Monday, March 30, 2009

Seadrill nielaisemassa PetroMenan?


Seadrill on ostanut 1.1 miljardilla kruunulla(~30% alennuksella) 1.6 miljardin nimellisarvosta Petromenan velkaa(bondeja), jonka vakuutena on kaksi rakenteilla olevaa ultra deep water semiä(Petrorig I ja Petrorig II), jotka valmistuvat tämän vuoden huhtikuussa ja syyskuussa. Petrorig I on viiden vuoden sopimus Petrobrasin kanssa $410 000 day ratella ja Petrorig II viiden vuoden sopimus Pemexin kanssa $353 000 day ratella.

Seadrill sanoo tätä matala riskiseksi sijoitukseksi ja siltä se näyttää, tosin kenellekkään muulle kuin öljynporaajalle ei tuo sijoitus ole lähelläkään matala riskistä: Petromena ei voi myydä kumpaakaan lauttaa ilman SDRL:in ja muiden velkojien suostumusta. Jos PMENA löytää lautoille ostajan SDRL saa sijoitetun pääoman takaisin plus 45% voiton plus korot. Jos taas PMENA defaultaa lainat saa SDRL yhtiön hallintaan suurimpana velkojana, jolloin se ilmeisesti voi joko muuttaa velan osakkeiksi ja fuusioida yhtiö ostotarjouksen kautta SDRL:n tai myydä lautat markkinoilla itselleen tai muille. Koska SDRL nousee tämän oston avulla PMENAn suurimmaksi velkojaksi se pystyy estämään yritykset löyhentää lainojennehtoja. Jos yhtiö päätyy konkurssiin mitätöityvät jo tehdyt sopimukset Pemexin kanssa, mutta jos katsoo viime aikojen deepwater sopimuksia tämä on itseasiassa hyvä asia, koska noiden sopimuksien dr ovat noin 100 000 ja 150 000 dollaria alle tuoreiden dw-poraus sopimuksien tason.

Tiedotteessaan SDRL vihjaa melko suorasti että oston tarkoituksena on saada lautat haltuun eli käytännössä SDRL aikoo ilmeiseti ajaa PetroMenan konkkaan. Tämä sijoitus lisää SDRL velkaa, mutta ostos näyttää SDRL:n kannalta "win big-win huge" tilaisuudelta, joita tulee todella harvoin vastaan. Todella vaikuttava siirto John Fredrikseniltä ja Tor Olav Trøimiltä.

Jos nuo lautat päätyvät osaksi Seadrilliä kasvattavat ne yhtiön liikevaihtoa vuositasolla vähintään n. 380 miljoonalla dollarilla ja tulosta n.140 miljoonalla.

Petromenan osake kävi tänään tuon Seadrillin ilmoituksen jälkeen jopa 40% piikissä, muuta päätti päivän 23 prosenttia plussalle. Osake on pudonnut peräti 98% viimeisen 12 kk huipusta. Osakkeilla saattaa olla jotain arvoa jos SDRL päättyy konvertoimaan velkansa osakkeiksi konkurssin sijaan ja lunastamaan muut osakkeet. Paljonko mahdollinen lunastushinta saattaisi olla? Veikkaisin että alle 2 kruunua jolloin koko yhtiön arvoksi tulisi 300 miljoonaa. Tuo lunastus tapahtuisi varmaan lähinnä siksi että se olisi nopeampi keino yhtiön saada lautat haltuun kuin konkkaan ajo.

LISÄYS (ja korjaus):
SDRL:n hallituksen jäsen ja Fredriksenin oikea käsi Trøim sanoo että he odottavat PMENAn maksavan lainan takaisin. Jos PMENA pystyy tavalla tai toisella hankkimaan rahat lainojen maksuun SDRL tienaa tästä virityksestä 500 miljoonaa Norjan kruunua ja mahdolliset korot(josta vähennetty SDRL:n omat korkokulut), eli vähintään n.75 miljoonaa dollaria tai ~$0.19 per osake. Tuo 75 miljoonaa vaikuttaa pieneltä summalta siihen nähden että vaihtoehtona saattaa olla mahdollisuus saada yksi tai kaksi tuliterää ultra deep water semiä jopa 200 miljoonan dollarin alennuksella per alus, eli saa yhteensä $400 miljoonan hyöty.

LISÄYS II
Kolmen viikon takaisen Petromenan ja velkojien edustajien välisen tapaamisen tiedoitteista näyttäisi käyvän ilmi että PMENA on käytännössä defaultannut lainat mutta velkojat ovat antaneet yhtiölle armonaikaa ja ovat sopineet kahden arkipäivän varoitusajasta ennen default-ilmoituksen antamista. Seadrill voi siis ilmeisesti kolmessa päivässä käynnistää PMENAn konkurssin.

No comments: