Wednesday, January 14, 2009

Morgan Stanley's Ola Slorer Bullish On Oil Service Companies

Morgan Stanley's analyst Ola Slorer sees 300-500% upside in oil service company stock's in the next 3-5 years.

DN:Aldri vært mer "bullish"

4 comments:

Anonymous said...

Jassø

Mutta onko mies oikeassa? Kulutus vähenee-öljyn kuluitus vähenee. OPECin leikkauksetkaan eivät vielä mitään suurta buumia ainakaan tehneet.

Norjan valtio valmistelee elvytyspakettia talouden vahvistamiseen. öljyn mahdollinen nousu sekä elvytys, olisko siinä aineksia Oslon pörssin nousuun?

Vaikka Brasilian talous on ilmeisen taalariippuvainen, miellyttää useassa norski-yhtiössä minua se, että ovat saaneet jalan sijaa suuressa Brasiliassa.

FH

Spicer said...

Kulutuksen pudotus kesällä oli todella nopea ja todella jyrkkä. Rahoitusmarkkinoiden jäätymisen myötä merirahti määrät romahtivat(ja tietysti Baltic Dry Indeksi), minkä johdosta joidenkin arvioiden mukaan öljyn päivä kulutus väheni jopa yli miljoonalla tynnyrillä(satoja työttömiä aluksia ja liikkeellä olevat pudottivat nopeuttaan) todella lyhyessä ajassa. Maaliikenteen polttoaineiden kulutus laski myös merkittävästi Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa koko viime vuoden ajan.

OPECin jäsenistä Venezuela, Iran ja Ecuador ovat matkalla kohti suuria sisäisiä vaikeuksia öljy tulojen romahduksen myötä. Irak haluaisi kasvattaa tuotantoaan merkittävästi ja onkin yrittänyt todistella reserviensä olevan paljon aiemmin vahvistettuja lukuja suuremmat(OPECin kiintiöt perustuvat reserveihin) ja Irak tulee varmaankin rikkomaan tuotantokiintiötään. OPECin ulkopuolisen Meksikon tilanne voi olla pahin hinnan romahdettua ja tuotannon laskiessa, maassahan on jo nyt jonkinlaista epävakautta. USA:n talouden heikentyminen ei varmasti helpota tilannetta. Meksiko saisi tuotantonsa aiemmalla tasolle, jos se investoisi riittävästi, mutta tällöin kansalle jaettavat öljy tulot pienenesivät lyhyellä aikavälillä entisestään.

Siinä vaiheessa kun tankkereihin varastoitu öljy joudutaan työntämään markkinoille saattaa hinta painua alle 30 dollarin. Tuon varastoinnin idea on ilmeisesti hyötyä kysynnän ja hinnan nopeasta toipumisesta, mutta sitä ei ole vielä näköpiirissä ja todennäköisesti varastoinnilla tehdään suuret tappiot(matala myyntihinta+varastointi kulut).

Maailman talouden tilanne näyttää todella huonolta ja edessä saattaa olla jopa vuosikymmen supistumista tai paikallaan polkemista. Jos näin käy niin öljy pysyy 25-50 dollarin välillä ja palveluyhtiötä menee nurin sadoittain. Investointien romahduksen myötä öljyntuotanto lähtisi reippaaseen luonnolliseen laskuun ja hinta raketoisi jonkin ajan kuluttua ehkäpä yli 200 dollariin tynnyriltä.
Jos talouden toipuminen alkaa tämän vuoden lopulla ja öljyn kysyntä nousee ja hinta palaa 55-75 dollarin tasolle on öljyn tuottajissa ja useimmissa palveluyhtiöissä reilusti nousu varaa. Kotimaisien yhtiöiden suosiminen(Brasiliassa tämä trendi oli jo käynnissä) on useimmiten lisääntynyt talouden heikentyässä ja tämä voi koskea myös offshorea, vai mitä olet mieltä?

Ps.Täällä mittarissa -15 astetta, siellä sää on ilmeisesti hieman suosiollisempi?

Anonymous said...

Kiitos hyvästä Etelä-Amerikka analyysista.

On vaikeaa saada itselleen hahnotettua, että miten paljon oikeasti tällaisena aikana öljyn kulutus vähenee. Kun itse kuitenkin joutuu ajamaan autolla, lentämään (työ) sekä ilmeisesti lämmittämään myös taloa! (täällä +30 keskellä yötä)

Luin sinun linkeistäsi, että hiekasta saatavaa öljyä (sori väärät termit) ei kannata valmistaa, ellei barreli ole yli sataa taalaa. Kuulostaa hurjalta luvulta tällä hetkellä.

Oma plombuuki on hyvin riippuvainen NOKin kurssista. Ja Norja taas öljyn hinnasta. Niinpä, kun kotiin pääsen taidan vääntää termostaatit täysille, oli keli mikä tahansa.

Yle kertoi, että Petrobras lykkää uusien kenttien etsintää vuosilla, kymmenillä. No, onhan täällä jo olemassa olevia kenttiä joille infraa luodaan koko ajan. Itse Espirito Santo-alueella, jolle FPSOlle tehdään putkilinjoja. Toki hetkellisesti voi tarkoittaa Spot markkinoilla olevien alusten lisääntymistä, mutta kyllä lehtien mukaan time chartereita edelleen Brasilian vesillekin julkaistaan.

Vajavaisella osari ja webcastien tulkintataidolla varustettuna uskallan kyllä sijoittaa offshoreen. Onhan se syklistä alaa mutta öljyn ja kaasun ympärillä oleta nbisnestä riittävän jatkossakin.

Katselin Subsea7 osaria, yhtiön, joka on Brasilian vesillä sekä Latinalaisessa Amerikassa. Näytti tilauksia olevan hyvin ainakin ensi vuodeksi. KL:n palstalla kirjoittelit SS7 sekä jonkun muun yhtiön neuvottelevan yhdistymisestä. Mitähän tämä voisi tuoda/viedä tullessaan?

Kaasun kanssa tekemisissä olevat firmat kiinnostavat (BW Gas, Statoil ym.)

Olihan jossain juttua, että Petrobras joutuu rakentamaan laivastostaan suuren osan paikallisilla telakoilla. Joten varmasti alueelle tulee lisää rahaa.

Mereltä, terveisin

FH

P.S kirjoitin vastauksen jo pari päivää sitten mutta epäilen sen pysähtyneen Atlantin yläpuolella lentäneeseen Musta Joutsen-parveen...

Spicer said...

Tervahiekasta öljyntuottaminen perinteisillä menetelmillä on todellakin kallista ja käynnissä olevia projekteja on lykätty ja nyt jo pienemmät yhtiöt ovat alkaneet luopumaan mineraalien hyödyntämisoikeuksistaan. Kaksi uutta osin kilpailevaa tekniikkaa, joilla öljyntuotanto bitumeista halpenisi merkittävästi(ja ympäristövaikutukset pienenisivät) on lähellä kaupallista läpimurtoa: Opti Canadan(TSX:OPTI) ja Nexenin OrCrude ja Petrobankin(TSX:PBG) THAI.

SS7 ja Acergy neuvottelivat fuusiosta viime vuoden puolella, mutta homma meni puihin. Mutta fuusiota on edessä lähivuosina runsain mitoin, kun kysyntä laskee.

BW Gasista on ilmeisesti tulossa lunastustarjous, ainakin John Fredriksen näyttää olevan melko varma tarjouksessta, kun omistustaan yhtiössä lisännyt.