo Progress Energyn Montney-JV Petronasin kanssa herätti jälleen kiinnostuksen Terraa kohtaan. Jospa Terrakin löytää rahakkaan kumppanin. En tosin tiedä minkä laatuista TT:n montney on. Pitäisiköhän mahduttaa hieman pussukkaan?

12 comments:

tabasco said...

Terrasta ei oikein löydy tuoretta tietoa. Terrahan ei ole poraillut paljoakaan, käykö niin että oikeudet raukeavat? 5 vuotta näyttää olevan jokin takaraja provinssin maakaupoissa.

Anonymous said...

Päivä päivältä näyttää osakkeet halpenevan... myös lähes kaikki öljypitoiset. Kysymys kuuluukin porukalle: Mitä osakkeita öljypuolelta kyttäätte ostettavaksi tällä hetkellä? Millä meinaatte pusseja täyttää vai myyttekö paniikissa?

Ostossa: GTE, PMG, PBG

Spicer said...

Terralla on kohta vuosipäivä: edellinen presentaatio taisi olla väsätty vuoden 2010 elokuussa. Pitäisiköhän lähettää onnittelukortti?
Oikeuksien raukeaminen taitaa tosiaan olla kohta ongelma TT:lle. Yhtiö on ostellut pieniä määriä osakkeitaan takaisin jo puoli vuotta, mutta sisäpiiri ei ole ostanut juuri mitään. En minä tätä ostaisi pidempään holdiin vaan lähinnä JV-triggerin vuoksi. Tuollainen voisi teoriassa, ehdoista riippuen, kannustaa osaketta ylös päin useampi kymmenen prosenttia.

Spicer said...

Paniikista täällä ei ole tietoakaan ja ahdistuslääkkeetkin ovat vielä paketissa.

Markkinoilta on mennyt ruokahalu riskin suhteen, joten osin tuolta katselen ostettavaa. Siis yhtiöitä, jota pidetään riskipitoisina, mutta ne eivät sellaisia juurikaan ole.

PMG:n hinnoittelu viittaisi siihen että yhtiön explorationin tuloksien odotetaan romahtavan täydellisesti tänä ja tulevina vuosina aiempien tasoista, mutta minusta tuo ei ole todennäköistä. Mielenkiintoista on että PMG:tä pidetään puhtaana tavanomaisen öljyn exploration-tarinana, vaikka raskas öljy on ollut yhtiön pidemmän ajan teema(raskas öljy melkein dominoi yhtiön vuosikertomuksia).

Yhtiöitä, joilla lähi-tulevaisuudessa tarve kerätä rahaa välttäisin.

Lupe, SHR, LNV, CPO, ARN, SOG ja ONR ovat ostolistan kärjessä. SHR:n tj on pussittanut osakkeita suoraan pörssistä yli 150,000 dollarin edestä viimeisen 30 päivän sisään: http://canadianinsider.com/coReport/allTransactions.php?ticker=shr

Palvelupuolelta NADL huokuttaa.

Anonymous said...

Kyllä tässä kunnon alennuspaikkoja kyttäillään.
Tarkoitus olisi hypätä jossain vaiheessa kunnolla kyytiin taas. Vähän auki koittaako poimia yieldiä vai kuinka riskillä mennä. Olen siis suht. bull maailman talouden suhteen, uskon että paletti pysyy ja pidetään kasassa vielä ainakin jonkin aikaa.
Miten tuota NADL:ia muuten ostetaan?
Usko öljyyn on vahvistunut vielä ydinvoimatapahtumien jälkeen, sähköautoja ei niin vaan tankkailla kun voimalat sammutettu.
//p

Anonymous said...

Pari omalta ostoslistaltani: EXC (lyhyesti: sähkönhinta+,CEG,maakaasu) ja AMD (kilpailuetu: Stream processing)

Oma käsitykseni markkinoiden tilasta on se että räjähdysmäisesti kasvanutta inflaatiota seuraa nyt negatiivisen inflaation ajanjakso jolla "etsitään" tasapainoa talouteen ja johon lopulta QE3:lla vastataan (todennäköisesti).
Lisäksi Euroopan maiden ongelmat antaneet lisävauhtia korjausliikkeelle. Uskoisinpa että loppuvuodesta rokataan taas.pq

Spicer said...

NADL: tuo riippuu välittäjästä. Aika moni päästää ostamaan suoraan, toisissa puhelimitse. Joillakin välittäjillä OTC-osakkeet näkyvät vain Norjan OTC-listalla, mutta ne eivät löydy etsi-toiminnolla.

Efektiivinen osinkotuottoprosentti näyttäisi tällä hetkellä olevan 6.8%.

Anonymous said...

Alkaa paikkapaikoin halpaa olemaan...
Löytyy asiallisia 2-3 p/e tasoja (Esim. Kanadasta Eric Nuttal maininnut joitakin p/e 3:ia), Norjassa esim. SSC, NOF ja varmaan muitakin. Tietenkin näissä kaikissa erilaista uhkaa päällä. Omassa maailmassa arvostan kassavirtaa, riihikuivaa, ja jos semmoisella alkaa p/e huidella tuota tasoa, niin alkaa etenkin riskisalkun sormi jo värähdellä. Ainoa mikä pidättelee on, että kuun taas mörkö kurkkaa kunnolla, saattaa pukata päälle semmoista paniikki/pakkomyyntiä, että syntyy kertakaikkiaan mahtavia paikkoja.
Makrotalous lännessä hapoilla, se nyt on tiedetty koko ajan. Mutta uskon edelleen että aasian kasvu, Kiina (oli se sitten 10, tai 6%), Intia, Indonesia yms. + Etelä-Amerikka pitää esim. öljyn arvossaan, samalla länsi pitää (pakko) korttitaloa kasassa ja vielä tähän löytyy keinoja.
Jos Spicer ehtii, voisitko lyhyesti kommentoida kuinka hurja tapaus tuon Oslon NOF poraaja on, tietäen että kyseessä pikkufirma, porauslautat vanhoja romuja. Onko tämä kaikki nyt kursissa. Jatkosopparit varmaan vaikeita, mutta onko mahdottomia.
Tulee muistaa, riittää että johdolla suhteet kunnossa, niin NOF:in vanhat romulautat hyrrää jatkossakin mukavasti. Käsittääkseni firma kohta velaton.
Täytyy myöntää etten ole NOF:iin kummemin perehtynyt, mutta olisikohan syytä?

Viimeiset kaksi kesää (sen aikaa itse seurannut tätä pörssimeininkiä), niin kesät, sieltä kurssien pohjapiikit ovat löytyneet (syksy
-08 en uskaltanut ostella, ennen sitä en harrastanut tätä). Viimeiset pari kesää, periaatteessa sama makrotilanne ollut päällä kuin nyt, pelkomielessä (runsaasti suuria todellisia mörköjä).
Kurssit nyt keskimäärin korkeammat, mutta samoin on firmojen tienestit ja esim. öljyn hinta.
//p

Spicer said...

Mä en makrosta tiedä juuri mitään, mutta oma käsitys on että tässä on velkaisilla valtioilla kaksi tietä ulos: joko se virallinen deufaulti tai velan hoitaminen inflaatiolla. Maksukyvyttömyyden virallistaminen tuhoaisi suuren määrän "varallisuutta"(voiko noita SIKOJEN velkakirjoja kutsua enää omaisuudeksi?) ja johtaisi tietysti kaiken, aivan kaiken uudelleen hinnoitteluun.

OPEC on tehnyt melko selväksi sen että he eivät salli öljyn reaalihinnan laskua. Biflaatio taitaa olla meneillään ja se ehkä pahenee vielä reilusti. Tai sitten ei. Öljyntuottajien omistaminen tässä ympäristössä on oma ratkaisu. Osakkeiden hinnat kärsivät, mutta yhtiöt silti tienaavat. Velkaa en halua omistaa missään tapauksessa(valuutasta riippumatta) ja möinkin kk sitten ainoa omistamani M-reitin(tämäkin oli kanadalainen).

NOF: en ole ikinä oikein ymmärtänyt mistä tässä on kyse. Jonkinlainen Fredriksenin kunnianpalautusprojekti, kun antoi tämän mennä konkkaan aiemmin? En pidä tätä sijoituskelpoisena. 7 aluksesta vain neljä on töissä ja nekin melko heikoilla taksoilla(fleet status on päivitetty tammikuussa ja pari sopimusta näytti olevan katkolla touko ja kesäkuussa, joten työttömiä voi olla enemmänkin). Kun ottaa huomioon että noita brittien sektorilla toimimaan kykyneviä jackuppeja on tilattu aika paljon on NOFien JU:t elinkaariensa päässä hyvin pian. Mieleen tulee useita syitä miksi en halua omistaa yhtiötä(aluksien ikä, aluksien suorituskyky, heikko sopimuspeitto), mutta ei ainuttakaan syytä miksi omistaisin.

SSC: möin kolmanneksen osakkeista välittömästi Q4-tuloksen julkistamisen jälkeen(hyvin pienellä voitolla). Nyt voisi ostaa takaisin. Osinkoakin tihkuu hieman vaikka alku vuodesta vaikutti siltä että sitä ei olisi tulossa. Lohi on jossain määrin luksustuote, joten siinä mielessä ei paras sijoituskohde tässä tilanteessa. Toisaalta se on erinomainen proteiininlähde ja terveysvaikutuksiltaan verrokkien joukossa ylivertainen. Yhtiönä SSC näyttää varsin hyvin hoidetulta, joten en ole myymässä. Ottaen huomioon matala arvostustaso en ihmettelisi, jos joku yrittäisi viedä pörssistä tai sitten isompi norjalainen ostaisi, ovathan nuo olleet varsin aktiivisia tuolla rintamalla viimeisen vuoden aikana.

tabasco said...

En ole minäkään mikään makrovelho, mutta peesailisin muita kirjoittajia ja sanoisin että normaali korjausliike tässä on kyseessä. Perustelen väitettä euron ja Saksan pörssin suhteellisella vahvuudella. S&P500 ja VIX eivät nekään näytä yhtä pahalta kuin esim. vuosi sitten. Kyseessä voisi siis olla kesäalennusmyynti. Ostoslistalla ei tosin ole tällä hetkellä mitään vahvoja ehdokkaita. Joitain palvelufirmoja olen kyllä kyttäillyt, kuten TCW, TID, ONR ja XDC, mutta en kyllä odota raivoisaa kasvua niille. Jos tämä on tosiaan korjausliike ja pohja on lähellä, niin melkein mikä tahansa on hyvä ostos.

Spicer said...

Mä olen viimeisen kahden kuukauden aikana käyttänyt enemmän aikaa halkojen tekemiseen kuin markkinoiden seuraamiseen ja halkojakin on tullut tehtyä vain viikonloppuisin, joten olen pahasti pihalla tilanteesta. Vaikutelma on kuitenkin että markkinoita ohjaa nyt lähinnä Kreikan tilanne. Tämä on vain arvaus, mutta DAXin vahvuttaa voisi osin selittää se että Saksalla on suurena rahoittajana suuri kontrolli Kreikan tilanteen kehittymiseen ja oletuksena on että valtio ei tee mitään sellaista poliittisella tasolla, joka heikentäisi maan taloutta ja paikallisien yrityksien toimintaa. Saksahan sitoi Kreikan aiempaan apupakettiin mm. sotilasmateriaalikauppoja, mikä osoittaa sen että Saksan apujen taustalla ei ole solidaarisuus tms. vaan nimenomaan omien etujen ajaminen. Saksan taloudellinen vahvuus takaa sen että sen näkemykset ja edut otetaan Kreikassa huomioon tapahtui maassa mitä tahansa, jopa default. Suomi taas ei ole normaalioloissa kenenkään ulkopuolisen rahoittaja eikä se ole kykynevä valvomaan saataviaan tai etuja Kreikassa tehokkaasti. Suomen valtion tekemistä takauksista ja lainoituksesta hyötyvät mm. saksalaiset pankit(ja siten Saksan kansanatalous), kun niiden Kreikka-lainoille löytyy takaaja ja ne saavat pääomiaan takaisin.
En ole lukuja katsonut juurikaan, joten tämä on vain mielikuvituksen innoittamaa mutustelua.

tabasco said...

Valuuttamarkkinoita heiluttavat isot pojat ja teoriani mukaan siellä on paras makrotietous. Euron vahvuus viittaisi siihen että valuuttaunioni ei ole kärsimässä takaiskuja ihan näinä päivinä. Myös DAX vinkkaa siihen suuntaan että Kreikka pelastataan taas ja tuomiopäivää siirretään jälleen hiukan eteenpäin.