Monday, August 23, 2010

Sanat syöty

Ja verkon saastuttaminen voi jatkua nyt myös suomeksi kun eräs isohko projekti on lähes viety loppuun.

Energiasalkun sisältö näyttää suurinpiirtein tällaiselta:

ARGOSY ENERGY INC
ARSENAL ENERGY INC.
BELLAMONT EXPLORATION LTD
CANACOL ENERGY LTD.
CRESCENT POINT ENERGY CORP.
CULANE ENERGY CORP.
DEETHREE EXPLORATION LTD
DNO International
ENHANCED OIL RESOURCES INC.
PETROMINERALES LTD
PRIDE INTL
Petroleum Geo-Services
Prosafe
Prosafe Production
RYLAND OIL CORPORATION
Rosetta Resources Inc.
SPARTAN EXPLORATION LTD.
STRATEGIC OIL & GAS LTD.
Seadrill
VERMILION ENERGY TRUST
VERO ENERGY INC.
WILD STREAM EXPLORATION INC.
ZARGON ENERGY TRUST

AFRICA OIL CORP.
ENSCO INTL INC
EnQuest PLC
LEGACY OIL AND GAS INC
Lundin Petroleum AB
PACE OIL AND GAS LTD
PENN WEST ENERGY
SECOND WAVE PETROLEUM INC.
Statoil

Olen ottanut hajautuksen sydämmen asiaksi.

Seadrill on vieläkin suurin ja Crescent yhä kakkonen, Rosetta ja Vermilion jaetulla kolmannella sijalla. Rosettaa on tullut veivailtua toisen tilin kautta ajoittain. Canacol oli yhdessä vaiheessa kooltaan kolmonen, mutta tollo kun olen kevensin liian aikaisin. CNE:n osalta on omien lukujen päivitys on meneillään ja tarvittaessa ostan lisää(tämä olisi pitänyt tietyst tehdä ennen kevennystä).

Suurelta osin olen omistuksiin tyytyväinen, poikkeuksena Culane ja Pace(js Pride). Molempien ongelma on sama eli heikko johto. Ongelma oli tiedossa ostopäätöstä tehtäessä, mutta näyttää siltä että aliarvioin tämän kummankin yhtiön kohdalla ja yliarvioin Kanadan arvopaparimarkkinoiden tehokkuuden; Yhdysvalloissa molempien yhtiöiden johto olisi häädetty jo aika päiviä sitten ja resursseja hyödyntämään olisi hankittu pätevämpää väkeä tai sitten yhtiöt olisi ostettu pois. Kanadan ölkkä-sektori on siinä outo että vihamielisiä ostotarjouksia ei ole juuri lainkaan ja kaikki kaupat tehdään ystävällismielisesti. Kaivos-puolella meno on hieman vähemmän sopuisaa.
Culanen johdon toimintaan liittyy joitakin epämääräisyyksiä, mutta ei niistä tällä erää enempää.

CPG, Zargon, Penn West ja Vermilion ovat öljyntuottajista ainoat tuotto-osakkeet. ZAR, VET, ja PWT konvertoivat tavallisiksi yhtiöiksi puolen vuoden sisällä ja varmaa on että ZAR ja PWT leikkaavat osinkoaan. Vermilionin toiminnoista suurin osa on Kanadan ulkopuolella, joten suurin osa tuloksesta on tullut verotetuksi jo aiemmin ja johto on ilmoittanut että osinkoa ei leikata muodonmuutoksen yhteydessä, koska sille ei ole tarvetta. Penn Westin johto jatkaa heikkoa esitystä ja levittää jatkuvasti ristiriitaista tietoa julkisuuteen: vuoden alussa sanoivat että jatkossa pääpaino on kasvussa ja osinkoa leikataan reilusti, sen jälkeen tuotto muodostuisikin kasvusta ja osingosta ja nyt osingon leikkaus näyttäisi jäävään 30-50%. Ilmeisesti nuo yhteisprojektit China Investment Corpin ja Mitsubishin kanssa ovat muuttaneet tilannetta.

Palvelusektorilla ainoa uudehko tulokas salkkuun Ensco. Vahva tase, semit ovat uusia ja suht kykeneviä, johto on konservatiivinen, mutta ei liiallisen. Kilpailevan tarjouksen teko Scorpion Offshoresta osoitti että yhtiö haluaa kasvaa ja että johto on kykenevä opportunismiin.

Vuosikymmen sitten aloittaessani sijoittamisen strategiaan kuului oppikirjojen mukainen sektori hajauttaminen. Ensimmäiset viisi vuotta hajautin ohjeiden mukaan ja sitten tulin vähän kerrassaan käytännön kokemuksien kautta siihen johtopäätökseen että en kykene opiskelemaan kaikkia sektoreitaenkä pystyisin riittävän usein erottamaan heikkoja yhtiöitä vahvoista tai kalliita osakkeita halvoista ja siten voittamaan indeksejä. Öljy, kaasu ja palvelusektori ovat fundamenteiltaan suhteellisen suoraviivaisia ja läpinäkyviä ja siten "opeteltavissa". Energiaa kuluu myös talouden matalasuhdanteissa ja yksittäiset yhtiöt pystyvät teoriassa luomaan arvoa ja kasvamaan myös raaka-aineiden hintojen pysyessä paikallaan tai jopa laskiessa menestyksekkään explorationin kautta.

21 comments:

Anonymous said...

Tervetuloa takaisin, toivottavasti saadaan lukea mielenkiintoisia juttuja taas. Harmittaa ihan vietävästi tuo CNE minuakin, miettiin joskus muinoin, että laitanko Canacoliin ekoja rahoja vai Petrobankiin lisää rahaa... tuli laitettua petrobankia.

Odotan sinun mielipidettäsi CNE:stä!

Anonymous said...

Seadrillikin nosti osinkoaan tänään julkaistussa Q2-tiedotteessa.

Anonymous said...

Enhanced Oil Resources. En ole tuohon itse ennen törmännyt, vaikuttaa ainakin onnistuessaan melkoiselta multibaggerilta. Otetaanpa tarkkailuun.

Spicer said...

EOR:n osake on varsin volatiili, mutta yhtiö itse on muistaakseni nettovelaton ja NAV reilusti yli markkina-arvon. Johdolla ei tunnu olevan kiirettä viedä yhtiötä eteen päin, mutta tämä oli tiedossa ennen ostoa. Öljyä ja heliumia on tällä omistuksessa. Heliumia ei tuoteta, mutta tuotannosta oli aiesopimus Linden vai oliko se Air Liquiden kanssa. Öljykentät on tarkoitus pistää CO2-floodiin, kunhan löytyy hiilidioksidi lähde.
Tuosta on pulaa muuallakin: http://www.ntm.nickles.com/issues/story.aspx?aid=1000374368&ref=rss

Spicer said...

Symbolinen ele Seadrililtä tuo sentin nosto.
En ole vielä tarkemmin ehtinyt katsoa raporttia, mutta se näytti suurelta osin Ok:lta. Jackuppien sopimus tilanne ei ole mahtava ja itse odotin että West Prosperolle olisi tullut jatkosopimus Sudaniin. Toisaalta JU:lle saattaisi olla töitä tarjolla, mutta kauempana aluksien nykyisistä sijainneista tai sitten matalammilla hinnoilla.

Rakenteilla olevalle semi-tenderille West Jayalle ollaan muutama viikko sitten levinneiden huhujen mukaan viimeistelemässä sopimusta Malesiaan. Malesiassa on valtion taholta ryhdytty rajoittamaan ulkomaisien palveluyhtiöiden toimintaa ja tuo saattaa olla esteenä sopimukselle.

Meksikonlahden tilanne näyttää muuttaneen monien poraajien suhtautmista Petrobrasin lautanrakennus ohjelmaan ja Seadrillkin näyttää kiinnostuneen tuosta.

Nyt on sitten "oma mies" numeroista vastuussa eli Esa Ikäheimonen on päässyt tositoimiin CFO:na.

Anonymous said...

Osaako Spicer sanoa syyn PBG:n erittäin heikkoon esitykseen lähiaikoina? Tiedän, että PetroBakkenin Q2 oli erittäin heikko esitys.. oletko itse huomannut muita syitä?

Omistatko itse PBG:tä?

Spicer said...

PBG:n ja PBN:nän kurssit näyttävät kulkevan käsi kädessä eli voisi olettaa että PBG:n kurssi kehitys on suurelta osin seurausta PBN:n tuloksesta ja näkymistä. Tiedän etttä aika moni PBN-omistaja karsasti Resultin ostoa ja sen hintaa. Aika moni oli sitä mieltä että hintaan vaikutti se että Resultin takana oli Tristarin väkeä.

Osa niistä omistajista, jotka ovat hankkineet osakkeensa THAIn vuoksi ovat varmaankin dumpanneet omistuksiaan.

Tuo Albertan rojalti-sääntöjen muutos vaikuttaa satojen miljoonien edestä positiivisesti PBN:n Cardium-kaivojen yhteisarvoon.

En omista PBG:tä. Yhtiö ei ole missään nimessä kallis ehkä suorastaan edullinen, mutta osake ei oikein mahdu tällä hetkellä käyttämieni kriteerien sisään(eli joko kovaa kasvua, törkeän alihintainen tai korkea osinko; PMG kasvaa hyvin, joten siksi salkussa). Bakkeniin mulla on kosketuspintaa CPG:n kautta. CPG:llä on menossa niitä Bakken waterflood-pilotteja, mutta myös yksi Lower Shaunavon wf-pilotti ja Wildstreamin tuoreimman presentaation mukaan(sivu 17) tämäkin on alkanut lupaavasti ja talteenoton tuplaaminen näyttää mahdolliselta.

Listalla olevat Rylandit ovat muuten näköjään vaihtuneet CPG:n osakkeiksi nyt kun fuusio on viety loppuun.

Anonymous said...

Mitkä Kanadaan / USAn öljyyn keskittyneet yritykset ovat MUST sun mielestä tällä hetkellä? :)

Spicer said...

Wildstreamilla menee varsin hyvin(varsinkin tuo Upper Shaunavon wf pelaa tässä vaiheessa todella hyvin ja ensi vuonna yhtiö aloittaa Lower Shaunavon wf-pilotin) ja veikkaisin että yhtiö ostetaan kahden vuoden sisään vähintään 50% preemiolla.

Rosettaa on seurattu tiukasti ja pelkästään yhtiön Eagle Ford maa voi olla nykyisen EV:n arvoinen. Alberta Basin Bakkenista on vieläkin vaikea sanoa mitään varmaa, mutta yhtiö poraa loppuvuodesta aktiivisesti alueella ja on vielä viime päiviin asti hankkinut lisää maata alueella.

Spartalaisessa on omien tutkailujen mukaan potentiaalia tuplaukseen parin vuoden sisään.

Strategicilta tuli uusi pressu viime viikolla, jossa lisää tietoja Maxhamishista. Kahden ensimmäisen kaivon huokoisuusprosentti oli 17%, mikä tarkoittaa että waterfloodit toimivat tuolla erittäin suurella todennäköisyydellä ja yli 30% talteenotto mahdollinen. SOGista lisää tekstiä tänään tai huomenna.

Kaikkia yllä mainittuja omistan ja aion näissä oloissa ostaa lisää.

Anonymous said...

PInecrest Energy on mielestäni myös harkinnan arvoinen. Lisäsin rahoitusjärjestelyn jälkeen. Reliable Energy toinen mielenkiintoinen juniori, ehdottomasti ostokohde jota harmattan alueiden myynti vahvistaa. Lisään jos kurssi dippaa.

Anonymous said...

Kiitoksia. Entäs argosy energy?

Anonymous said...

Africa Oilille tapahtui mielenkiintoisia myös nyt. Tullow näkee selvästi potentiaalia hankkiessaan AOI:lta 6 lisenssistä osat.

Anonymous said...

Hei, tämäpä mukava yllätys.
Todellakin tervetuloa takaisin tänne ydin blogisivullesi.
Tämän sektorin harrastus senkun vahvistuu omalta osin... hyöty, hupi ja kohta hyvässä lykyssä ehkä jopa elanto yhdistyy mukavasti.
Suomessa en omista muuta kuin Keliberiä Nordin Mining (Oslo) kautta. Hyvää jatkoa ja sijoitusmenestystä kaikille! Muistetaan kotiutella, vaikea laji, yleensä tapahtuu liian aikaisin.

Anonymous said...

et omista enään nimin energyä?

Spicer said...

GSY: Sika säkissä-ostos. Monellakin tapaa. Saattaa omata Bakken-Exshaw-potentiaalia. Johdolla hyvähkö track record. Tase kunnossa tuoreen Saxon-myynnin johdosta.
Pearce-nimisessä paikassa yhtiöllä saattaa olla Barrons-horisontin öljypooli.

Spicer said...

Nimin: Piti ihan tarkistaa ja osakkeet on myyty huhtikuun lopussa pienellä voitolla. Tarkkaa syytä en muista. Taisi liittyä jotenkin johdon puheisiin Ferguson Ranchin tuotantaluvuista, jotka eivät täysin vastanneet Wyomingin viranomaisten sivujen tietoja.
Osake on kyllä vielä tarkkailistalla

Anonymous said...

Anteeksi jos vaivaan kommenteilla ja yksittäisillä yhtiö kommentti pyynnöillä. olen vain innoissani kun saa taas lukea sun kirjotuksia, olleet ihan rahallisestikin arvokkaita. ja innostus tarttunut koko energia/öljyalaa kohtaan täältä :)

Anonymous said...

Huomasin että salkussasi oli LuPea.
Lopultakin Lundinilta pientä herkkua...
Yhdessä salkussa Lundinia 10%:aa, pientä kärsimystä aiheuttaneena:), lähinnä Venäjän jutut... Onneksi Nordsjön arviot onnistuu vähän paremmin.
Tästä innostuunea nappasin vähän Ithacaa kyytiin, (ehkä sen joku ostaa...) juniorianalyytikko Eric Nuttall uskoo tuohon. Tosin raskaan sarjan vastaava M. Granger toista mieltä.
Ps. olen harjoitteleva amatööri.

Spicer said...

Vai että amatööri. Aika veijari taidat olla.

Granger on vakuuttava kaveri ja muukin Sentryn väki on varsin pätevää.

Joidenkin rahastojen toimintaa tulee seurattua säännöllisen epäsäännöllisesti ja Grangerin hoitamat rahastot kuuluvat näihin ja tämä myös: http://www.firstasset.com/products/update.php?id=38

Lupe: komea löytö. Miljardista neljään($) nettoa lisää, jos luvut arviot pitävät paikkaansa. Markkina-arvo päätöskurssilla $2.53 mrd. Nouseskelee todennäköisesti lisää lähiaikoina.

Spicer said...

Det Norsken yrittää näköjään tunkea väkisin näihin pippaloihin(heidän bileensä ovat olleet varsin "kuivia"): "Det norske har ingen eierandel i PL 501. Det er imidlertid selskapets
syn, basert på vår gelologiske forståelse og kartlegging av området, at
en vesentlig del av oljefunnet som ble påvist i 16/2-6 strekker seg inn
i de tilstøtende lisensene PL 265 og PL 502, samt at den største
oljekolonnenen er ventet å ligge i PL 265."

Lundinin presentaatiossa sivulla 28 olevassa kartassa tuo nyt testattu rakenne ei kyllä ulotu PL501-blokin ulkopuolelle.

Anonymous said...

Spicer perkele. Olet rautaa.
Olen ymmärtänyt että et tahdo tänne mitään pskaa. Luotan että sulla on työkalu poistaa esim. tämä palaute heti kun näet aiheelliseksi....

Toimin täysin eri alalla, mutta ymmärrän rahan, matematiikan, kysynnän ja todennäköisyydet ja etenkin makrotalouden...
Olen suht juniori, toimin erittäin pääomavaltaisella alalla.

Omat vapaat pikkuroponi olen heittänyt -09 aikana pääosin Torontoon ja Osloon (sdrl + ym.) Pikkuisen myös muutamaan Tukholman öljy-yhtiöön (jopa PaRe-50% (noin 2% salkusta), ((W. Sibirian tasapainotti sitä tuskaa).

Viestini idea kuitenkin; on tahdon antaa jotakin joskus takaisin palstalle/Spicerille... öljy-, kaasu - asioissa en voi, olen
500k amatööri, mutta kun tulee, (joskus tulee, kaikki on kuitenkin ajoitus(korko)-peliä), niin tarjoan "takaisin". Ei todellakkaan ole tarve pelleillä, ja silloin hankin myös nimimerkin. Palvelee mielestäni erittäin hyvin "vapaata maailmaa, vapaata elämäntyyliä" (Maksan kuitenkin jo nyt veroja muutama sata kiloa/v, ja jatkossa tod.näk. x10 enemmän, kenenkään ei pitäisi olla pahoillaan).

Nyt voi jo joku Helsingissä tunnistaa, meikäläisen, mikä ei ole kiva, mutta jos seuraatte Spicerin palstaa, niin ok, tullaan toimeen...
Teille sanon, jos luotatte minuun...olen lounteeltani erittäin valikoiva, niin kuunnelkaan, Spiser ei jauha paskaa, käsittääneksi....