Friday, March 5, 2010

Jaa

Daylight Resources Trust Announces Agreement to Acquire West Energy Ltd.
"Daylight Resources Trust ("Daylight" or the "Trust") (TSX:DAY.UN) and West Energy Ltd. (TSX:WTL) are pleased to announce that they have entered into an arrangement agreement (the "Arrangement Agreement") pursuant to which, subject to the approval of the West shareholders, Daylight shall acquire all of the outstanding common shares of West by way of a plan of arrangement (the "Arrangement"). The transaction is valued at approximately $570 million, including currently estimated net debt and transaction costs of $135 million. Consideration for the transaction is comprised of $115 million of cash, with the remainder to be paid in Daylight trust unit equivalents. Based on the expected fully diluted shares outstanding of West at the closing of the Arrangement, each West shareholder will receive, at their election: (a) $5.50 in cash, or (b) 0.465 of a Daylight trust unit equivalent, or (c) a combination thereof for each West share held. The final consideration received by each West shareholder is subject to proration such that $115 million in cash will be paid to West shareholders in aggregate. Based on the 10-day weighted average price of Daylight trust units ending March 4, 2010, and cash to be paid, West shareholders will receive an aggregate $5.30 per share, a premium of 25% to West's 10-day weighted average price of $4.24 per share ending March 4, 2010. The Arrangement is expected to close in mid-to-late May 2010, after Daylight's proposed conversion to a corporation..."


Enemmän tuossa voisi olla rahaa, suurin osa valitsee kuitenkin käteisen, jolloin sen osuus putoaa pieneksi. $23.82 per 2P boe. Myynti on kyllä ymmärrettävää, kun Cardiumilla laajentuminen on kallista ja Nisku-heiluttaa pienen yhtiön tuotantoa.

LISÄYS 08.03.2010

Siitä huolimatta että sopimuksen break up-maksu on vain 25 miljoonaa ja 4.3% transaktion arvosta kilpaileva tarjous näyttää epätodennäköiseltä, koska tarjous on ainakin pinnalta kohtuullinen. Kilpailevan tarjouksen saattaa huokutella paikalle Daylightin unitin hinnan kehitys. Koska rahaa tarjouksessa on tarjolla rajoitetusti jokainen Westin omistaja joutuu ottamaan vastaan jonkinverran Daylightin osakkeita. Daylightin unitin hinta on laskenut tasaisesti viime päivinä ja tämän hetken C$10.70 hinnalla ja 0.465 vaihtosuhteella Westin osakkeen arvoksi tarjouksessa tulee vain C$4.97, jolloin preemio jää 17 prosenttiin. Aika moni Westin osakkeenomistaja olisi varmaankin valmis hylkäämään tuon Daylightin tarjouksen C$5.30 puhtaaseen käteis-tarjoukseen. Toisaalta 80 dollarin öljyn hinnalla tuo tarjous on jo aika pahasti alakanttin ja kannattaisi hylätä kokonaan ja jatkaa nykyisellään, vaan kestääkö öljyn hinta noin korkealla?

DAY.UN hinta painaa alas todennäköisesti epävarmuus siitä mitä tapahtuu osingolle tulevan yhtiönmuodon muutoksen yhteydessä. Yhtiön johdon kommentit ovat olleet jossain määrin epäselviä ja varmaa on vain että osingon osuus tulee olemaan yhä merkittävä osa omistajien tulevaisuuden tuotosta. Tax poolit pitävän huolen siitä että osingon leikkaus ei ole välttämätön tänä vuonna eikä varmaankaan ensi vuonnakaan, mutta se ei tarkoita sitä leikkausta ei tehtäisi. Oma oletus tällä hetkellä on että osinkoa tullaan leikkaamaan, jotta tuo epävarmuus osakkeen ympäriltä poistuu. Toisaalta jos yhtiö aikoo jatkaa ostoja ja käyttää maksuvälineenä osakkeita saatetaan leikkausta pitkittää.
Ammattilaisien kommentteaja Daylightista täältä.

16 comments:

Anonymous said...

nojaa-a. en ihan oo kyllä tyytyväinen. mutta yli 100% tuotto kyllä on mukava, mutta mun mielestä yhtiö olisi ollut arvokkaampi. mitäs spicer meinaa tehdä?

Spicer said...

Hieman($0.75-1.00) enemmän odotin ja nimenomaan käteistä.
Varmaan seuraan transaktion loppuun saakka ja otan pelkästään Daylightin osakkeita. Trusti on parantanut asset-pohjaansa selvästi ja osakkeen arvo voi nousta hieman yhtiökonvertion jälkeen.

Entä sä?

Anonymous said...

Joo itse odotin vähintään 1$ enemmän. Siltä osin pettymys. Itse katson loppuun saakka ja otan Daylightin osakkeita pelkästään mikäli mitään ihmeellistä ei tapahdu.

Anonymous said...

Mutta pitää tietty olla tyytyväinen yli 100% tuottoonki alle 6kk:ssa ;)

tabasco said...

Itse ehdin jo luopua Westistäni, olisi näköjään pitänyt holdata pidempään.
Myös PBN oli tällä viikolla käynyt ostoksilla. Cardium-kauppa käy kiivaana.

Anonymous said...

Spicer: Onko olemassa mitään hyviä kaltaisiasi öljyblogien pitäjiä / hyviä öljyosakkeiden/kaasuosakkeisiin liittyneitä foorumeja mitä seuraat?

Spicer said...

Jäi koneen vaihdon jälkeen siirtämättä kirjanmerkit, joten tällä hetkellä suurin osa tavoittamattomissa. Tässä jotain:

Kahdessa ylimmässä on paljon kanadalaisia yhtiöitä tuntevia:

http://www.investorvillage.com/groups.asp?mb=6781

http://www1.investorvillage.com/groups.asp?mb=13681&pt=m

Berryn-foorumi, mutta keskustelu ei ole rajoittunut tuohon:

http://www.investorvillage.com/smbd.asp?mb=4288

http://zmansenergybrain.com/

Spicer said...

Bonterran sivuilla on helmikuinen vahvasti Cardium-painoitteinen presentaatio, jossa eritelty Pembinan Cardium-kaivojen reservi ennusteita. Pembinan pääosa, joka on ollut water floodissa reservit(2P) 136 000 boeta, kehä(Halo)272 000 boeta. Kehällä näyttää laatu vaihtelevan aikalailla, kun tuolla kaksi kaivoa jotka alisuorituvat pahasti: kaivo 16-13-47-3W5 kumulatiivinen tuotanto 81 päivässä 2200 tynnyriä ja 12-24-47-3W5 2400 tynnyriä 30 päivässä. Vertailuksi 16-25-47-3W5 on tuottanut 8000 tynnyriä 30 päivässä.

Anonymous said...

Onkos mitään firmoja joilla olisi maata / toimintaa pohjois-kanadassa asti? onko tuolla olemassa potentiaalisia alueita, taitaa olla aika unexplored aluetta pohjoisosat vielä?

tabasco said...

Kiitoksia Bonterra-vinkistä, Halo-kartta oli mielenkiintoinen. Koillisen puolella Pembinan Cardium ilmeisesti ohenee tai muuten huononee äkkijyrkästi. Löytyisipä vielä vastaava kaiken kattava Cardium-kartta jostain.

Käypä kauppahinta Pembina-horisontaalipotentiaalille tuntuu olevan noin $2M per kaivo. 150-250k talteenotolla hinta on perusteltu.

Bonterran pääpotentiaali on kuitenkin infill-vertikaaleissa (ja wf:ssä?).

Spicer said...

Phjoisessa operoiminen on kallista joten ei löydy montaa junnua, lähinnä isompia. Northwest Territoriesessa operoi ainakin MGM, josta taitaa täällä olla pari mainintaa. MGM:n on muistaakseni Paramount Resourcesin spin-off.
Koillisessa rannikolla operoi puolen tusinaa junioria.

Anonymous said...

Kyllä minusta ainakin tuo Westin hinta oli ainakin 1$ alakanttiin.

Siltikin aion ottaa kaikki osakkeina.

tabasco said...

PBN:n presentaatiossa on taas vähän lisää tiedon murusia Pembinan Cardiumista:
http://www.petrobank.com/wp-content/uploads/2010/03/2010-03-PBN-Corp-Pres-Website-View.pdf

Eli tuon mukaan länsi on selvästi parempi kuin itä. "go west..."

Ihme jos eivät jo katsele Bellatrixia sillä silmällä, sen verran päällekkäin on intressit.

Spicer said...

Daylightin osinko leikkaus näissä oloissa on oman arvion mukaan maksimissaan 3 senttiä, todennäköisemmin 1 tai 2. Efektiivinen osinkotuotto nykykurssilla mahdollisen leikkaukseen jälkeen 3 senttiä: 5.6% ja 1 sentti: 7.8%. 1 tai 2 sentin leikkaus ei varmastikaan liikuta osaketta alas päin. Kahden kuukauden asiat selviävät.

1/2Q said...

Minä ottaisin ehdottomasti rahat. Konvertion jälkeen trustien arvo yleensä tippunut 5-10%, daylightin tuotannosta maakaasun osuus aika suuri ja kesäkausi jo tuloillaan.
Jos todellakin leikkaavat osinkoaan vain 1 sentin niin se voi olla ostosignaali monelle taholle. Itse olen pikkuhiljaa myynyt trustit pois ja odottelen konvertioiden jälkeistä aikaa.

Spicer said...

Yksilöitä ovat nämä trustitkin: Advantage Oil&Gas konvertoi viime heinäkuussa ja osake putosi 25 prosenttia melkein heti, osake on noussut noista pohjista reilut 100%.
Bellatrix(ex-True Energy Trust) konvertoi marraskuun alussa ja osake pomppasi heti parikymmentä prosenttia ja on nyt noussut konvertion jälkeen 300 prosenttia, nuo nousut johtuvat kylläkin lähinnä Cardiumista.

Bonterra konvertoi marraskuussa 2008 ja osake pysyi aluksi paikallaan, mutta sittemmin syöksyi öljyn hinnan mukana. Nyt nousua konvertion jälkeisestä tilasta yli 50% + osingot.

Crescent Point vaihtoi muotoa heinäkuun 2. päivä ja kurssi laski vajaa kymmenen prosenttia parin ensimmäisen viikon aikana, mutta nousi jo kuukauden sisällä yli 10 prosenttia konvertiotason hinnasta.

Paljon riippuu siitä millaiseksi yhtiöksi trusti aikoo muuttua. Osa näistä yhtiöistä oli ennen konvertiota taloudellisesti kuralla mm. maakaasun hinnan vuoksi eikä näillä ollut varaa osinkoon, joten näille ainoa vaihtoehto oli lopettaa osinko ja keksiä itsensä uudestaan kasvuyhtiönä. Osa joutui myös myymään omaisuuttaan esim. Advantage ja True.

Trustien omistajista merkittävä osa on pohjois-amerikkalaisia eläkeläisiä ja eläkeläisille suunnattuja tuottorahastoja, joita ei kiinnosta "kasvu" vaan yield, joten suurin osa heistä luonnollisesti dumppaa osakkeet/unitit kun viimeiset osingot on maksettu. Jotkut rahastot eivät voi omistaa trusteja niiden oikeudelliseen rahkenteen vuoksi, joten osalla potentiaalinen omistaja joukko kasvaa konvertion jälkeen.

Daylightin tulevaisuus on pimennossa ja tämä johtuu yhtiön johdosta, joka ei ilmeisesti ole vielä päättänyt mitä tehdä. Yhtiön resurssit mahdollistavat mielestäni kohtuullisen osingon(Cardium ja muut Deep Basinin perinteiset pitkän tuotantoiän ja matalan tuotannon laskun resurssit) ja samanaikaisesti tasaisen kasvun(mm. Highpinen ja Westin mukana tullut Nisku-riutat).

Näillä näkymin jos kauppa menee lävitse otan osakkeita, edellytyksenä että DAY aikoo jakaa vähintään 50 sentin osinkoa vuositasolla. Puhtaaksi kasvuyhtiöksi tästä ei tällä johdolla ja asset-pohjalla ole, joten jos se sellaiseksi meinaa hankkiudun eroon osakkeista.