Alla lähinnä mutustelua aihe kun ei ole itselleni kovin tuttu. Teksti jossain määrin kesken, parantelen jos pystyn.
Kolmannen vaiheen talteenotto eli öljykenttien hiilidioksiditulvat tekevät tuloaan. Siis niinkuin laajemmassa ja kaupallisessa skaalassa, pilottiprojekteja on on kokeiltu jo 1970-luvulta lähtien ja kaupallista hyödyntämistäkin on harjoitettu pari vuosikymmenttä pienessä mittakaavassa. Öljyn hinnan vola on aiemmin ollut yksi merkittävimmistä syistä miksi projektien määrä on jäänyt suhteellisen vähäiseksi, tekniikan soveltaminen kun vaatii merkittäviä uponneitakustannuksia mm. siirtoputkiin, pumppuihin, injektiokaivoihin. Pohjois-Amerikan vanhojen suurien OOIP(nykyisin kai PIIP, eli Petroleum initially in Place) kenttien tuotannon laskiessa marginaaliselle tasolle ja resurssin talteenottoasteen ollessa vielä suhteellisen matala CO2-tulva projekteja näyttäisi olevan suunnitteilla moninverroin aiempaa enemmän. Historiallisesti suhteellisen pitkä korkean öljyn hinnan ajanjakso ja yhteiskunnan "hiilidioksidi-tietoisuus" ovat myös kannustaneet energiayhtiötä hyödyntämään CO2:ta. Nyt kun ihmislähtöisen ilmastonmuutoksen tueksi esitetyt faktat ovat osoittautuneet ainakin osin joksikin muiksi kuin faktoiksi vähenee todennäköisesti innostus ottaa hiilidioksidipäästöjä talteen ja siten vähenee myös EOR:n käytettävissä oleva CO2, mikä nostanee projektien kustannuksia.
CO2 voidaan tämän hetken tietojen ja arvioiden mukaan nostaa talteenottoa kentästä riippuen 5-20 prosenttiyksikköä. Keskimääräisessä perinteisen öljyn kentässä päästään ensisijaisessa talteenotossa noin 10-20 prosenttiin OOIP:sta. Toisenasteen talteenotossa vesitulvilla OOIP:sta talteen saatua öljy määrää voidaan nostaa kymmenen prosenttiyksikköä, joskus enemmänkin. Pääsääntö on että jos waterfloodit lisäävät talteenottoa niin CO2 myöskin nostaa sitä.
Hiilidioksidilla talteenoton potentiaali on suuri ja on arvioitu että kahden vuosikymmen kuluessa jopa neljännes Yhdysvaltojen öljyntuotannosta tulee CO2-EOR:llä.
Hiilidioksidi lähdeFloodeissa käytettävä hiilidioksidi tulee suurelta osin teollisuudelta(mm. öljynjalostamoista ja hiili ja maakaasuvoimaloista). Toinen lähde on luonnolliset hiildioksidi lähteet kuten
Jackson Dome, mutta kooltaan riittävät luonnolliset lähteet ovat harvinaisuuksia ja teollisiin lähteisiin nähden tulevaisuudessa CO2-EOR:n yleistyessä vähämerkityksisiä.
Käynnissä olevia projektejaJoffreKanadan ensimmäinen kaupallinen mutta hyvin pienikokoinen CO2-tulva projekti käynnistyi vuonna jo 1982 Viking-horisontissa olevalla Joffre-kentällä Albertassa. Kentän n. 20 miljoonan PIIP:stä oli projektin alkaessa otettu talteen jo 40% waterfloodien avulla ja kentän tuotanto oli nollassa. CO2 avulla tuotanto Joffrella lähti uudelleen nousuun ja kävi jopa 900 tynnyrissä päivässä ja talteen on saatu 20% lisää PIIP:stä ja talteenottoaste on sis jo 60%. Penn West osti projektin vuonna 2001 ja tuotanto kentältä jatkuu. Alla Joffren tuotantokäyrä, kuvan saa isommaksi klikkaamalla(kuten muutkin kuvat täällä).
Weyburn-MidaleWeyburn-Midale CO2 Project Saskatchewanin Weyburn-kenttä on suurin ja pitkäikäisin kaupallisen skaalan CO2-talteenotto/öljyntuotanto projekti. Molemmissa Cenovuksen operoimalla Weyburn-kentällä ja Apachen operoimalla Midale-kentällä CO2 odotetaan talteenottoasteeseen reilua 10 prosenttiyksikön kasvua. Projektissa käytettävä hiilidioksidi tulee rajan takaa Montanasta 300 kilometriä pitkällä siirtoputkella.
RedwaterARC Energy Trust suunnittelee 1950-luvulla löydetyn ja jo vuosia sitten peakanneen
Redwater-kentälle CO2 EOR/talteenotto projektia. Tämän hetken arvion mukaan talteenottoaste voisi nousta 5-15 prosenttiyksikköä ja talteen otetun öljyn määrä 50-150 miljoonaan tynnyriä. ARC testaa tekniikkaa Redwaterissa ja sen jälkeen siirtää saman kaluston testiin Pembinalle Cardiumia varten.
PembinaPenn Westillä on meneillään Pembina-cardium-CO2-pilotti, projekti on muistaakseni ollut käynnissä jo useita vuosia. Samalla yhtiöllä on myös suunnitelmia Swan Hills-kentän hukuttamiseksi.
Judy CreekPengrowth on käynnistänyt
Judy Creek-kentän CO2-pilotin. Yhdessä yhtiön syksyisessä presentaatiossa projektin break-eveniksi oli arvioitu 80 dollaria per tynnyri, joten kaupallisesta projektista ei ole tässä vaiheessa kyse. Tuo kuten muutkin vanhemmat presentaatiot ovat näköjään poistettu yhtiön kotisivuilta.
CliveFairborne Energy on mukana
Alberta Carbon Trunk Line-projektissa jossa Albertan teollisuuden päästöjä johdetaan mm. Fairbornen Clive-kentälle. Talteen pitäisi saada 24 miljoonaa tynnyriä lisää öljyä.
North Ward EstesLänsi-Teksasilainen vuonna 1929 löydetty kenttä, jonka PIIP yli miljardi tynnyriä. Waterfloodilla on nostettu talteenottoa menestyksekkäästi jo 1950-luvulla. CO2-floodia yritetty ensimmäisen kerran 1990-luvun alkupuolella ilman menestystä.
Whiting Petroleum on ostanut kentän osissa ja aloitti uuden CO2-floodin pilotin maaliskuussa 2007 ja varsinaisen kaupallisen prosessin vuotta myöhemmin. Hiiliodioksidilla arviodaan saadun lisättyä 2P-reservejä 57 miljoonaa tynnyriä(huom! amerikkalainen reservien kategorisointi ei ole identtinen kanadalaisen kanssa)
Denbury Resources CO2-EOR:n johtaja Pohjois-Amerikassa tällä hetkellä. Yhtiöllä on käynnissä hiilidioksidiin perustuvaa talteenottoa kolmella kentällä ja yhtiön kirjannut CO2 avulla liki 200 miljoonaa tynnyriä lisä reservejä. Conroe-kentän ja Encore Acquisitionin oston myötä yhtiön potentiaalisten CO2-EOR projektien määrä kasvaa puolella tusinalla.
TuumailuaVanhat kentät joista ei enää perinteisillä metodeilla saada irti reservejä, voivat siis saada hiilidioksidilla lisää elinikää ja tuottaa jopa satoja miljoonia tynnyreitä öljyä, riippuen kentän öljyresursin koosta. Pienenkin OOIP:n "tyhjennetyt" kentät voivat olla arvokkaita jos ne ovat hiilidioksidia tuottavan teollisuuden läheisyydessä.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:Carbon dioxide floodingNot Your Father's CO2 Flood (2002)
Winning at EOR(2005)
Keys to Success in CO2 Flooding(2006)
Denbury Resourcen video CO2-floodin toiminnastaKinder Morganin suppeahko FAQ CO2-floodeistaDiving into the Redwater Reef(2009)
More CO2-EOR projects likely as new CO2 supply sources become available(2009)(erittäin hyvä artikkeli!)
TEKSTIÄ MUOKATTU 01.02.2010