Sunday, August 19, 2012

ATP saneeraukseen

ATP Files Voluntary Petition for Chapter 11 Reorganization and Receives Commitment for $617.6 Million in DIP Financing; Oil and Gas Operations to Continue in the Ordinary Course

En ole viime aikoina seurannut yhtiötä, mutta tämä ei tule varsinaisena yllätyksenä. ATP:n liiketoimintamalli on   ollut minulle hieman vaikea käsittää. Yhtiö on ostanut muiden tekemiä löytöjä, joita ei ole vielä kehitetty, suunnittelee ja rakennuttaa itse tuotantoinfran ja vie löydöt tuotantoon. Malli vaatii toimiakseen pieneltä yhtiöltä kovaa osaamista geologian, tekniikan ja rahoituksen aloilta. NPI:t, ORRI:t ja tuotantoinfran myynti ulkopuolisille on tehnyt ATP:sta tavallisien osakkeiden omistajan kannalta jo pari vuotta sitten pelkän kuoren, jonka läpi liikevaihto virtaa ulkopuolisille ja residuaali on kuihtunut olemattomaksi. Chesapeakissa on oman tuntuman mukaan paljon samaa. Myymällä rojalti- ja nettotuottooikeuksia sekä muuta omaisuutta, yhtiö toki pysyy pystyssä, mutta suurin hyötyjä on johto, joka saa pitää työpaikkansa. Taloudellisesti tiukassa paikassa yhtiön myynti ulkopuolisille kokonaisuutena voi olla osakkeenomistajan kannalta parempi vaihtoehto kuin tulevien kassavirtojen kauppaminen.

En omista ATP:tä, enkä muistaakseni ole koskaan omistanut(tähän mennessä on tullut omistettua reilusti yli 200 yhtiön papereita, joten on mahdollista että tämäkin on kulkenut salkun lävitse). Toteutumatta jääneitä ostotoimeksiantoja olen kyllä tehnyt ainakin kahdesti osakkeen ollessa huomattavasti nykyistä korkeammalla.

No comments: