Muutama sana hautaan matkalla olevasta kanadalaisesta trusti-mallista lähinnä yhden yhtiön näkökulmasta.
Kanadalaisien exploration & production income trustien tarkoitus oli olla enemmän tuota jälkimmäistä eli tuotantoa. Ideana oli korporaatio tyyppi(sanan korporaatio käyttäminen tässä yhteydessä on muodollisesti väärin koska varsinaiset trustit ovat korporoimattomia siis niillä ei varsinaista itsenäistä oikeudellista identiteettiä tai ruumista, vaikkakin niiden toiminnot hoituvat "tytäryhtiöiden" kautta) joka hankkisi ostamalla vähäriskisiä legacy asset-tyylisiä matalan riskin öljy ja kaasuresursseja, tuottaisi nuo resurssit maasta markkinoille ja jakaisi suurimman osan tuottamastaan kassavirrasta omistajilleen ilman verottajan välikähmintään.
Income trustien merkittävin ero verrattuna royalty trusteihin on/oli siinä että ne eivät ole sidottu yhden yksittäisen öljykentän elinkaareen vaan ne pystyvät hankkimaan uusia kenttiä ja uutta kehittämätöntä maata ja tuolla tavalla pidentämään elinikäänsä.
Pengrowth
PenG teki vuonna 2006 1.5 miljardin edestä asset-ost0ja(miljardi ja puolikas) ja lisäksi fuusioitui Esprit-trustin kanssa. Ostojen johdosta yhtiön tuotanto nousi vuonna 2007 korkeimmilleen tähän päivään mennessä saavuttaen 87 000 boe:ta per päivä. Noista huolimatta nettoreservit per omistusyksikkö (unit)laskivat vuonna 2006 ja 2007 (kuten olivat tehneet kahtena edellisenäkin vuonna). Transaktiot kasvattivat siis yhtiön kokoa mutta omistajat eivät niistä hyötyneet. Vuoden 2008 puoleenväliin asti öljyn ja kaasun markkinahinnat nousivat ja siten kompensoivat arvon osalta määrältään kutistuvia osakekohtaisia reservejä.
Mitä pidemmälle kehitettyä tavaraa ostaa sitä suurempi hinta, sitä vähemmän upside-potentiaalia reserveissä, sitä pienempi recycle ratio ja tietysti geologinen riski.
Mitä kypsempää tavaraa ostaa sitä tärkeämmäksi käy tuotannon, kuljetuksen ja hallinnonkulujen rooli. PenG:n tuotanto ja kuljetuskustannukset per boe olivat trustien joukossa Q3/09 toiseksi kalleimmat Penn Westin jälkeen.
Tuotannon ja markkina-arvon kasvua tuottamatta arvoa yksittäiselle omistajalle. Tuollaisesta kasvusta hyötyy vain yhtiön johto, kun se voi vaatia suurempaa palkkaa suuremman tuotannon myötä. En ole tarkistanut PenG:n johdon palkitsemisen kehitystä, mutta oletan että se on kasvanut tuotannon ja ostojen mukana.
Crescent Pointin viimeisen parin vuoden menestyksen takana on paljolti Bakken. Se on tarjonnut skaalaa kohtuullisen matalilla kustannuksilla. Ja nyt kun Shaunavon on yhtiön kontrollissa on öljyn osalta kannattavalle kasvulle tullut vastaan rajat, joiden ylittäminen tulee olemaan hyvin vaikeaa. Jos johto aikoo ensi vuonna tapahtuvan Shelter Bay-fuusion jälkeen kasvattaa tuotantoa merkittävästi(>10% p.a.) tulee se todennäköisesti tapahtumaan osakkeenomistajille juurikaan arvoa luomatta.
3 comments:
Hyvää tekstiä!
Esim. PVX myynyt asettejaan kovasti vuoden aikana, mihin siitä saatu ylimääräinen cash olisi järkevää käyttää kasvua tavoiteltaessa? Cardium?
Millä yhtiöillä näet parhaat mahdollisuudet konversion jälkeen pitää nykyinen osinkotaso ja/tai kasvu mahdollisuudet?
Tuli vahingossa ostettua Fairborne Energyä, heilläkin näyttäisi olevan hieman cardium maata. Hmmm..
Teksti oli lähinnä Etelä-Afrikkalaisen resveratroli-rypäleterveysjuoman inspiroima.
Provident on ajanut upstream-toimintojaan alas suuressa määrin, joten voi olla että luopuvat kokonaan ja keskitty midstreamiin. Ei mikään huono asia, mutta midstream on hyvin erilainen ala kuin upstream. Aika hiljaista on ollut tuolla Harossa, vain kaksi kaivoa on lisensoitu talven aikana.
Vermilionin(VET.UN) tuotannosta 60% tulee Kanadan ulkopuolelta ja sitä verotetaan paikallisesti Ranskassa, Australiassa ja Hollannissa, joten konvertion jälkeen muuttuu vain Kanadan toimintojen verotus. Ymmärtääkseni aikovat pitää osingon nykyisellä tasolla. Efektiivinen osinkotuotto noin 7% tällä hetkellä.
Heillä arviolta n. 40 osiota Cardium-maata, eli päälle sata porauspaikkaa. Voi olla arvio muuttuu suuntaan tai toiseen.
Itse en ole hirveän innoissani tuon Corrib-kaasukentän suhteen vaikka johto näkee tuolla mahdollisena jopa reservien tuplaamisen.
NAL(NAE.UN) aikoo myös jatkaa suurin piirtein nykyisellään.
Baytexillä ei taida olla tarvetta leikata osinkoa konversion jälkeen. Siis näillä öljyn hinnoilla ja raskaan ja kevyen öljyn hintaeron pysyessä näin kapeana. Sealistä pitäisi löytyä reservejä vielä runsaasti ja kiitos.
Itse omistan siis Crescentiä, Vermilionia ja Zargonia. Tuo CPG osuus tekstissä lähinnä tarkoittaa sitä että mielestäni yhtiö lähestyy vedenjakajaa, jossa vaihtoehtoina on omistajien tai johdon etu. Saxberg mainitsi tammikuisessa Whistlerin presentaatiossa USA:sta etsivät myös ostokohteita ja tuolta ehkä voisi löytää kannattavaa kasvua.
Tuo "ja kiitos" jäi näköjään vahingossa viestiin.
Post a Comment